Flam de xocolata

2 d’abril del 2016


 
    A l'època romana, Plini el Vell  que fou militar, historiador, científic i naturalista romà, explica en les seves narracions, el procés de la llet que, un cop munyida i després processada se'n obtenien els formatges per fer els pastissos  i els flams elaborats amb ous de gallina, que foren domesticades en aquest període.
   Els formatges elaborats, eren acompanyats de moltes herbes aromàtiques; la farigola, el romaní, la menta, i també espècies; el pebre, que era molt utilitzat en els dolços, la mostassa, el safrà, el cardamom...
   La mel era l'ingredient més utilitzat per endolcir els aliments i amb els flams que es feien, l'element mes valuós.
   La xocolata no va arribar a Europa fins al segle XVI. A Catalunya, i sobretot a Barcelona la xocolata va quedar impresa a ciutat vella, on més de 20 moliners de xocolata perfumaven els carrers de; Portaferrisa, Hospital, Call...

   Qui no anat alguna vegada al Carrer Petritxol a prendre alguna xocolata amb xurros, xocolata desfeta, o potser algún, flam de  xocolata?


   Ingredients:  (per a 8/9 flams)

   600 ml de llet
   125 g de xocolata trossejada
   125 g de sucre extrafí
       6 ous
   nata muntada (opcional)

   Preparació: 

   Desfarem la xocolata amb una mica de llet al bany maria. Deixarem refredar lleugerament.
   Posarem la llet al foc, afegirem el sucre i sense deixar de remenar hi tirarem els ous d'un en un fins que ens quedi una massa esponjosa.
   Tirarem la xocolata dins la llet/ous/sucre i ho desfarem tot plegat. Posarem una plata al forn amb aigua calenta, -bany maria- omplirem la flameres -previament les haurem untat amb una mica de mantequilla- a 3/4 parts. Les deixarem al forn a 180º durant 25 minuts. Passat aquest temps obrirem el forn i les deixarem sobre el marbre 10/15 minuts i tot seguit els posarem a la nevera.
   Podem servir-los amb una mica de nata muntada.


.- Flor del cacau.-
 (blogaires; que vagi de gust¡¡)



  Voldría dedicar aquesta entrada a una blogaire, que és  molt  "bruixa" quant explica els plats que penja o baixa en el seu blog. Per el que llegeixo a les seves entrades, és molt "xocoadicta". En el país on viu -Suissa-  la xocolata, crec que l'hi ha de ser molt fàcil trobarna al igual que també  la llet.
   Per tant Dolors disfruta d'aquesta recepta i dels ingredients que tens de primera mà a Suissa, al igual que jo, també, disfruto amb les explicacions tant precises que fas quant;  Hi ha bruixes a la cuina.
    Aaaahh... i si a més a més podem sucar la xocolata amb un pa com aquest...
   Moltes gràcies per les teves receptes i per l'encant de les teves explicacions.

12 comentarios:

Bruixes a la cuina ha dit...

Juan!!! Quina sorpresa!!!! 😀 Moltíssimes gràcies per dedicar-me un flam com aquest: AMB XOCOLATA!!! Doncs i és clar que m'agrada!! De fet en podria menjar 1 o 2 ara mateix!! 😀
De cor: moltes gràcies i m'has fet posar vermella amb les teves paraules. Ets un sol!! Encantada que t'agradin les meves entrades 😊 A vegades em sembla que us atabalo a tots amb tanta xerrameca!!!😀😉
Un petonarro! I bon cap de setmana!

No tot són postres ha dit...

El flam..de xocolata boníssim!!!!
I quina enveja la Dolors... vivint al oaís de la xocolata, veritat????
Ptnts
Glòria

Cristina ha dit...

Aquests de xoco són imprescindibles!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

I tant que l'hi agradarà a la Dolors aquest flam tan bo, però no només a ella, a mi i segur que a molts més seguidors teus els encantarà.
No es pot dir no a un flam com aquest.
Petons.

GEMMA ha dit...

Flam de xocolata!!! M'encanta!!
Petons

Anna Pigarda ha dit...

Amb el que m'agrada a mi la xocolata i encara no he cuinat mai un flam de xocolata! Aquesta Josep me l'apunto en favorits! Una abraçada!

ISABEL ha dit...

Josep, com sempre les teves entrades magnífiques.
Però qui es resisteix a un flam con aquest.
Que vagi de gust!!!!! i una forta braçada

Miquel ha dit...

Imposible resistirse a tu flan de chocolate.
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Dolors Besalú; -Hi ha bruixes...- Encantat amb les teves explicacions i també amb les teves receptes.
Una abraçada cap a Suissa¡¡ :O)

M.Glória; -No tot són postres...- Amb la xocolata i la llet quàntes receptes que es poden fer... i menjar¡¡
Salutacions M. Glória¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Cristina; -Bufet de postres- Imprescindibles per els blogistes "xocoadictes" que se'n troben molts¡¡
Salutacions Cristina¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Com estic dient, si troben molts blogaires "xocoadictes" i crec que estic fent un bon servei a tots ells...
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Gemma; -Caprofiti- Moltes gràcies per el teu comentari.
Salutacions Gemma¡¡ :O)

Anna; -Retalls de cuina- Aquesta és una bona recepta i un altre manera de menjar flam. Desitjo que sigui del teu agrat.
Salutacions Anna¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- Com sempre moltes gràcies per els teus comentaris i que vaig de gust Isabel¡¡
Una abraçada Isabel¡¡ :O)

Miquel; -La cocina de Miguel- Moltes gràcies per el teu comentari Miquel.
Fins la propera¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,