Mercat de la Llibertat. Llom de daurada amb mosaic de verdures.

2 de febrer del 2016



El Mercat de la Llibertat
L’artesania al carrer
.-Llom  de daurada amb mosaic de verdures.-

    A Gràcia hi trobem a  la Carmeta rellotgera, coneguda amb aquest nom, doncs, el seu pare va començar al barri  arreglant  petites peces de rellotgeria, i un cop mort, la Carmeta, alliçonada per  ell,  es va decantar més per la joieria...
    Quina calor...¡¡,  obriré una mica més la finestra, ara molt millor. Com passa el temps, estem el més d’agost... i com cada any, tenim la festa major a sobre ..., tindré que anar encarregar el peix a l’Angeleta de can grill, per fer aquells filets de daurada que em va explicar... però abans posaré una mica d’ordre al taller... aquesta premsa per a col·locar vidres, les anelleres i les bitlles ben guardades...
                                                                                                                                               
  
El Mercat de la Llibertat, fou inaugurat l’any 1888, -any de l’Exposició Universal  de Barcelona-  va ser el terratinent Marc Olives que l’any 1831 va disposar que en els seus terrenys podien edificar-hi cases i una plaça on els pagesos ben aviat vendrien els seus productes.

... bon dia Carmeta, bon dia Siseta... quin enrenou que tenim pels carrers..., si com cada any... aahh...per cert,  que tens les arrequedetes que et vaig encarregar per la nena?, doncs, el dia 15 és el seu  sant... no pateixis el representant d’aquella casa que et vaig dir, m’ha portat el material i ja m’he posat, “manos a la obra”, et deixo que me’n vaig el mercat a comprar...  ja passaré Carmeta, adéu Siseta...


    L’estil modernista del mercat  es troba marcat per el ferro, on a la part central queda  senyalada per l’escut de Gràcia  -Tres lliris-  amb formes molt  treballades acabades a la teulada amb uns llaços de ferro.



 ... bon dia Carmeta, que hi posarem?, Goita Angeleta, em posaràs un parell de daurades i de pas m’explicaràs aquella manera que em vas dir de fer-les ... Aaah... sí,  ja me’n recordo,  fetes  amb verdures veritat...?, just a la fusta...¡¡


   El recinte és aïllat, la coberta és feta tota de ferro i el tancament d’obra vista.

   ...agafes una pastanaga, una mica de cibulet, un carbassó, un pebrot vermell i un de verd, jo sempre vaig a buscar la verdura a ca la Mercè del Prat, jo també i vaig i la veritat  ho té molt bonic i molt bé  de preu... quina traça que hi tens tallant el peix...són molts anys Carmeta, tu tampoc et quedes enrere
amb les peces de joieria..., agafes aquets filets que t’estic preparant i tires una mica de sal els acoloreixes amb una mica d’oli i com si enfarinessis els filets de la daurada, i barreges les  verduretes





  –que ja les tindràs tallades ben petitones-  i deixes que els filets quedin ben coberts, com si fessis un mosaic. Ho forneges -al grill- 5/6 minuts  per tal que quedi un mosaic enganxat i ben agafat. De guarnició l’hi pots posar panses i pinyons, amb una mica de suquet si li tires una mica de vi moscatell... sembla que ho veig... adéu Angeleta, tinc que passar  una tarda d’aquestes per el teu taller, quant vulguis... però amb la festa major tenim reunió per acabar d’ultimar els preparatius del carrer, jo també tinc que entregar unes feines i acabar de recollir el taller, doncs, al igual que tu Angeleta, també tenim reunió a la comissió de festes, ens veiem adéu¡¡







              La reforma integral, tal com avui la coneixem, va ser acabada l'any 2009

     (Blogaires; que vagi de gust¡¡)

8 comentarios:

La cuina de la Isabel ha dit...

Josep, fantàstica recepta i entrada com sempre.
Una abraçada i que vagi de gust!!!!!!!!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

No crec que sigui només un plat de Festa Major, jo el menjaría més sovint, m'agraden els ingredients i tot els colors que l'acompanyen. Un bon plat Josep!!
Petons.

No tot són postres ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
No tot són postres ha dit...

Una visita magnífica al mercat i una recepta mooooolt bona JosepB!!!!
Ptnts
Glòria

No tot són postres ha dit...

Em sap greu Josep, se m'estan publicant tots els comentaris duplicats o triplicats! :-(

Anna Pigarda ha dit...

Quin plat! tan senzill de fer, tan saludable i tan colorit. Me l'apunto, la recepta i la visita al Mercat de la Llibertat! Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel: -La cuina de la Isabel- Unes daurades fetes d'aquesta manera, són una delícia per la vista i també per el paladar, per els que els hi agrada el peix, i també per comensals que es volguin convidar.
Una bona visita per el barri i també per el mercat de la llibertat¡¡
Salutacions Isabel¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Un bon plat per menjar quant es vulgui, queda molt i molt bé i de realització força senzilla.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Gloria; -No tot són postres...- Unes bones daurades fetes amb aquest mosaic, és un bon plat per acompanyar, una bona vetllada amb els familiars i també amics.
Una abraçada cap a Reus i per tu un parell de petons des de Badalona¡¡ :O)

Anna; -Retalls de cuina- Una molt bona recepta, fàcil, i el mosaic de colors l'hi dona un toc molt especial en aquest plat.
Salutacions Anna¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,