Pastís de café i cardamom

25 d’octubre de 2015




.-Flor del cafetal.-

.- Flor del cardamom.-
 
    El cardamom, és una espècia molt apreciada per la seva aroma -perfumeria- al igual que també al Orient Pròxim es fa servir per donar la benvinguda als forasters i que barrejat amb el café, donen l'agraïment i l'acolliment de compartir aquest esdeveniment tot desplegant l'increment de les flaires que si sumen.
   El cardamom és després del safrà i la vainilla l´espècia més apreciada i també  una de les més cares del mercat.
   El primer país productor de cardamom és la Índia i la producció es queda quasi tota al país, doncs la Índia n.és una gran consumidora d'aquesta espècia.
   Des de fa més de cinquanta anys Guatemala s'ha combartit en el primer productor/exportador del món, amb una qualitat/quantitat molt apreciada.
  Com a usos medicinals, es fa servir per l'asma, inflamació de boca, és diürètica...

   El café  és la segona beguda estimulant  més consumida del món, després del té.
   Pot ser un dels cafès més coneguts des de sempre és el Moka...?
   Doncs bé Moka, és una ciutat portuària del Iemen, i els primers cafés que surtien d'aquest port, deixaven l'aroma i les olors per a tots els racons d'aquesta ciutat. Els primers mercaders en sentir la seva flaire foren els venecians i fou  l'any 1645 quan fundaren la primera cafeteria a Venécia, exposant a la ciutat dels canals les flaires dels cafés portats des de el Iemen.
   Són moltes les diversitats tant en el món àrab com a Europa que prenen el nom d'aquesta ciutat per donar-l'hi el nom en els seus cafés.
   Moka, també és un tipus de gra de café especial d'aquesta zona i molt semblant al cacau.

   Bé, si unim aquets dos ingredients, podem trobar-nos amb l'agradable sorpresa d'aquest pastís de;

   .-Cafè i cardamom-.



   Ingredients i preparació: 

    El café des de fa un temps jo no mi sento gaire bé amb ell, però aixó sí, l'aroma que desprén quan surt de la cafetera, no té discussió. El llegir aquesta recepta i veure que era café de cafetera, és a dir, el de sempre, el de cafetera italiana i tirat a dins de la massa, em van venir moltes ganes de fer-l.ho.
   Un cop tingué les dues tasses de café fetes, va quedar decantat,-mentrestant s'escampava l'aroma-. En un atuell d'alumini hi vaig tirar els tres ous, remenats amb els 125 g de sucre, que el vaig passar per la batedora i la veritat, quedar molt més fi al tacte i al gust. Els 200 g de farina, junt amb una culleredeta de llevat amb pols tirades a cullerades grosses  i remenant i amalgamant els productes, es va aconseguir una massa molt ben agafada. Després vindrien les dues tasses de café -que tenia decantat- el got d'oli, encara que hagués pogut posar-n'hi de girasol, vaig preferir posar-n'hi d'oliva, que la veritat queda molt més bo. Les dues culleredetes de cardamom. A mí aquesta espècia, em té el cor robat, doncs el que toca, deixa un perfum que barrejat -amb aquest cas amb el café,- és d'alló tant i tant agradable, prove-ho i ja m'ho sabreu dir. Bé, després de barrejar-ho tot ben barrejat tingué una mescla enganxada i ben fina.
  En un atuell untat amb mantega, vaig tirar la massa al forn que estava encés a 180 graus i el tingué al voltant d'uns 45 minuts fins que vaig veure que es trobava aixecat i rosset -encara que calent, naturalment¡- amb consistència de deixar-l'ho refredar. Un cop fred vaig reservar una mica de sucre glas tot escampant-l'ho per a sobre. El resultat com podeu veure a la "foto", és molt agradable i d'un gust força suggestiu.
    Tant sols em queda dir-vos que si el proveu ja m'ho sabreu dir, i mentrestant...



 (Blogaires... 

 ... que vagi de gust¡¡) 





Pastís de café i nous

10 d’octubre de 2015




   Un clàssic anglés, on la transparència de la mantega desfeta acompanyada del café l'hi donen un subtil gust i a la vegada una fragilitat al paladar molt agradable.




   Per la seva part la nou molguda dins de la massa acompanyat de petits trossets de nous que l'envolten, donen en aquest pastís aquesta corona, digna d'un rei¡


 Flor del noguer; masculina a l'esquerra, femenina a la dreta
  Les flors surten al mateix temps que les fulles; les flors masculines pengen de les branques de l'any anterior i les flors femenines del brots joves. La flor femenina, com podeu veure, comencen a ser petits nous. 

 
   Ingredients:  (per a 6/8 persones, tot depenen de la gana de cadascú)  

    Per fer aquest pastís, jo he fet servir el pa de pessic  acompanyat de les nous molgudes i a la vegada de una tasseta de café.
    Encara que el pa de pessic diuen que; cada maestrillo tiene su libríllo, jo us explicaré la  fórmula que quasi sempre faig servir.

   Ingredients:  

   140 g  de farina
   125 g  de sucre que sigui ben fi
     75 g  de nous molgudes
       5 ous
   1 sobre de llevat en pols
   1 tasseta de café (cafetera italiana)



   Preparació: 

    En primer lloc, separarem les clares dels rovells, guardarem les clares i les reservarem.
   Agafarem els rovells i els barrejarem amb el sucre ho batarem i deixarem que agafi tot plegat una forma harmònica.
   Per altre banda  agafarem les clares que teniem reservades i les muntarem a punt de neu -ben consistents-. Quan tinguem les dues parts ben batudes les aplegarem per tal que quedin ben amalgamades, tot afegint la farina tamisada, les nous molgudes, i la tasseta de café. Un cop ho tinguem amalgamat tot plegat,
ho treballarem fins que tinguem una massa que sigui força esponjosa. Ho posarem al forn, que ja el tindrem calent, i el deixarem al voltant de 25 minuts a 180º. Deixarem refredar.

   Per fer el glassegat de café: 

   Ingredients: 

    250 g de sucre glassegat tamisat
    125 g de mantega  (consistència pomada)
        1 tasseta de café (cafetera italiana)
        1 culleredeta de melmelada de albercoc  (opcional)
 
   Preparació: 

   En primer lloc batarem la mantega fins que quedi cremosa i anirem incorporant el sucre glassegat  tamisat al mateix temps que ho anem muntant. Afegirem el café i batarem fins que la barreja agafi una consistència lleugera. Untarem un dels dos motlles amb la crema obtinguda i a l'altre l'hi podem posar la culleredeta amb melmelada de albercoc. Decorarem per a sobre amb la crema classejada i decorarem amb grans de café i nous.
 






 
 
 

   
 (Blogaires; que vagi de gust¡¡ ) 


     

 


Pastís de Coco

4 d’octubre de 2015






       Jo em el coco a part d'aquest pastís, també l'he fet servir per arrebossar els talls de llomillo i pits de pollastre tallats i preparats per fer a la planxa. Aquest arrebossat es fa igual com si fos la farina de galeta, es passa per coco ratllat  i es posen els talls  arrebossar.

   Però en fi, anem al pastís que és el que ens interessa. Per fer aquest pastís necessitarem:

   La pasta brisa, encara  que podem comprar-la a cases de congelats i també a grans superfícies comercials, jo sempre l'he fet.Si voleu saber com fer-la apreteu aquí. També necessitarem 200 g de coco ratllat, 200 g de sucre, 4 ous i  sucre glaç per decorar. 



   Preparació: 

   Barrejarem el sucre amb el coco, ho deixarem reposar uns minuts.Tirarem els ous un a un sense deixar de remenar. Ho afegirem a la barreja anterior (coco/sucre).Posarem la pasta brisa donant-l'hi la forma del motlle, fregat  amb una mica de mantega i  després amb farina.
   El deixarem al forn al voltant dels 50/55 minuts. Passat aquest temps el podem començar a disfrutar. 

  Qué..., us pensaveu que em deixava la flor...? doncs aquí la teniu, la flor del arbre del cocoter. Preciosa veritat...? 

 (Blogaires, que vagi  de gust¡¡) 
    

 .