Llaminera amb crema i cruixent de salsifins

15 de desembre del 2016


   A tot porc, l'hi arriba el seu Sant Martí¡  
  (11 de novembre)

   Era als voltants d'aquest dia que es feia la celebració de la matança del porc -i d'aquí la dita- i s'allargava en les diferents poblacions fins al mes de marc.

  Per tal de  proveir el rebost durant tot l'hivern, les diferents peces del porc eren repartides per què tota la família les elabores. La mocadera -que en  molts indrets era la persona de més edat- era l'encarregada de seleccionar les carns i la neteja de la moca -budells-, per tal d'elaborar els millors embotits i botifarres.

  (Llamineres abans de rostir)

    Avui en dia són els escorxadors que fan la matança i els mestres cansaladers els qui donen  a les diferents carns els tocs més subtils de les seves elaboracions.

 (Llamineres després de rostir) 

  Per la tardor, també es feien les neteges dels boscos. Les podes i recollides de troncs es reciclaven i era l'ofici de carboner que al voltant d'una plaça carbonera es preparaven les coves envoltades de troncs i tapades amb terra, es cremaven durant quinze dies per tal d'elaborar el carbó vegetal que després es venia per les cases i era utilitzat per les llars de foc, cuines econòmiques, tallers, calderes...

 (Salsifins) 

 Arrels silvestres es trobaven entre les podes, que eren aprofitades per farratges pels animals i per la subsistència familiar.

 (Salsifins pelats i escaldats) 
 
 Moltes d'aquestes arrels silvestres, avui en dia se'n fan conreus i el salsifí és un d'ells. Establert amb minoria a les comarques gironines i molt apreciat a la cuina francesa (Catalunya Nord).

(cruixent... 

 ... de salsifins)

   Dos productes molt arrelats a la pagesia catalana i que avui es manté, encara, molt agafats a les comarques gironines.
   Des d'aquest blog, us dono a conèixer aquests dos productes, molt arrelats a la cuina catalana i animar-vos a fer-ho i gaudir-ho, pot ser, per algun dinar per aquests dies de Nadal?

( Flor del salsifi)

   Un cop tinguem els salsifins nets, els escaldarem amb l'aigua que tindrem bullint, un màxim de tres minuts. Els decantarem.
   Les llamineres de porc, les posarem en una cassola amb un raig  d'oli d'oliva, una cullerada sopera de llard, sal i pebre, anirem mirant de tant en tant afegint el mateix oli que hem tirat fins que veiem que està rostit, que, al cap de vint minuts ja tindrem  fet.

 (Llaminera de porc tallada i presentada) 

  Per fer el cruixent de salsifins, jo he fet servir aquesta pasta per arrebossar, amb la diferència que aquesta que presento està feta amb farina d'espelta, conté molt menys gluten, d'un color torrat  i amb un toc diferent de la farina de blat.

 (Blogaires... 

    Per fer la crema de salsifi, tallarem uns quants salsifins, els posarem dins un atuell apropiat per posar-hi després l'aparell que ho triturarem, afegirem una mica del caldo obtingut -escaldats- sal i pebre, opcionalment podem posar-hi dues cullerades soperes de crema de llet per amorosir la crema.
   Posarem la crema amb tassons per tal que els comensals se serveixin ells mateixos i al seu gust.

 ...que vagi de gust¡¡)

 






 
 

13 comentarios:

David Vazquez Francisco ha dit...

Què bons els salsifins!!! ... i amb la llaminera te que esser fi i delicios!!!

Cuina Cinc ha dit...

Que bona és aquesta arrel per acompanyar o sola
arrebossada!! una delícia.
Oficis desapareguts, la mocadera, encara ho havia vist a casa.
Et deixo el post del Trinxat
i les mongetes del Collsacabra
on escric sobre aquest temps, la matança i aquests oficis desapareguts.
Bona proposta! Gràcies,
Bon Nadal, Josepb i família!

Sussi Abel ha dit...

Que bons els salsafins i amb llaminera ja ho tastaré!!

Eva ha dit...

Un gran plat per un dels àpats que s'acosten! i això dels salsifins... primer cop que ho sento, molt original!! Bones festes família!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David; -Restaurantes con sentimiento- És un tubèrcle que s'ha de descobrir, més acceptat fóra d'aquí que no pas al mateix país.
Salutacions David¡¡ :O)

Fina; -Cuina cinc- He probat les mongetes d'aquesta zona, i no són del meu agrat. Sóc més del "ganxet". Antics oficis -desapareguts- que ara en diuen, cansaladers, mestres xarcuters...
Igualment peer a tu i tots els teus Fina¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Sussi; -Sussi Aracuina- Fes-ho i promocionaràs aquest producte tant buscat a la Catalunya Nord i veuràs quin gust més fabulós tè al paladar.
Aquests són comprats al mercat de LLagostera (dijous, mercat de referència per els pobles del voltant) encara que si tens ocasió d'anar a les comarques gironines se.n poden trobar fácilment.
Salutacions Sussi¡¡ :O)

Eva; -Cuinant entre llibres- Jo també, el trobo molt apropiat per aquests dies, doncs aquest tubèrcle és de temporada i el porc és un animal molt arrelat al nostre país, una unió quasi perfecta¡¡ :O)
Salutacions Eva¡¡ :O)

Cuina Cinc ha dit...

Són excel·lents les mongetes del ganxet
Les del Collsacabra no és fàcil trobar-ne és molt local, de vegades, en algunes botigues venen unes semblants. És interessant per l' "arqueologia" que hi ha al post i pels productes d'aquesta subcomarca :)
Bon Nadal!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; -Cuina cinc- Que tinguis un Bon Nadal¡¡

Anna Pigarda ha dit...

Ara fa poc que n'he començat a sentir parlar dels salsifins. A què s'assemblen?Quin gust tenen? No els he provat mai i això que em va sembla veure'ls al mercat del Lleó de Girona. Sempre descobrint-nos coses bones, Josep! Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Retalls de cuina- És una arrel, que aquí saben cultivar-la, però no saben vendre-la, doncs en aquest país aixó acostuma a passar... molt apreciada i valorada a la Catalunya Nord, és molt semblant al nap, però amb un gust molt fi que dóna molta personalitat als plats.
Salutacions Anna¡¡ :O)

glòriacookies ha dit...

Pos ja em vaig collint salsifins pq aquesta flor me sona molt! Espero que floreixi abans de pascua jiji tu saps quan ho fa? gràcies per compartir i besets.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Glória;-Glóriacookies- Aquesta flor creix a la primavera i és per la tardor principis d'hivern que és pot recollir el fruit.
Si cliques a comarques gironines, -a sobre de comentaris- trobaràs molta mes informació d'aquesta arrel.
Moltes gràcies per visitar aquesta pàgina.
Salutacions Glória¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Glória;-Glóriacookies- Aquesta flor creix a la primavera i és per la tardor principis d'hivern que és pot recollir el fruit.
Si cliques a comarques gironines, -a sobre de comentaris- trobaràs molta mes informació d'aquesta arrel.
Moltes gràcies per visitar aquesta pàgina.
Salutacions Glória¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,