Bunyols de cigrons. Fruits del secà (primera part)

7 de setembre del 2016


      La Fàtima i el Joan, són dos emprenedors en el cultiu ecológic del secá empresa que va nèixer l'any 2011, encara que el Joan  porta fent de pagés des de l'any 1996.

   He anat a buscar el cigronet de l'Alta Anoia -originari d'aquesta zona-, per tal de veure i tocar el producte de primera mà i mai millor dit,doncs, en arribar a La LLavinera  i trobar-me amb la Fàtima, el primer que m'ha ensenyat ha estat la màquina de netejar els llegums. Enfilat damunt d'una escala i veure com anaven caient damunt del sac, i del meu palmell, semblava un filtre escolant-se per a tots els meus dits, tots aquests fruits del secà. Els cigrons i les llenties -pardines-.

 .-Flor del cigroner.-

    Les flors del cigroner, són de pendúncles molt llarcs i el seus tons i colors, els blancs.
  La seva floració, la podem veure al mes de juny. Flor discreta, però molt bonica.

    El primer país productor de cigrons, és l'Índia. A Europa són els països de la mediterrànea -Egipte, Tunísia, és en aquest país, on son típics un dolços amb forma de cilindre, fets amb mantega, sucre i arrebossats amb farina de cigrons, anomenats; graiba. Castella/Lleó, Castella la Manxa a nivell espanyol, és on es centre la seva producció més massiva. A Extremadura, els cigrons són un dels ingredients mes tradicionals de la cuina extremenya, i on els nens és típic menjar-ne crusos  e inclús verds-.

   A Catalunya, podem trobar-los a l'Alta Anoia, comarca que durant generacions a perdurat i s'ha recuperat. Conegut com el cigronet de l'Alta Anoia, és un cigró que un cop bull augmenta tres vegades el seu volum. De pell dura i d'un molt bon sabor, es poden preparar; amanides, bullits amb un raig d'oli, estofats, hummus, falafels, cigrons amb bacallà, dolços... i per que no? aquets...


  .-Bunyols de cigrons .-



     Ingredients:

   250 g de cigrons  (jo en vaig posar 125 g)
   125 g de farina d'espelta (jo en vaig posar 100 g)
       2 cullerades soperes de sucre
    un got de llet
        1 ou
      Canyella en pols
      Ratlladura de llimona
      1 cullerada de bicarbonat
      1 cullerada de cardamom

     Preparació: 

   Encara que podem trobar moltes maneres de fer bullir els cigrons, us deixaré una de les formules que a mi  m'han anat més bé.

   Deixarem els cigrons a la vigília amb aigua tèbia amb una mica de bicarbonat. L'endemà escorrarem els cigrons i els rentarem bé dins
l´escorredora, tindrem una olla al foc amb aigua, un cop l´aigua comenci a ser calenta tirarem els cigrons. Us puc assegurar, que al cap de 20 minuts, els cigrons estaven cuits.

   L'aigua que he fet servir, ha estat la Solan de Cabras, és millor posar-hi aigües en poca calç doncs el bullir els cigrons -llegums en general- queden en més consistència de gust i no perden el seu sabor. L'aigua un cop bullits els cigrons, també vaig posar-hi una ceba, i amb el caldo sobrant el vaig reservar per fer-hi una paella.
 
   Tirarem els cigrons en un atuell on poguem aixafar-los, també hi tirarem, el got de llet, l'ou, la canyella, el ratllat de la llimona, les dues cullerades de sucre i finalment el cardamom. Ho remanarem bé tot plegat. Un cop tinguem incorporats tots els ingredients, tiraren el bicarbonat i després la farina cullerada a cullerada, fins aconseguir una bona massa que quedi ben compacta.
   


   Fregirem amb força oli calent, formant petites boles que ens quedin ben rosses. Les traurem i "arrebossarem" amb una barreja sucre canyella o bé cardamom.


 (Blogaires...

...que vagin... 

 ...de gust¡¡)

   A mí personalment, m'agraden acabats de sortir de la fregidora o, també,  una mica tebis.

  Si voleu tenir més informació sobre aquesta lleguminosa, apreteu aquí.
 

   







 

 

13 comentarios:

David Vazquez Francisco ha dit...

Molt originals!!!
Què bons deuen estar!!!

Rosa Rotger ~ Blog Tiberis ~ ha dit...

Fantástic !!!

A s'antic receptari menorqui , també apareixen aquets bunyolets de ciurons .
Salutacions Josepb

Cuina Cinc ha dit...

Hola Josepb,
Preciosa flor la de la planta del cigroner.
Interessant aportació sembla de la cuina menorquina com escriu la Rosa.
Han de ser ben llaminers!
Un bon dia!
fina

Teresa ha dit...

Quina flor més maca la del cigró!!! si ja m'agraden ara encara més!!abraçada!

Anna Pigarda ha dit...

No he estat mai els bunyols de cigrons però han d'estar ben bons! Gràcies per la informació sobre els productors! Ja tenim una bona excusa per anar d'excursió! Una abraçada!

lolines ha dit...

segur que estan bonisims aquets bunyols.

No tot són postres ha dit...

Ostres JosepB, m'has captivat!!! Segur que són deliciosos
Ptnts
Glòria

Miquel ha dit...

Hola de nuevo Josep, los buñuelos de garbanzos no los he probado nunca y seguro que son divinos.Buena y facil receta.
una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David;-Restaurantes con sentimiento- Jo, també, vaig ser el primer sorprès, doncs, no els havia fet mai i la veritat que són força originals al paladar.
Salutacions David¡¡ :O)

Rosa; -Tiberis- Jo els he conegut, per el llibre de la cuina medieval catalana, de l' autora; Eliana Thibaut i Comalada. Sorprenent llibre,on tots els plats estàn explicats i extrets del Sant Soví i a més a més tots els plats han estàn realitzats amb les descripcions i amb els ingredients de l'època.
Salutacions Rosa i moltes gràies per seguir aquest blog¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; -Cuina cinc- És una recepta -com l'hi explico a la Rosa- extret del llibre; La cuina medieval catalana, on s'hi poden trobar receptes de gran qualitat, tant per els seus productes, com per a les seves preparacions.
Són molt lleminers, la veritat és que si.
Salutacions Fina¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; -Com a casa res¡- Fets d'aquesta manera -dolços- són encantadors, però aixó sí... omplen molt.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Anna; -Retalls de cuina- Una forma de fer turisme i conèixer el país i els seus productes.
Ja em diràs que tal si els fas¡¡
Una abraçada per tu i els teus¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Lolines; -Cuina amb la Lolines- Puc assegurar que estan -o estaven- molt bons, una manera de saber-ho es fer-los i si els fas, ja m'ho diràs¡¡
Una abraçada Lolines¡¡ :O)

M. Glória; -No tos són postres...- Celebro que t'hagi captivat amb aquest bunyols de cigró. Si tens l'oportunitat de fer-los, veuràs que són molt tentedors de menjar-los, aixó sí... omplen molt, amb un o dos en n'hi ha prou.
Salutacions cap a Reus¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Miquel; -La cuina del Miquel- Encara que porten una mica de feina per preparar la massa, doncs, els cigrons son aixefats a mà, el resultat és molt tentedor de menjar-los. Els cigrons són naturals -de l'Anoia- i d'aquesta manera molt més gustosos.
Una abraçada Miquel¡¡ :O)

COM SEMPRE, MOLTES GRÀCIES PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josep -Menja de Bacallà-



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,