Coca de Llardons i Pinyons

23 de juny de 2015




     Al matí a l'hora d'esmorzar, escoltant que farà la gent el dia de la revetlla, escoltes; que si anirem a casa de la meva filla, que si anirem a casa dels meus pares, que si...
    Ah..., jo no em complico la vida, vaig al forn que vaig a buscar el pa cada dia i compro la coca, després tot es feina i queda per tot arreu, el pa el fan molt bo...
    Escoltant en una de les converses vaig sentir a una noia com la feia, i que se l'hi dóna  molt i molt bé la cuina, en paraules de la seva pròpia boca. Dono fe.

   Com la fas? -vaig preguntar-l'hi-.
 
   Me'n vaig a la botiga de congelats que tinc a sota de casa i compro la massa, miro el prospecta del fabricant i mentrestant estiro la massa deixant que es descongeli..., compro els llardons i els poso a sobre de la massa, després l'hi poso el sucre, per a sobre, el forn a 180º durant 20 minuts deixo que es refredi i està boníiiisima...

  Jo per la meva part, l'hi vaig explica com feia la verdadera coca de llardons;





  M'en vaig a comprar 500 g de farina de força, una pastilla de llevat premsat, que en qualsevol forn o pastissería en trobes,  un quart de kilo de llardons, sempre en demano una mica mes, doncs provo la qualitat del producte... hahaha... 4 o 5 ous que sempre en  n'hi ha a totes les cases, 110 g de sucre, 100 g de pinyons, que és el que enquereix més la coca, 5 g de matafaluga, i l'oli que el compro per tot l'any... ahhh...  i una mica d'aigua. 


   Agafo els 4 ous i els poso dins d'un bol junt amb 200 ml d'oli, el sucre i el llevat desfet amb una mica d'aigua tèbia. De mica en mica hi poso la farina fins que vagi formant una massa. (*)
   La massa té que quedà ben compacta i agafada.
   Un cop estigui ben agafada, barrejo els llardons tallats ben petits i també la matafaluga, veuràs com comença agafar una olor penetrant de coca autèntica... Estiro la massa en una plàtera d'uns 5 c d'alçada i untada amb oli. Pinto la massa amb ou i escampo els pinyons i una mica més de sucre per sobre.
    Deixo tapada la massa en un drap i espero que dobli el seu volum, arribat aquest punt la poso al forn 25 minuts a 180 º.

    Un cop acabada l'explicació, la noia em va dir que tot aixó portava molta feina i que no tenia temps de fer-la....
    La paraula no tinc temps, sembla la més barata de les excuses quant no vols fer alguna cosa...

(Blogaires; que tingueu una bona revetlla¡¡)

     DEIXEU ELS VOSTRES COMENTARIS QUE SERAN ESCOLTATS , LLEGITS I CONTESTATS.
   MOLTES GRÀCIES. Josep. -Menja de bacallà-

 (Blogaires; que vagi de gust¡¡)

 (*)   La massa mare, està extreta del blog; De plat en plat de l'Eduard, ex-xef  i apassionat per la cuina tradicional catalana.

.-Pastís mousse de mascarpone amb cobertura de mango.-

20 de juny de 2015

   
 .-Flor del mango.-
   
   Aquest mes, del blog al plat, ha estat escollit per votació popular, el de la Mercé; Destapant cassoles un blog, que m'he trobat amb força feina a l'hora de buscar una recepta per penjar-la aquest mes. Però bé, buscant i mirant per el seu blog, m'he trobat amb aquesta recepta: Pastís mousse de mascarpone amb cobertura de mango.       

(Aquesta recepta va ser penjada per la Mercé; el diumenge 2 de marc de 2014)

   El mango és un arbre  fruiter propi dels països asiàtics.Té un alt contingut amb vitamina C.  
 El primer productor és la Índia, seguit per la Xina i Birmania. També es troben a Sudamérica; Méxic, Colòmbia... 
   És l'arbre fruiter més alt del món, pot arribar a una alçada de 30 metres.
 
   Peró bé, anem per el contingut gastronòmic que és el que ens interessa.


   
   Ingredients per la mousse de mascarpone:  

      250 g de mascarpone
      200 g de nata
        75 g de sucre
          4 fulls de gelatina
          2 ous mitjans
          1 raig de nata

   Ingredients per la cobertura de mango:
         1 mango
         3 fulls de gelatina
         2 cullerades de sucre
         suc de mitja llimona



   Per fer la mousse de mascarpone:

   Barregem els ous amb el sucre fins que quedi  ben blanquejat. Afegim el mascarpone mentre anem batent. Muntem la nata i l'afegim amb molt de compte. Finalment hidratem els fulls de gelatina amb aigua freda i els posem en un cassó amb el rajolí de nata quan sigui calenta (però no bulli), per tal que es dissolgui. Esperem una estona a que es refredi una mica i l'afegim amb cura a la crema.
   Posem la mousse en un motlle tipus cake i deixem a la nevera fins que qualli. (millor d'un dia per l'altre).




  Per fer la cobertura de Mango:

   Triturem el mango amb el sucre i el suc de llimona. N'escalfem una mica (del puré) i hi posem els fulls de gelatina prèviament hidratada en aigua freda.
   Deixem temperar i aboquem amb molt de compte a la mousse de mascarpone que la tindrem quallada.
   Deixem a la nevera i quan servim afegim el que més ens agradi: fruites vermelles, xocolata fosa...



 (Blogaires; que vagi de gust¡¡) 

Fira de l' Ou. Ous amb pomes.

15 de juny de 2015

     




    Sant Guim de Freixenet, -La Segarra- és una població amb 25 kilómetres quadrats i 1100 habitants.

    És en aquesta població on des de l'any 1996 si celebra; La Fira de l' Ou. La fira és celebra en una de les zones on si troben mes granges de gallines ponedores de tot Catalunya.

   Per tal de reforçar el que us explico en el  punt anterior d'aquesta entrada, l'esmorzar va consistir en un parell d'ous ferrats a totes les persones que es van presentar a l'hora d'esmorzar, es van repartir 2000 ous ferrats¡¡ i a totes les persones assistents se'ls donar mitja dotzena d'ous amb un total de 20000 unitats repartides...¡¡ sí, sí heu llegit bé 2000 ous ferrats per esmorzar i 20000 unitats repartides¡¡


 (Una de les 6 paelles que es feien els ous ferrats) 
  
 Durant tot el matí, es van fer tallers i cuiners de la comarca explicaven com fer-los  i preparar-los a la cuina amb les múltiples varietats que té l'ou per cuinar-se.

   Doncs, si us bé de gust, aquí en teniu una recepta pràctica i de fàcil fer.



    Ingredients: 

   6 ous  
   4 pomes (jo he fet servir la golden)
   mantega  salada  (*)
   sal i pebre

   Preparació: 

   Pelarem les pomes els hi treurem el cor, i les tallarem a rodanxes. Les saltejarem amb una mica de mantega, posarem una mica de sal i pebre. Fregirem els ous a la paella amb mantega salada. Col·locarem les pomes sobre una font calenta i tirarem per sobres els ous. Ho servirem en plats calents.


 (Blogaires; que vagi de gust¡¡)
 
(*)  Com podeu llegir, es fa servir mantega salada, que en cas de no tenir-la salada, podem posar-l'hi nosaltres la sal. No farem servir oli. 

Ous Croquetes

9 de juny de 2015


 



      Qué, sorpresos...?. Doncs, potser si no...?. Aquests Ous Croquetes, és un d'aquells plats que quant volem fer alguna cosa diferent, ja sigui amb els ous, o bé siguin amb croquetes, si muntem els dos ingredients, aquest potser un bon resultat.
    Els ous a la cuina ens dóna molta maniobra per cuinar, encara que quasi sempre acabem pensant amb les truites, que la veritat sigui dita, jo, les trobo d'alló tant "salvasopars" i si l'hi posem l'ingredient que ens agrada encara molt millor...


   ... però bé, dins de les moltes receptes que tenia la meva mare, aquesta vaig trobar-la en un dels apunts escrita a ma que tenia en carpeta, aixó si escrit de la seva ma -com he dit- i explicant com fer-ho.
   Com un encreuat en blanc -sense caselles en negre- he recopilat aquest plat i l'he muntat d'aquesta manera i amb els ingredients fidels a la recepta:

   Ingredients:
    
     12 ous  (el nombre d'ous pot variar depenent dels comensals)
     
      Ingredients per la beixamel:  (*)   

      2 cullerades soperes de farina
    1/2 got d'aigua d'oli
          un got de llet
           nou moscada
           sal i pebre

    Ingredients per l'arrebossat:

    farina
    2 ous
    pa ratllat
    oli per fregir

                                                          

   Preparació: 

    Posarem a coure els ous fins que estiguin durs -15/20 minuts-. Els passarem per sota l´aigua i els  pelarem.Tallarem per la meitat i treurem els rovells. Reservarem.

   Preparació per fer la beixamel: 

   Posarem el got d'aigua de l'oli en una paella i seguidament les dues cullerades de farina, remenarem i a mida que es faci espessa, l'hi tirarem el got de llet, seguirem remenant i és en aquest moment que l'hi tirarem la nou moscada, la sal i el pebre. Deixarem que la massa es vagi espessin, i és en aquest punt que la treurem del foc i la posarem en un atuell. Aixafarem els rovells d'ou i els posarem a la beixamel per tal que ens quedi ben amalgamada.
     


   Un cop tinguem la massa, beixamel/ous durs freda, farcirem les clares d'ou formant un ou sencer. Reservarem.
   Arrebossarem primer amb la farina, després amb els ous batuts i per acabar amb la farina de galeta, per després posar els Ous/Croquetes a la paella amb oli ben calent. Deixaren uns moments per tal que es faci ros l'arrebossat i els treurem per que es refredin.
   Un cop freds, acompanyarem amb una amanida i/o també amb patates palla.  

 (Blogaires; que vagin de gust¡¡)


   (*)  La beixamel, té la manera que es pot fer de moltes maneres, jo l'he he explicat tal com jo l'ha faig. Com podeu llegir, NO hi poso mantega. També es pot fer amb ceba, un raig de conyac...










Pits de pollastre amb albercocs

2 de juny de 2015




 Flor del albarcoquer 



     La fruita a la cuina té moltes possibilitats. Ara que bé el bon temps i de cara a l'estiu la fruita estiuenca té totes les raons per a ser menjada i si a més a més les podem posar acompanyades amb un altre ingredient i que puguin fer "bona parella" cul.linàriament  parlant, crec que és interessant poder gaudir d'aquesta experiéncia i repartir-ho amb altres persones i grups de gent.

   Aquest plat, la recepta original, és amb pollastre a quarts. Jo tenia aquets pits de pollastre al congelador i tallats per fer-los a la planxa. D'aquesta manera no si troben entrebancs d'osos ni estelles i els albercocs igualment, doncs es treuen els pinyols i es tallen a rodanxes. El resultat final del procés és aquest que aqui us presento:

   Ingredients: 

   10 albercocs sense pinyol i tallats a rodanxes
     2 pits de pollastre tallats per fer-los a la planxa
     2 cebes de Figueres
     1 copa de vi ranci
   Caldo de pollastre o de verdures
   Sal i pebre
     Oli

   Preparació: 

   Posarem una cassola  amb una mica d'oli i deixarem que s'escalfi i tot seguit i tirarem la ceba tallada ben petita, deixarem que es faci melmelada i després i tirarem el got de vi ranci, esperarem que s'evapori l'alcohol del vi i titarem una mica de caldo que ja tenim escalfant en un altre fogó. Salpebrarem els filets de pollastre i els posarem a la cassola, deixant al foc al mínim. Posarem els albercocs al cap de 5 minuts i tirarem una mica mes d'aigua per tal de que quedi cobert i ho deixarem tot esperant que faci el "xup-xup" i al cap de 10 minuts tancarem el foc i el deixarem tapat 5 minuts més. Passat aquest temps podem servir.
   Si el deixem macerar un dia per l'altre queda molt millor.



 (Blogaires; que vagi de gust¡¡)