Sant Jordi 2017

24 d’abril de 2017


 .-Teresa, Albert i Josep, Sant Jordi 2017.-

   M'ha sorprés la introducció del llibre on comença dient; Us agraden els cupcakes? Sí? Doncs l'heu cagat.

     En el llibre de l'Albert Vilas, Les receptes del calendari pastisser, trobareu aquells pastissos coneguts els diumenges on després d'un bon àpat en família, venien els postres encara  embolicat amb el paper de la pastisseria i enllaçat amb el fil de ràfia que, un cop tallat a dins hi havia les tires de paper cartró per tal de no malmetre el tortell, l.eufória per menjar aquell tortell era tal que no hi havia temps de portar els plats de postres, era a sobre del mateix paper de la pastisseria que els fèiem servir de plats...   que bo..., si és que en aquesta pastisseria, tenen la mà trencada, són molts anys que  fan de pastissers... 
 
 (blocaires; que vagi de gust¡¡)  👀 


   L'Albert ens explica de forma fàcil i entenedora i amb una mica de paciència -tot sigui dit-  com fer la crema pastissera per fer coques, canyes, crema cremada, farciments per les lioneses... el brioix per fer tortells de Reis, coques de Sant Joan, bunyols de Quaresma... Pa de pessic que ens servirà per fer la mona de Pascua, posant-l'hi el cacau el tindrem de xocolata, mantega pastissera, per fer la coneguda sara o saretes...com podeu llegir una àmplia varietat de pastissos fets amb productes base i a l'abast de tothom, podem deixar a banda els cupcakes i gaudir de les postres de sempre¡¡

   També podeu entrar i remenar a la seva pàgina web i descobrir tots els altres pastissos de... i també cuina amb molt de fonament, defensor de la cuina tradicional en aquest llibre ho trobareu tot aixó.
 A la dedicatória del llibre i va escriure; Fer receptes tradicionals és literalment fer cultura [...] doncs, fem cultura i fem bona cuina¡¡



Pastís de poma

20 d’abril de 2017


    La poma Golden  Delicius (Delícia Daurada) que és la que he fet servir per aquest pastís, és una de les varietats més cultivades del món. La gamma de colors va des del groc verdós fins el groc mes intens, amb petites incrustacions a la pell  anomenades leticel.les

 .-Flor de la pomera.-
 
   Floreix  durant els mesos de maig i juny i les seves flors són blanques amb tons rosats a les puntes.
   

   Corría l'any 1891 a la granja Mullins (Virginia - E.E.U.U.) on va aparèixer aquesta poma per primera vegada. Originària per un encreuament d'altres varietats de pomeres, aquesta, la Golden Delicious, fa pomes grosses de pell groga i de gust molt dolç.  

   
    No va ser fins l'any 1914 que es va comercialitzar i els grangers van vendre els drets de multiplicació a un viver. 
  
 
  
     A tall de curiositat la forma farmacèutica coneguda com pomada va tenir en els ungüents cicatritzants preparats a base de pomes i oli.  

 (Pomera amb fruits) 
  
   Dins un bol, he batut tres ous amb cent cinquanta grams de sucre fi, un got de llet, una cullerada de café de vainilla líquida i cent grams de mantega -consistència pomada-. A poc a poc he anat tirant la farina passada pel sedàs junt amb el llevat en pols fins a obtenir una pasta fina i ben llisa.   
   Amb una mandolina he tallat les quatre pomes a rodanxes ben fines. He untat un motlle -20  centímetres- amb un trosset de mantega i una cullerada de farina. Les rodanxes de la poma els he col·locat a sota del motlle per fer de base del pastís, tot seguit he tirat la massa; ous/sucre fi/got de llet/cullerada de vainilla/mantega, amb la resta de la poma tallada a daus per a sobre de la base de les pomes. Tenia el forn a 180 º  he posat el pastís a sobre de la reixa del forn 35/40 minuts, a mitja cocció he acabat de posar les rodanxes de poma per a sobre. Un cop fred, l'he desmotllat. A mi particularment  m'agrada una mica tebi. 

 (Blocaires; que vagi de gust¡¡