Pastís de café i cardamom

25 d’octubre del 2015




.-Flor del cafetal.-

.- Flor del cardamom.-
 
    El cardamom, és una espècia molt apreciada per la seva aroma -perfumeria- al igual que també al Orient Pròxim es fa servir per donar la benvinguda als forasters i que barrejat amb el café, donen l'agraïment i l'acolliment de compartir aquest esdeveniment tot desplegant l'increment de les flaires que si sumen.
   El cardamom és després del safrà i la vainilla l´espècia més apreciada i també  una de les més cares del mercat.
   El primer país productor de cardamom és la Índia i la producció es queda quasi tota al país, doncs la Índia n.és una gran consumidora d'aquesta espècia.
   Des de fa més de cinquanta anys Guatemala s'ha combartit en el primer productor/exportador del món, amb una qualitat/quantitat molt apreciada.
  Com a usos medicinals, es fa servir per l'asma, inflamació de boca, és diürètica...

   El café  és la segona beguda estimulant  més consumida del món, després del té.
   Pot ser un dels cafès més coneguts des de sempre és el Moka...?
   Doncs bé Moka, és una ciutat portuària del Iemen, i els primers cafés que surtien d'aquest port, deixaven l'aroma i les olors per a tots els racons d'aquesta ciutat. Els primers mercaders en sentir la seva flaire foren els venecians i fou  l'any 1645 quan fundaren la primera cafeteria a Venécia, exposant a la ciutat dels canals les flaires dels cafés portats des de el Iemen.
   Són moltes les diversitats tant en el món àrab com a Europa que prenen el nom d'aquesta ciutat per donar-l'hi el nom en els seus cafés.
   Moka, també és un tipus de gra de café especial d'aquesta zona i molt semblant al cacau.

   Bé, si unim aquets dos ingredients, podem trobar-nos amb l'agradable sorpresa d'aquest pastís de;

   .-Cafè i cardamom-.



   Ingredients i preparació: 

    El café des de fa un temps jo no mi sento gaire bé amb ell, però aixó sí, l'aroma que desprén quan surt de la cafetera, no té discussió. El llegir aquesta recepta i veure que era café de cafetera, és a dir, el de sempre, el de cafetera italiana i tirat a dins de la massa, em van venir moltes ganes de fer-l.ho.
   Un cop tingué les dues tasses de café fetes, va quedar decantat,-mentrestant s'escampava l'aroma-. En un atuell d'alumini hi vaig tirar els tres ous, remenats amb els 125 g de sucre, que el vaig passar per la batedora i la veritat, quedar molt més fi al tacte i al gust. Els 200 g de farina, junt amb una culleredeta de llevat amb pols tirades a cullerades grosses  i remenant i amalgamant els productes, es va aconseguir una massa molt ben agafada. Després vindrien les dues tasses de café -que tenia decantat- el got d'oli, encara que hagués pogut posar-n'hi de girasol, vaig preferir posar-n'hi d'oliva, que la veritat queda molt més bo. Les dues culleredetes de cardamom. A mí aquesta espècia, em té el cor robat, doncs el que toca, deixa un perfum que barrejat -amb aquest cas amb el café,- és d'alló tant i tant agradable, prove-ho i ja m'ho sabreu dir. Bé, després de barrejar-ho tot ben barrejat tingué una mescla enganxada i ben fina.
  En un atuell untat amb mantega, vaig tirar la massa al forn que estava encés a 180 graus i el tingué al voltant d'uns 45 minuts fins que vaig veure que es trobava aixecat i rosset -encara que calent, naturalment¡- amb consistència de deixar-l'ho refredar. Un cop fred vaig reservar una mica de sucre glas tot escampant-l'ho per a sobre. El resultat com podeu veure a la "foto", és molt agradable i d'un gust força suggestiu.
    Tant sols em queda dir-vos que si el proveu ja m'ho sabreu dir, i mentrestant...



 (Blogaires... 

 ... que vagi de gust¡¡) 





9 comentarios:

ISABEL ha dit...

Fantàstic aquest pastís!!!!!
Els ingredients super encertats.
Aquest amb el teu permís el copio.
Altre vegada felicitats per la entrada i les flors dels ingredients.
Una abraçada i que vagi de gust!!!!!!!!

Eva ha dit...

He de comprar cardamom ja, perquè tinc unes receptes sueques per provar i només em falta aquesta espècie, i ja aprofitaré i faré aquesta coca que ha d'estar més que bona! una abrçada!

Francesc ha dit...

Quina recepta més gustosa!! Aquesta te la copie un dia d'aquests!! Salutacions

esborrar ha dit...

Deu ser molt aromàtic, fantàstic! Me l'enduc, a veure si la faig un dia!
Marta

Anna Pigarda ha dit...

Quina delícia per a tots els sentits! Només de pensar en l'aroma que deu desprendre aquest cóc no em puc resistir a provar de fer aquesta recepta! Ja t'explicaré! Una abraçada!

Sussi Abel ha dit...

L'haurem de tastar, m'encanta el cafè..

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- Moltes gràcies per els teus el.lógis com sempre.
És un molt bon pastís de debó que si, doncs ho tè tot; fàcil de fer, ingredients fàcils de trobar, bo i barat.
Salutacions i una abraçada Isabel¡¡ :O)

Eva; -Cuinant entre llibres- El cardamom -ho explico a la recepta- és una espècie que a mí m'agrada molt, la trobo d'un gust molt apreciable, i aquest pastís, a més a més tè l'encant que és molt senzill de fer. Per tant amb els parents, convidats, amics... quedes molt i molt be.
Salutacions Eva¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc; -A la taula i al llit...-Sabia decisió aquesta de agafar aquesta recepta, ja veuràs que fàcil que és i també el bé que quedaràs.
Una abraçada Francesc¡¡ :O)

Marta; -Pebre i xocolata- Ho tè tot aquesta recepta, fàcil, bona i barata¡¡
Una abraçada Marta¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Retalls de cuina- Doncs ja m'explicarás, a veure que tal et va, veuràs com si, doncs és molt facilet de fer, i quedes molt i molt bé amb aquest pastís.
Una abraçada Anna¡¡ :O)

Sussi; Doncs ja em diràs que tal si el fas.
Fins la propera Sussi¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,