Som Terra de safrà. Espaguetis amb crema de llet, macerats amb safrà (2 ª part)

17 de novembre del 2016


   Durant tot el matí del dissabte 12 de novembre, Santa Coloma de Queralt celebrar, Som Terra de Safrà, en la seva segona edició. 

.-Rissoto, amb ceba caramel·litzada i safrà.-

    A la sala d'Actes del Castell, exhibició de plats elaborats amb safrà. Jo vaig tenir l'ocasió de provar el primer plat: Rissoto amb ceba caramel·litzada amb uns brins de safrà. Torradetes amb formatge de cabra, ceba caramelitzada i uns brins de safrà i degustació de crema de carbassa amb safrà, elaborat per el jove Joan Ollé de Montblanc. Durant tot el dia s'elaboraren 6 plats -sucs saludables, postres...- i tastes elaborats per diferents cuiners de la població i de la comarca. 
  
 .-Flors de safrà  a punt de treure'ls els brins.-
   
    A la Plaça de l'Església i durant tot el matí,  promoció i venta de productes de proximitat i de safrà.

    A la sala Merlets, presentació i xerrada sobre els jueus a Santa Coloma i el safrà, a càrrec del periodista colomí Francesc Valls i Calçada. 

 
 .-Flors del safrà amb els brins acabats de treure'ls.-

  El safrà, durant tot el dia va ser el gran protagonista i humilment crec que va està molt acertat. La població de Santa Coloma de Queralt i tot el seu entorn, va acompanyar molt bé tots els actes que es van fer, i el meu humil desig seria que en pròximes edicions fos d'igual semblança. Sense aglomeracions de parades que no tenen res a veure amb el producte escollit, doncs no s'ha de perdre, la cuina, la història, la terra i cultura de Santa Coloma de Queralt. 
   Felicitacions Santa Coloma i a tots els colomins i colomines per l'organització i el bon fer. 




   Per la meva part i amb el safrà colomí que vaig portar, m'he agosarat a fer aquests espaguetis fets amb  crema de llet macerats amb safrà, tot desitjant que siguin del vostre grat. 


   
    Per fer aquets espaguetis els he fet de la següent manera: 



   He posat a bullir dos-cents grams d'espaguetis ( llegiu el temps de cocció) amb dues pessigades de sal. Mentrestant vigilava els espaguetis, he posat una paella al foc amb cinquanta grams de mantega i setanta cinc grams de formatge ratllat deixant que es desfaci a foc ben suau fins a aconseguir una crema, a poc a poc he anat tirant la crema de llet junt amb una pessigada mes de sal, on ja tenia els quatre brins de safrà macerats, (mitja hora de repòs) he seguit remenant fins que la salsa ha doblat el seu contingut, sempre a foc molt suau. He tirat els espaguetis ben escorreguts sobre la salsa obtinguda, barrejant tots els seus ingredients.



    Fora del foc, he tirat un rovell d'ou remenant bé per unir tots els ingredients. 


   Encara que he pogut posar pebre al gust, no n'he volgut tirar per tal de no perdre l'aroma del safrà. 
   És preferible menjar-los ben calents. 

    Dedico aquesta entrada a la regidora d'Ensenyament, Cultura i Patrimoni del ajuntament de Santa Coloma de Queralt; Angelina Nogués Martorell, l'entrega, coneixement i amabilitat en arribar a la població i fer-me sentir...
Som terra de safrà. 
    Moltes gràcies,  Josep -Menja de bacallà- 






10 comentarios:

Miquel ha dit...

No sabia que Santa Coloma de Queralt era tierra de azafrán. Siempre se aprende algo.Te has marcado un buen plato de pasta con esta crema al azafrán.
Buen finde

Juan Hernández ha dit...

Hola José. El azafrán da un sabor sensacional a los platos con los que se condimenta y por eso estoy seguro que estos espaguetis además de sabrosos de por sí tienen que estar de rechupete con ese toque de azafrán. Estupendo plato.
Que disfrutes del fin de semana.
Un abrazo.

Anna Pigarda ha dit...

Quin plat més exquisit! El safrà li dóna un toc tan elegant al plat!! Espero que l'any vinent no em perdi aquesta fira. M'has fet venir ganes d'anar-hi! Una abraçada!

VISCalacuina ha dit...

Una recepta de festa major, m'apunto la data d'aquesta fira per al proper any!

Cuina Cinc ha dit...

Una combinació excel·lent! Josepb
Bona setmana!

Eva ha dit...

Quina proposta més bona, Josep! el toc del safrà no necessita gaire cosa més per aconseguir un plat de luxe! una abraçada ;)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Miquel; -La cocina de Miquel- Molts gols mes es poden marcar,amb tota mena de pasta, macarrons, fideus, pasta caragolada...
Salutacions Miquel¡¡ :O)

Juan; -Cocina por afición- Com estic dient, es pot fer amb tota mena de pasta, espaguetis, tallarins, macarrons... donant-l'hi un toc especial als plats.
Salutacions Juan¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -Retalls de cuina- Ben organitzada, petita i amb l'ingredient principal com a protagonista, aquesta és la fira de Som terra de safrà.
Salutacions Anna¡¡ :O)

M. Àngels; -Visca a la cuina- Una bona fira per anar-hi, doncs el poble acompanya molt a dita fira.
Salutacions M. Àngels¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; -Cuina cinc- Igualment per a tu Fina¡¡ :O)

Eva; -Cuinant entre llibres- Ja ho veus... amb poc, quina quantitat d'ingredients si poden fer...
Salutacions Eva¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...



MOLTES GRÀCIES PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josep -Menja de bacallà-



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,