Hamburgueses de cigrons amb comí.

14 d’octubre del 2016


   Moltes vegades, bé sigui perque tenim poc temps, be sigui perque  trobem i comprem els productes preparats, be sigui perque potser si que ho feriem però no tenim prou clar si el producte que volem fer -en aquest cas els cigrons crusos- sortiran bé, que si tenen que estar amb remull molta estona, que si  un cop posats a l'olla, quant de temps necessiten...?

 (Fulles i flor del cigroner) 

 El  cigronet (conegut amb aquest diminutiu) de l'Alta Anoia, és un cigró molt petit, que un cop bullit aumenta fins a 3 vegades mes el seu tamany real. Tradicional d'aquesta comarca i recuperat des de fa uns anys en aquesta zona és un cigró molt buscat i apreciat per el seu alt rendiment a la cuina.

 (Cigrons dins de les seves beines) 

 Encara que ja us  he explicat com es poden bullir els cigrons, us ho torno a dir, per tal de que veieu que bullir-los no estan complicat com sembla.


 (El cigronet damunt  la meva mà) 

 Agafarem la quantitat de cigrons que necessitem -per aquestes hamburgueses de cigrons n'hi vaig posar 300 g 8/10 hamburgueses- i els deixem a la vigília en una olla amb aigua tèbia, amb tres cullarades soperes de bicarbonat. L'endemà colarem i rentarem els cigrons passats per un colador, ens podem ajudar dels dits per netejar-los. Un cop tinguem els cigrons ben nets, tindrem  una olla amb aigua de poca mineralització al foc, quant l'aigua estigui calenta/bullint, tirarem els cigrons. Al cap de 20 minuts tindrem els cigrons bullits i a punt per fer, en aquest, les hamburgueses.

 (llavors de comí)

  Mentrestant l'aigua bull, podem posar-l'hi a dins una ceba mitjana de Figueres, tindrem un caldo que després podrem aprofitar per fer un arrós bullit o bé uns fideus a la cassola, o el caldo per una paella, fideuà...
    També podem guardar el caldo al congelador i el tindrem per quant el necessitem.




   Ingredients:  (per a 8/10 hamburgueses)
   
   300 g  de cigrons de l'Alta Anoia
       1 pastanaga
       1 ceba mitjana de Figueres
       1 ou
       3 cullerades soperes de bicarbonat, per deixar els cigrons amb remull a la vigília.
       2 cullerades de comí   (llavors)
       pa ratllat
       pebre
       sal
       oli
     

   Preparació:

    Un cop tinguem els cigrons bullits, els deixarem refredar. Encara que els podem desfer amb un túrmix, jo els vaig desfer dins un morter amb una mica de sal, d'aquesta manera queden aixafats però no desfets, i si pot trobar algún troç de cigró sencer o semi desfet. Decantarem.
   Posarem una paella amb oli al foc i un cop estigui calenta,tirarem la ceba tallada ben petita deixarem-remenant de tant en tant- fins que sigui ben rosseta. Decantarem.
   Tallarem la pastanaga a daus ben petits i la posarem a la paella, donant-li un parell de voltes fins que es quedi una mica estovada. Decantarem.
   Tindrem a mà, un atuell d'alumini tirarem els cigrons aixafats, la ceba que la tindrem ben escorreguda d'oli, la pastanaga, l'ou, el pa ratllat,  les llavors de comí, el pebre, i la sal al gust. 
   Barrejarem tot plegat fins que tinguem una massa espessa i consistent per donar-l.hi la forma d'hamburgueses.

(Blogaires; que vagin de gust¡¡)
 
   Aquestes estàn fetes amb un aparell premsador especial per fer hamburgueses, posades amb els plàstics protectors per tal que no se'n enganxin  les unes amb les altres. Cada una fa 125 g i estàn preparades per menjar-les i també per guardar-les al congelador.
     



 
 


 
   




13 comentarios:

Anna Pigarda ha dit...

M'agraden molt els cigrons i aquestes hamburgueses segur que estan per llepar-se'n els dits.Amb el teu permís m'emporto la recepta! Gràcies per compartir, Josep!

Sussi Abel ha dit...

M'encanten els cigrons i el comí, m'enduc la recepta per fer-la un dia, m'ha encantat!!

Sílvia A. ha dit...

Ummmm que bones!!! cada vegada em decanto més per les vegetals!!!

La Cuina Violeta ha dit...

Hola Josep,
La recepta està molt bé i segur que m'agradaria, però el que realment em fa enveja és la fotografia de la fulla i la flor del cigró. Li hauré de dir al meu marit que en planti.
Una abraçada,
Nani

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Retalls de cuina- Aquesta és una bona manera de fer els cigrons,doncs un cop fetes, es poden congelar.
Salutacions Anna¡¡ :O)

Susi;-Ara cuina- Doncs si le fas, ja m'ho sabrás dir.
Salutacions Susi¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Silvia; -Cuinar és senzill- Són molt saludables i es poden congelar.
Salutacions Silvia¡¡ :O)

Nani; -La cuina violeta-El cultiu es entre octubre i novembre. Les plantes entre març i juliol. La floració, el mes de juny.
Salutacions Nani¡¡ :O)

trifasic de baileys ha dit...

ualaaa hamburgueses vegetarianes!! m'encanta!!! me l'apunto que jo en menjo moltes d'aquestes, i són cares! petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Roser Font; -Trifàsic de Baileys- Doncs, si en fas, ja m'ho diràs. La veritat que et sortiràn molt més barates e inclús, les podràs congelar.
Salutacions Roser¡¡ :O)

Juan Hernández ha dit...

Hola José. Me ha producido una gran alegría recibir tu comentario ya que hasta el momento no habíamos tenido la oportunidad de visitarnos y te lo agradezco.
Una hamburguesa muy original. En alguna ocasión he hecho pero de carne. Creo que la que has hecho a base de garbanzos debe estar muy rica.
Confío en que nos sigamos viendo.
Un abrazo.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Juan; -Cocina por afición- Tenemos los enlaces por lo tanto estaremos en contaco, si te pare e bien.
Estas son hamburguesas de garbanzosy comino, una manera vegatariana de comer legumbre.
Saludos Juan¡¡ :O)

VISCalacuina ha dit...

Quines hamburgueses més boniques, fa temps que m'estic aficionant a fer hamburgueses vegetals, però no em surten tan precioses com aquestes!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Mª Ángels; Aquestes són fetes amb els cigrons de l'Alta Anoia, bullits a casa i amb una textura de gust, molt i molt bona. Tots el ingredients han de està ben reposats, millor que es faci un dia per l'altre.
Salutacions Mª Àngels¡¡ ;O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,