Mona de pasqua 2016

24 de març de 2016




   La Pasqua, és la celebració del acabament de La Quaresma i, també, de la Setmana Santa. Hem deixat enrrere, set setmanes d'abstinència i dejuni.


   Culturalment la Pasqua representa una important  festivitat religiosa acompanyada de l´arribada de la primavera.


   El goig de l'arribada de la primavera, i coincidint amb els dies quaresmals, es celebrat amb la mona que els padrins, regalen en els seus fillols/filloles els dilluns de Pasqua. Diu la tradició que el diumenge de Pasqua és quant es regala la mona i el dilluns, quant es menja.
  Antigament, es regalava un pollet viu dins d'una gàbia i si col·locava un ou dur per cada any que tenia el fillol fins arribar als dotze -anys/ous- i a partir d'aquí s'estancava amb tretze ous, a mida que el fillol anava fent mes anys.



     Ingredients:   (per el pa de pessic) 
   
   140 g de farina
   125 de sucre
       5 ous
   1 sobre de llevat
   el suc d'una llimona

   Per  decorar la mona: 

      Botons de colors, fideus de colors/xocolata, pollets, plomes, ous de xocolata, melmelada al gust, 125/150 g de xocolata per fondre...

    Preparació:  (per fer el pa de pessic)

   Primer de tot separarem les clares dels rovells.
   Barrejarem els rovells d’ou amb el sucre i ho batrem fins que obtinguem una massa harmònica.
   A part, batrem també les clares ben fortes a punt de neu. Tot seguit quant tinguem les dues parts batudes, les barrejarem tot afegint la farina tamisada i també el llevat i ho remenarem fins a obtenir una massa que sigui força esponjosa. Un cop fet tot això, ho col.locarem al forn –que ja el tindrem prèviament calent-   i ho deixarem a 180º durant 25 minuts.  
   Un cop estigui fred el pa de pessic, l'obrirem per la meitat i escamparem una bona porció de melmelada al gust, el tornarem a tancar. Desfarem, al foc, la xocolata amb una mica de llet i repartirem per sobre del pa de pessic, un cop freda adornarem al gust. 

 (Blogaires; bona pasqua i que vagi de gust¡¡)
  



     
   



                 














      

Tripa de bacallà a la catalana

18 de març de 2016




   A aquestes  alçades, a la vella quaresma, tant sols li queda una cama. Mentrestant si volem fer la quaresma com cal, hem de menjar el bacallà tal com marca la tradició. Els dies de glória i alegria acompanyats de les mones ja els disfrutarem quant arribi la pascua.

    Aquestes tripes de  bacallà  que molt bé podem fer, i després menjar, per tal que la quaresma no ens sigui tant feixuga i ens ajudi a passar l'abstinència el més aviat possible.




   Ingredients:    (per a 6/8 persones)

   900 g tripa de bacallà
        4 cebes
        4 tomàquets
       4 alls      
       2 dl d'oli
   1 fulla de llorer
   1 copa d'aiguardent  (o anís sec)
   1 got de vi blanc
   canyella en pols
   unes branquetes de julivert en pols
   sal
   pebre





   Elaboració:

   Tallarem les tripes a trossos en forma de cigarret i les deixarem en remull durant tot un dia, canviant l'aigua un parell o tres de vegades.
   Un cop tinguem fet aixó bullirem uns minuts i deixarem que es vagin refredant en aigua corrent.
   Tallarem la ceba a tires -o també a la juliana- i les posarem en una cassola amb oli a foc viu, quan veiem que la ceba es comença a fer rosseta, tirarem la tripa de bacallà, l'all ben picat, el julivert  i el llorer, tot seguit  afegirem la canyella i el tomàquet.
   Un cop estigui tot ben sofregit, tirarem el got de vi blanc i l'aiguardent, taparem la cassola i deixarem al costat del foc, durant 20 minuts. Ho salpebrerem i servirem.

Blogaires; que vagi de gust¡¡ 


 



       



 




Mandonguilles de bacallà amb picada de nous

6 de març de 2016


   La quaresma és un període de reflexió amb la pràctica del  dejuni i l.abstinéncia  en que els cristians  tenen  temps suficient per tal de preparar la pasqua.
    Antigament aquestes abstinències eren molt més severes que en l'actualitat, en l'edat mitjana -per exemple-, la prohibició de no menjar carn ni ous era molt més elevada i castigada amb dejunis de pa i aigua. Fou l'església que a partir del segle XVI va popularitzar la menja de bacallá, -fos amb salaó, o bé remullat- per tal de no menjar ni la carn ni els ous, i que de ben segur el més "gourmets", feien unes bones menges amb bacallà tot esperant amb devoció l'arribada de la quaresma. 



   Avui en dia el bacallà és un producte molt més car que en èpoques passades, d'aquí la seva importància en decades anteriors per el poc preu  que tenia i on les persones mes pobres podien tenir el seu àpat diari al igual que també en les  èpoques quaresmals.


   Per fer aquestes mandonguilles necessitarem:  (surten entre 15/18 mandonguilles) 

   200 g de bacallà amb remull  (cues, penques...)
   25/30 g de farina
   1 llesqueta de pa remullat amb llet
   3 dl d'oli
   1/2 gotet de vi ranci
   un grapat  de nous pelades
   un grapat de pèsols
   1 ceba petita de Figueres
   3 grans d'all
   unes branquetes de julivert
   pebre
   sal



   Preparació: 
   Escalfarem el bacallà en aigua calenta uns minuts; deixarem refredar, esmicularem ben petit. Barrejarem amb la llesqueta de pa mullat amb llet, els alls el julivert picat, l'ou, els 25/30 g de farina, així com la sal i el pebre. Enfarinarem les mandonguilles i les fregirem amb una paella amb oli calent. Reservarem.
    En una cassola i posarem una mica del oli del fregit de les mandonguilles, la ceba tallada ben petita, desfarem la picada de nous junt amb el vi ranci. Mullarem  amb una mica de caldo -si és un fumet de peix, molt millor- tot seguit hi tirarem les mandonguilles que teniem reservades i ho deixarem que  faci el xup-xup. Testarem de sal i pebre i servirem.


 (Blogaires; que vagin de gust¡¡ )