Pastís de formatge mixt (mascarpone i mató) amb groselles

9 de febrer del 2017



     Aquest pastís mixt, és el que he fet pel meu aniversari per culminar l'àpat celebrat en família.

     El mascarpone conté un 75% per cent de matèria grassa i per rebaixar aquest alt contingut gras l.he  disminuït amb el mató que és molt més fresc, suau i digestiu.

     El  mascarpone és un formatge elaborat amb nata dolça, originari de la Llombardía, al nord d'Itàlia a  finals del segle XVI, principis del XVII, a la ciutat de Lodi i Abbiategrasso, als voltants de Milà, per tant es pot dir que és un formatge amb historia.
     Sembla ser que el seu nom, prové del verb italià "mascherare"que significa mastegar. Formatge obtingut a partir del suero de llet. Al ser un formatge amb textura pastosa -consistència pomada-  i d'un delicat sabor a crema, és molt recomanat per a preparar receptes dolces com ara el tiramisú.




   La  regió de Llombardia  fa frontera amb Suïssa, els llacs que acompanyen la regió, amb clima mediterrani, i les bones pastures d'aquesta regió, fan d'aquest formatge un ús quasi obligatori en la gastronomia de la zona i de la regió llombardina.  

   El formatge mascarpone té l'etiqueta de D.O.P. des del 1998.


 .-Flor de la Grosella.-

  El mató és un tipus de formatge fresc, obtingut de bullir la llet i coagulada amb elements vegetals, herbacol, suc de llimona o quall animal.
 
   En el llibre de Sant Soví, (Segle XIV)  ja es parla del mató elaborat amb flors i fulles de tarongers.
   És a la població de Marganell -Bages- que es troba documentat al segle XIX aquestes postres elaborats amb els sobrants de producció que tenien, quant van començar a fer el mató que avui en dia es coneix i, sembla ser, que els marganellesos/marganelleses, foren els primers a pujar a Montserrat a vendre aquest producte.


 .-Monistrol de Montserrat.-

 La població de  Monistrol de Montserrat que aquest any celebrarà el 24è aniversari de la fira de la coca i el mató, n,és una bona mostra per gaudir d'aquest postre que acompanya tan bé un final d'àpat, be sigui amb mel, amb gelat de vainílla, amb melmelada de...

 

    Posarem cent vint-i-cinc g de mantega dins un bol i tot seguit tirarem els dos-cents-cinquanta g de farina tamisada, ho remanarem per tal de anar lligant els ingredients, després i tirarem els dos ous per acabar-ho de lligar amb les mans, fins aconseguir una bola, deixarem reposar amb paper film durant mitja hora.

   Mentrestant en un altre bol, posarem vuit-cents g de mascarpone i dos-cents g de mató, tirarem tres-cents g de sucre anirem remenant per anar aconseguint una crema consistent, tirarem d'un en un cinc ous i també 3 cullerades soperes de farina i cent cinquanta g de melmelada de groselles, que tindrem feta amb una mica d'aigua calenta i 50 g de sucre -ens podem ajudar d'una batedora elèctrica per que es desfaci millor- la tirarem a la massa que tenim; formatges/farina/ous i remenarem per tal de amalgamar tots els ingredients i posarem dos rovells d'ou -a part dels 5 sencers- i per acabar 5 cullerades de nata líquida.


   Amb un corró aplanarem la massa brisa i la posarem en un motlle rodó -20 centímetres- untat amb una mica de mantega i farina, taparem la base i els cantons del motlle amb la dita massa i la posarem al forn durant 10 minuts a 180º, passat aquest temps, treure'm del forn i tot seguit abocarem dins de la massa la crema que tenim a punt per anar al forn durant una hora. El primer quart d'hora posarem el forn a la màxima temperatura que arribi -220º/250º (?)- passat aquest quart d'hora, el deixarem a 100 º fins a esgotar els tres quarts d'hora. 
   Deixarem refredar el pastís, millor un dia per l'altre. 

   
 (Blogaires; que vagi de gust¡¡) 

                  

 
 
 




   
   

7 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


COM SEMPRE,MOLTES GRÀCIES PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS I SIGUEU BENVINGUTS EN AQUEST BLOG.
Josep -Menja de bacallà-

Eva ha dit...

Moltes felicitats Josep!! un gran pastís per celebrar-ho, i gran idea també rebaixar l'aport calòric amb el mató, queda genial als pastissos de formatge. Un petó!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Una barreja ben bona, el Mascarpone i el Mató, m'has fet venir gana, el cas es que em menjaría un bon troç.
Petons.

David Vazquez Francisco ha dit...

Aquesta recepte sí què sí!!!
Quins meravella de pastís!!!

Visc a la Cuina ha dit...

Un gran pastís per una celebració, m'agrada molt la recepta, ha de tenir una textura ben suau!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Cuinant entre llibres- Moltes gràcies per les teves felicitacions. Buscar un equilibri "entre el be i el mal" de vegades sembla complicat... però sembla que s'aconsegueix.
Salutacions Eva¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Un bon equilibri per aconseguir un bon pastís, al menys aquesta és la idea.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David; -Restaurantes con sentimiento- Els pastissos de formatge -si agraden- ho tenen aixó de sí que sí que n.és de bo...
Salutacions David¡¡ :O)

M. Àngels; -Visc a la cuina- Bona celebració, bona recepta i l'equilibri dels dos formatges és moderat.
Salutacions M. Àngels¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,