PRESENTACIÓ

26 de setembre de 2008

Menja de bacallà.- (presentació).

La cuina i tot el que l’envolta em porta els records, els perfums i el gust que tenia la mare quant cuinava per a tota la família.

Pel pare ; Verdures i llegums amb el seu raig d’oli per l’estiu, amanides fresques i el seu ou ferrat i els hiverns les sopes i caldos.

De la meva àvia el que més recordo i el que més l’hi agradava eren els bullits de l’olla; els pedres, ales, pits de pollastre, escurar els ossos de l’espinada… acompanyats del seu bon plat de sopa, fet amb fideus, arroç, pistons… i els seus postres dels diumenges, sobre tot que no l’hi faltés.¡

La meva mare que el seu deliri de sempre havia sigut el peix i col.leccionar els llibres i receptes que sortien i canviava amb altres senyores o veïnes, que primer s’ho passavent oralment i després ho apuntava i tot seguit ho guardava amb carpetes escrites del seu pròpi puny i lletra. … Mercé porti’m per fer una mica de peix per l’ arroç del diumenge… i per la setmana que be, si em troba per fer -li deia a la veïna i peixatera del costat de casa.

El meu germà que sempre l’hi preguntava a la mare: quànt faràs albergínia arrebossada…? Encara no és el temps… -l’hi contestava…- i l’escalivada,?-insistia el meu germà- amb “lo” bona que està, “oi” mare?- La mare li contestava amb un gest afirmatiu amb el cap.

I quedava jo; que quánt venia d’escola, hi veia la taula amb segons quin instrumental estava montada la taula, arrufaba el nas si era cullera i obria uns ulls com taronges quánt era forquilla i/o ganivet.- … Tens que menjar de tot, doncs t’has de fer gran… - em deien a casa.

Cinc persones deu plats…!! -deia sempre la mare, col.locada a la seva cuina.

Caldos; sopes; peix; albergínies; verdures; llegums; fruita; una mica de tot i els perfums de tots plegats són els que m’han impulsat a fer aquest bloc -d’aquests plats i també de nous- de ápats de ahir, avui, demà i… que per a molt anys¡¡.

Agrair-vos a tots la confiança i poder fer bons plats i bons àpats. Gràcies a tots!

COSTELLES DE PORC AMB POMES


.- Costelles de porc amb pomes.-

M’ha fet il·lusió començar amb aquest plat, doncs tant el porc, com la fruita -en aquest cas la poma- han estat sempre productes molt arrelats el món rural a la pagesia i a les cuines de casa nostra.

Posar la carn en tupina consistia a posar trossos de carn de porc o d’altres animals cuits i confitats en oli o llard. Aixó consistía en posar la carn que actualment es congela. Una d’aquestes carns era les costelles de porc tallades a trossos i que després es feia aquest plat que us presento ara, en versió actualitzada.

La poma un dels arbres fruites més conreats del món. I amb més de dues mil varietats diferents, -a Catalunya al voltant de dues centes- encara que sempre ens quedem amb les mes conegudes: Golden; Grany smith; Reineta –aquesta és excel.lent per fer-la amb farciments de carn i també per fer-hi compotes, si voleu i us be de gust podem fer-les amb properes receptes, puc assegurar-vos que son excel·lents amb les dues maneres que us he dit¡¡ -, també trobem la Fuji; Royal Gala...

Aquestes pomes que us presento son Grany smith àcides, m’ha semblat molt oportuna per combinar-la amb les costelles de porc.

Per a fer aquesta recepta necessitarem: (per a 4 persones)

- 4 Costelles de porc.-
- Una culleradeta de llard de porc.- (*)
- 2 pomes (Grany smith –àcides-).-
- 2 talls de mantega.-
- Sal pebre.
- Mitja copa de brandi.
- Una mica de sucre moreno.-

Primer de tot fondrem la mantega i quant la tinguem fosa posarem les pomes tallades no massa grans a foc lent, ho salpebrarem i afegirem el brandi i el sucre, ho remenarem en molt de compte. Aquestes pomes tenen que quedar “aldente” i caramel·litzades. Ho reservarem.

En un altre paella fondrem el llard de porc i cuinarem les costelles fins que quedin ben daurades per cada costat. Salpebrarem.

Les servirem acompanyades amb les pomes caramel·litzades de guarnició.

Bon profit blocaires¡¡.

(*) El llard podem substituir-lo per l’oli.