farciment de xampinyons

3 de maig de 2017




    Els  bolets des de temps ancestral es coneixien abans de l'aparició del home.


      Encara que els xampinyons, sembla ser que van aparèixer a França l'any 1650, on els pagesos de l'època, observaren que apareixien fongs comestibles quant es cobrien fems d'animal amb sorra.


     A la península Ibèrica, no es van començar a cultivar fins l'any 1952.


    És a La Rioja on  el cultiu dels xampinyons en conserva acapara la meitat de la producció, amb unes 40.000 tones.
   L'altre meitat es troba a Conca-Albacete on es prepara fresc i envasat per el consum.

 (Blocaires: que vagin de gust¡¡ ) ☺
 
   Per fer aquests xampinyons, he utilitzat una safata de xampinyons de mida mitjana, un cop han estat nets, els he passat per la planxa amb una mica d'oli, un cop han agafat color els he farcit amb una mica d'arròs bullit barrejat amb els peus dels xampinyons tallats finament, dita barreja l'he posada damunt de cada xampinyó amb una oliva per a sobre del farciment. Els he servit dins d'una safata d'alumini acompanyat amb un llit de tomàquets.
   El resultat final és el que podeu veure en aquestes fotografies.




 

Pastís rul.lo formatge d'ovella i llimona

26 d’abril de 2017




     Aquesta vegada ha estat un altre pastís de formatge -la meva perdició- buscant un altre matís de textura i sabor he trobat aquest formatge de llet d'ovella, presentat amb rul.lo i madurat amb floridures. 
   Aquest formatge de textura pastosa i cremós m'ha anat força bé per poder-lo desfer amb els altres ingredients, donant un resultat molt sorprenent. 

    Formatges de Castella-Lleó de raça "churra"  i de les formatgeries El Pastor de la Polvorosa de Zamora, amb una gran varietat de formatges. Si  premeu aquí, trobareu la gran varietat de formatges d'aquesta empresa. 

 .-Flor del llimoner.- 

.-El meu llimoner i jo.-

El meu llimoner fa llimones rodones,
com planetes,
atapeïdes, com pomes.

El meu llimoner fa llimones
que es perden sense ésser tastades, 
vençudes pel seu pes,
rodolen entre les fulles mortes.

El meu llimoner fa llimones
petites i solitàries,
que s'enamoren dels ibis grocs. 
El meu llimoner fa llimones 
emparellades,
com els ulls d'una cara, 
o les mans d'un cos,
companyes inseparables. 

El meu llimoner fa llimones,
joves i verdes,
que són promeses de futur. 

                                                                      Maria Victòria Secall 


   He tallat dos-cents cinquanta g de formatge rul.lo i l'he esmicolat. Dins un bol he posat vuit ous, tres- cents g de sucre extrafí, quatre-cents cinquanta g de nata per muntar, la ratlladura i el suc de tres llimones, tot ben remenat. Ho vaig decantar. 

  
 He preparat la massa brisa amb dos-cents cinquanta g de farina, cent vint-i-cinc g de mantega (consistència pomada,) dos ous i una pessigada de sal. Un cop tots els ingredients els he tingut integrats, l'he deixat amb una bola reposant en un bol mitja hora amb paper film.


  
 Amb la massa brisa l'he donat la forma del motlle, l'he posat al forn deu minuts i passat aquest temps, l'he posat els ingredients que tenia decantats; ous/sucre/nata/formatge esmicolat/llimones, ratlladura i suc i l'he tornar a posar al forn, una hora i mitja a cent vuitanta graus, fins a veure que quedava quallat i rossejat.


  
    El vaig desmotllar i aquí en teniu el resultat. Un pastís apte per als "formatge-edictes" com jo. 

 (Blocaires; que vagi de gust¡¡)