Pastís de trufa

25 d’abril de 2015






    Ja feia dies que tenia al cap fer aquest pastís de trufa, també feia dies que tenia la recepta i "estudiava" la forma de com fer-la.També he de dir que mai no havía treballat amb glucosa líquida. El resultat com podeu veure és força interessant, encara que no el que jo m'esperava, doncs el fer-ho amb la glucosa líquida, ha sigut el que m'ha despistat una mica i he anat molt amb compte en posar-la en aquest pastís.




      Ingredients per la base de xocolata:     
   
     4 cullerades de farina blanca 
     2 cullerades i mitja de sucre extrafi
     2 ous 
     2 cullerades de rom     
     1 culleredeta de cacau en pols

      Ingredients per el farciment: 

     550 de xocolata negre, fet a trossos
     500 ml de nata líquida per muntar
       65 g de glucosa líquida 
         2 fulles de gelatina
     cacau en pols per adornar el pastís 

    

      Preparació per fer la base de xocolata:  
 
       Posarem al bany maria els ous i el sucre ho batarem al voltant de 10 minuts fins que estigui tot plegat ben lligat i obtinguem una massa doblada de volum. Ho treurem del bany maria i ho seguirem remanant fins que es refredi.Tirarem la farina tamitzada junt amb el cacau a la barreja; ous/sucre, i ho remanarem fins que ens quedi ben lligat tot plegat. Ho posarem en un motlle de 20 centímetres al forn -el motlle el tindrem previament untat amb mantega i farina-i el deixarem 15 minuts fins que veiem que la base es troba suelta i tot seguit la deixarem refredar en una reixeta.
   Un cop freda punxarem la base i la untarem amb el rom.

   Preparació per fer el farciment:

   Posarem la xocolata al bany maria. Estovarem la gelatina amb aigua freda i després amb un tassó amb aigua calenta i l'hi tirarem la glucosa líquida i ho deixarem fins que bulli. Ho remanarem fins deixar-ho ben amalgamat. Ho tirarem a la xocolata i seguirem remenant amb un batedor petit.
   Batarem la nata líquida fins obtenir-hi el punt de neu, ho afegirem a la barreja de xocolata freda i seguirem remenant. Omplirem el motlle que tenim la base de xocolata untada amb el rom i omplirem el motlle amb la massa de trufa i ho aplanarem amb la espàtula. Ho deixarem a la nevera fins que quedi ben fred i la massa estigui ben enganxada.
   Treurem el pastís del motlle, un cop estigui fred, i tirarem el cacau en pols per a sobre tot fent-l'hi algún dibuix  amb una forquilla.
    Podem acompanyar amb un café carregat i/o també amb unes cireres fresques. De ben segur que quedarem molt i molt bé amb aquest pastís.


   Voldría dedicar aquesta entrada a una persona que sempre està destapant blogs per tal de que tothom ens trobem entretinguts i tinguem idees agafades d'altres blogaires. Crec que val la pena donar-hi una passejada per el seu blog i remenar receptes, tot mirant a les seves cassoles, també.
     Moltes gràcies Mercé per seguir destapant les ganes de remenar  les cassoles dels altres blogistes.
 
   

Crema de Marialluïsa

17 d’abril de 2015



.- Flors i fulles de la Marialluïsa.-

   Aquest mes, el blog escollit per la Mercé -Destapant Cassoles- per el repta, ha estat el de la María Ángels -Visca a la cuina-. 

   Vaig trobar-la tant bonica l'entrada de la María Àngels, que em el seu permís l'he volgut copiar tal com està escrita en el seu blog:

   Al pati de l'avi la marialluïsa perfuma tots els racons. Ens agrada recollir-ne les fulles i deixar-les assecar per gaudir de la seva essència els dies de fred de l'hivern. Però per no haver d'esperar tant, vam fer una infusió amb llet i així, en va sortir una crema suau, amb el sabor de llimona tan propi d'aquesta planta.




   Ingredients:

250 ml de llet
  80 g de sucre
    2 rovells d'ou
    1 cullerada gran de Maizena
     Unes fulles de marialluïsa




   Preparació:

   Farem una infusió amb la llet i les fulles de marialluïsa, escalfarem la llet junt amb les fulles al foc i l'ha deixarem reposar unes quantes hores. Un cop la llet tingui l'aroma de la marialluïsa, la colarem  i tot seguit la reservarem. En un cassó hi posarem els rovells i també el sucre i ho barrejarem. Afegirem la Maizena i seguidament abocarem la llet. Ho remenarem per tal de que quedi tot ben unit i ho posarem al foc sense deixar de remenar. Un cop arrenca el bull, retirarem la crema de marialluïsa  i ho col.locarem amb gots. Un cop estigui freda, ho decorarem amb fruites del bosc i/o amb fulles de
marialluïsa.





 (Blogaires; que vagi de gust¡¡)

   Aquesta recepta, va ser publicada per la María Àngels el dijous 9 de juny de 2011
   Moltes gràcies María Àngels.







   
 

Pastís de mató d'ovella (Mas Marcé)

8 d’abril de 2015




   A Siurana -Alt Empordà- si troba el Mas Marcé explotació d'una família de sis generacions i, on l'avi de l'actual propietari (Manel Marcé) es va afincar en aquesta població, abans però, la transhumància havía portat en els seus àvis anar amb els remats des de el  Pirineu fins a les planes de l'Empordà.

    Les ovelles ha estat la passió d'aquesta família, tal és així que avui en día més de 1000 ovelles,- més de la meitat de raça ripollesa- estant a la seva cura.



    La transhumància havía estat per a molts pastors i les seves families la seva subsistència junt amb les seves ovelles, doncs tenien que marxar dels llocs d'origen i anar a buscar les millors pestures, marxant llargues temporades durant l'any de casa seva.



    Encara que de ben segur, un cop arribat a les seves cases, un bon jaç o matalàs de llana els esperava per descansar i poder dormir tot pensant amb les hores i dies que s'havien quedat fent de pastor a les praderies. Avui en día aquestes históries estàn en el record viu dels fills i néts d'aquets pioners i potser asseguts al voltant d'un balancí, o sofà, els poden explicar en els seus nets i bisnets les históries viscudes dels seus pares i dels seus àvis.



    Abans, potser, amb la bossa de pastor penjada amb bandolera i amb un troç de pa a dins i un tall de formatge, avui potser, al voltant d'una taula, poden assaborir un?


      Pastís de mató d'ovella del Mas Mercé 





   Ingredients: 

  Per la massa brisa:  

   200 g de farina tamitzada
   175 g de mantequilla (consistència pomada)
       2 cullerades i mitja de sucre
       1 ou batut
       1 gotes de vainílla líquida
  una pessigada de sal
 
   Per el farciment: 
   
   1 kilo de formatge fresc, mató d'ovella Mas Marcé  
    400 g de sucre extrafi
   3 cullarades rases soperes de farina
   5 ous sencers
   2 rovells
   6 cullarades de nata per muntar
   ratlladura d'una llimona

   Elaboració:
 
   Per fer la massa brisa:

    Encara que aquí en teniu un altre manera de fer-la, jo l'he feta una mica diferent i tot seguit us l'he explico.  
     He barrejat la mantequilla amb les dues cullerades de sucre i ho he remenat tot plegat, després he posat l'ou batut -semblava que es tallava la massa- he continuat remenant i he tirat l'aroma de la vainílla, la farina tamitzada i la pessigada de la sal, he fet una bola amb les mans i l'he deixat durant mitja hora a la nevera. Passat aquest temps i amb l'ajut d'un corró he aplanat la massa i l'he posat al forn dins d'un motlle de 20 centímetres untat amb mantequilla i farina durant cinc minuts per tal de que la massa quedes una mica estovada -rosseta- l'he tret i l'he decantat.

   Per fer el farciment:

   He agafat el kilo de formatge i l`he posat en un atuell d'alumini -l'he provat una mica  per tal de verificar el control de qualitat, he, he, he...- juntament amb el sucre extrafi, -per cert està deliciós-
 ho he barrejat tot plegat i he anat afegint els cinc ous d'un en un, sense deixar de remenar, he
 tirat les tres cullarades rases soperes de farina, la ratlladura de la llimona, ho he amalgamat tot plegat i després he tirat els dos rovells d'ou un altre remenada general i per últim, les sis cullerades de nata per muntar.
    He posat el farciment en el motlle -20 centímetres- que havía decantat amb la massa brisa estovada -rosseta-  i he deixat el termostat del forn a la màxima temperatura que em dóna, que és 220º durant 15 minuts, que és quant és comença a posar rosset. Es en aquest punt, que he baixat  el termostat del forn a 100º durant una hora i el pastís l'he deixat refredar al mateix forn. Un cop desmotllat l'he guardat a la nevera.

   


   Voldría dedicar aquesta entrada a la família Marcé per el seguiment durant tots aquets anys -sis generacions- i la constància i perseverància que han tingut per poder oferir uns productes de primera qualitat, aixó crec que és possible gràcies al esforç i plena dedicació de totes les generacions. 
     Moltes gràcies per oferir-nos tots aquets productes i enseyar-nos a estimar la terra.