Magdalenes de taronja i llavors de rosella.

11 de desembre del 2017


    La tradició, explica que les magdalenes tenen dos llocs d'origen:

.-Flor i fruit del taronger.- 

  La primera per ubicació i per  proximitat es troba al Camí de Santiago, lloc idoni per tal de donar a conèixer els productes de la terra i gaudir d`ells, amb  pel.legríns  procedents de diferents punts del món.

     Probablement va pensar així la jove de nom Magdalena, que oferir als pelegrins petits pastissos amb forma de petxina, tot fent homenatge al camí de Santiago. L'èxit fou tan immens que els pelegrins aviat donaren el nom de la seva creadora/cuinera. Magdalena.




   L'altre lloc d'origen es troba a Franca. Al castell de Commercy a meitats del segle XVIII el duc Estanislau I oferia suculentes festes gastronòmiques, acompanyades amb sortides de caça. En una d'aquestes festes, sembla que el cuiner enfadat amb el xef de cuina, va marxar poc abans que arribessin els comensals, emporta-se'n les postres. Una de les serventes del castell  de nom Madeleine Paulmier es va oferir per fer un postre alternatiu, tenia poc temps, ja que els comensals estaven a punt d'arribar, va pensar amb una recepta que l'hi va ensenyar la seva àvia, ràpida i senzilla. Tal va ser la satisfacció dels comensals d'aquell  postre que el duc Estanislau I presentar a la serventa tot  dient que a partir d'aquell moment el dolç porteria el seu nom. Madeleine.  

                                                   

   Per fer aquestes magdalenes necessitarem: (15 magdalenes petites)

   300 g de farina de força 
   1/4 de llevadura 
   2 cullerades de sucre 
   2 cullerades de llavors de roselles 
   1 1/2 de ratlladura de taronja  
   100 g de mantega 
   100 g de melmelada de prèssec
   2 ous 
   sucre glas per enfarinar les magdalenes, un cop acabades.


    Escalfarem el forn a 200 º. Agafarem un motlle per a 12 magdalenes i el pintarem amb mantega fosa o bé amb una mica d'oli. 
   Passarem per el sedàs la farina, el llevat i el sucre en un bol que sigui gran. Afegirem les llevors de roselles  i també les de la taronja i farem un volcà al vell mig del atuell. 
   Desfarem la mantega i la melmelada en una paella petita a foc lent  i anirem remenant fins que ens quedi ben  barrejat i cremós.Treurem la paella del foc Batarem els ous suaument. 
   Afagirem la mantega i la barreja dels ous dins del atuell.  Remenarem  amb una cullera fins que ens quedi ben unit tot plegat.
   Col·locarem  la barreja en el motlle per fer les magdalenes, sense omplir-les del tot.
    Fornejarem entre 15 i 20 minuts o fins que veiem que amb un escuradents es noti la barreja feta. Un cop acabat deixarem les magdalenes a fora -temperatura ambient- i tirarem el sucre glas per a sobre.
   Podem obrir-les i posar.hi una mica de mantega. 
     

 (Blocaires... 

que vagin de gust¡¡)



No tinc por...

20 d’agost del 2017


 .-Port de Cambrils.-



   Encara estàn en vigència aquests cants  dedicats a les rambles de Barcelona escrits l'any 1935 per Federico García Lorca.
    Lorca y las floristas 

    ... PERQUE LA POR NO ÉS RES¡¡