Recomanacions Sant Jordi 2014. Truites de riu farcides. (1ª part)

21 d’abril del 2014


 "Tocar ferro..."

 Encara que ja fa dos mesos de la trobada blogera a Tarragona, (22 de febrer de 2014) si apreteu aquí, trobareu tota l'informació, i aquí també, d'aquesta trobada que es va fer. Podreu llegir amb noms i cognoms totes les persones que el van fer possible, junt amb les cases comercials i els blogistes que hi varem participar. Aaaahhh...i un altre lloc per donar-hi una ullada de la trobada, també ho podeu fer-ho aquí.


 .-Vittore Carpaccio.-
Sant Jordi i el Drac
Oli sobre tela (1516)
Sant Giorgio Maggiore -Venécia-

  Dins del farciment  que va haver-hi de regals, em va tocar un llibre de l'editorial Cossetània escrit per la  Coia Valls, Fogons de Tàrraco i signat per la mateixa autora i que, a la vegada, està inspirat amb el llibre de X. R Trigo: El somni de Tàrraco, d' Edicions 62. 



El somni de Tàrraco:

   L'arribada de l'emperador Octavi August a Tàrraco -any 27 abans de Crist- fa resplendir la ciutat amb monuments, teatre, circ... convertint  aquesta ciutat, amb una petita Roma. El tràfec per terra, per proveir de verdures, vins, olis, figues, mels...   i per mar, de tonyines, calamars, llagostes, cloïsses, espècies, llavors, vins de la Mediterrànea... junt amb les obres que si realitzen -aqüeductes, termes...- si sumen les conspiracions i les ànsies de benestar i de poder que es remarcarán profundament.

   Sul.la un jove enamorat de l'Adriana, filla del governador assessinat Manni i pare també d'en Lucà. Aquest, espira a ser el successor del seu pare, encara que abans té que solucionar uns problemes de molta envergadura, buscant com aliat en el Virgili soci i amic de'n Lucà.
    Lívia Drusil.la, esposa de l'emperador Octavi August, ajudarà a l'Adriana a treure en el Sul.la de la pressó, acompanyat de'n Trepso, fidel servidor de la Lívia Drusil.la.
    Lucius capità de la guàrdia personal del governador Manni, té una missió important, protegir la filla del gobernador assessinat, l'Adriana.

    L'escenari transcorra entre Tàrraco, (Tarragona)  Ilerda, (Lleida) Baétulo, (Badalona)  i les muntanyes d`Ausa (comarca d'Osona)  i on l'históric i documentat Antoni Musa i també el savi Perthus el Vell, viatgen per Ausa per tal de trobar les plantes i herbes curatives que l'hi donaràn el privilegi de combartir-se amb el metge personal d`Octavi August. 

    Aquest llibre, de fàcil lectura i capìtols curts, es fan ràpides les seves explicacions per tal de seguir els esdeveniments dels fets de les conspiracions i les ànsies de poder a l'antiga Tàrraco. 


Els fogons de Tàrraco:

    Amb aquest llibre, la Coia Valls, fa un menú especial per cada personatge de la novela, El somni de Tàrraco, és a dir; per el paper que desempenya cada personatge a la novel.la, la Coia busca un menú a la carta. Abans d'entrar amb el menús i amb l'ajut dels historiadors de l´época, dóna unes explicacions d'un dels productes més eveluats; El vi.
   Tàrraco, va ser un bon lloc de producció de vi, tal va ser així, que en un any van arribar a Roma, més de vint milions d´àmfores.
   Plini el Vell    fa el.lógis en els seus escrits sobre les qualitats dels vins de la Tarragonensis, en una de les seves frases ens diu; "el vi fa créixer la força, la sang i la calor dels homes". 

    La dieta dels romans, era bàsicament mediterrànea, cereals, vi, oli, hortalisses, fruits secs o frescos, llegums... encara que a mida que anaven conquerint més territoris, si afegien, també, nous hàbits de dietes, bé siguessin per les fronteres asiàtiques (espècies) o a través d'Egipte (pebres), la qüestió és que els hàbits habituals del romans, anaven canviant a mida que anaven conquerint i els productes, per tant, eren molt més variats.
    Peró bé, tornant al llibre de la Coia Valls, que és el que ens interesa,  he volgut mata dos ocells d'un tret. Recomanació d´un llibre -millor dit dos, encara que seràn tres, a la 2 ª part- i per altra banda fer un plat, de dit llibre, Els fogons de Tàrraco, l'assortit de plats que si troben, van molt lligats amb la funció que té cada personatge del llibre -El somni de Tàrraco-. Jo m'he quedat amb un dels menús del emperador Octavi August, que segons expliquen els seus historiadors, era de menjars simples i d'hàbits molt senzills amb les seves mengues.

Truites de riu farcides                          

       Ingredients: 

   2 truites de riu






    Per a fer la picada i el farciment: 

    Comí 
    Pebre en gra
    Menta  (*)  
    Nous 
    Mel
 

 Farcint les truites, abans d'entrar al forn

 Preparació: 
    
    Un cop tinguem les truites buides de tripes i d'espines, els hi posarem el farciment amb la picada de comí, el pebre negra, la menta, els nous, i la mel, ho lligarem tot ben lligat i ho col.locarem a dins de cada una de les truites. Les tancarem amb uns escuradents i tot seguit els hi posarem un raig d'oli d'oliva  i les posarem amb paper del forn i les podrem fer al  vapor. 
   També podem fer-les al forn.
   Traurem la pell i podrem servir. 

 Truites farcides, acabades de sortir del forn ("papillote")
                                                              
       
(*)  La menta, era considerada com un gran afrodisíac. En temps de guerra es va prohibir el seu cultiu i les infusions d'aquesta  planta per no debilitar els soldats
    
 (Blocaires, que vagin de gust i... que tingueu una bona diada de Sant Jordi!!) 

2 comentarios:

Margarida ha dit...

Segur que a l'emperador Octavi august li hauria agradat molt aquesta recepta!
Petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Margarida; De ben segur, que sí... aquesta i totes les que si troben en aquest llibre de la Coia Valls.
Salutacions Margarida¡¡ :O) :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,