Pastís Sacher

20 de febrer de 2013


      El pastís Sacher, és un clàsic de xocolata típic d'Austria. Fou creat per Franz Sacher l'any 1832, que aleshores era aprenent de pastisser i que, accidentalment va substituir al cuiner d'un príncep,
aquest, va encarregar-l'hi un postre exclusiu per tal de poder quedar tot el màxim satisfactóri possible  amb els comensals que el príncep tenía a casa seva. El jove Franz Sacher, va estar en el lloc adeqüat en el moment adeqüat, presentant aquest pastís, que va tenir tant d'éxit, que encara avui en día, es pot delectar a la pastissería Demel de Viena amb la recepta original del seu creador. Franz Sacher. 
   Les dues capes de  xocolata que el cobreix, estàn separades per una fina capa de melmelada d'albercoc, la cobertura de xocolata fa que aquest pastís es guardi una setmana a la nevera -si aguanta aquesta setmana- per tal que tots els "xocoadictes"  el gaudeixin amb tot el seu esplendor.  



   Ingredients: (per a 10/12 porcions)

   200 Grams de mantega a temperatura ambient  (pomada)
   200 Grams de sucre extrafi.
   10 Ous (separarem els rovells de les clares; i aquestes preparades a punt de neu).
   300 Grams de xocolata negra a troçets amb un 70% de cacau.
   150 Grams de farina tamisada.
   50 Grams de pa torrat molgut o galeta molguda.
    Melmelada d'albercoc.

   Preparació:

   Batem la mantega fins que ens quedi força cremosa. A poc a poc anirem  afegint  petites quantitats de sucre i també els rovells d'ou d'un en un sense deixar de remenar, fins que la barreja ens quedi lleugera i esponjosa.
    En un atuell d'alumini posarem els 200 grams de xocolata a troçets i deixarem que es desfaci al bany maría, i un cop estigui desfeta, la tirarem a la barreja; mantega/sucre/rovells.Tirarem la farina tamisada junt amb la galeta o el pa torrat molgut. Afegirem les clares d'ou a punt de neu (jo les vaig fer ben fortes) i remenarem amb compte fins a obtenir una massa  homogénea. Col.locarem la massa del pastís al forn i el deixarem  a 180 º al voltant d'una hora. Passat aquest temps, deixarem que reposi a dins del propi motlle i després el posarem a sobra d'una reixeta per tal que es refredi del tot.
     Posarem una esplèndida capa de melmelada d'albercoc per a sobra i tot seguit la cobertura de xocolata (100 grams) pel damunt i tornarem a col.locar-ho al forn amb el gratinador 3 minuts, per tal que ens quedi un acabat brillant de xocolata.


(Blocaires; que vagi de gust¡¡)


   Aquest pastís, és ideal  amb un bon café, o un té  a mitja tarda.





      Voldría dedicar aquesta entrada a una persona molt  "xocoadicta", i amb una gran inclinació per a la    cuina del día a día i que en el seu receptari del blog així ho explica. Però bé, tornan a la xocolata, encara que des de aquí serà virtualment, dedico aquesta entrada a la Isabel, de la cuina de la Isabel, també prometo que si tenim la sort de trobar-nos en alguna de les classes de cuines, portaré un troç del pastís físicament, és a dir de veritat. Salutacions Isabel¡¡
   

Ranxo de Vidreres. L'orgull d'un poble.

13 de febrer de 2013



Josepb -Menja de bacallà- 
Quin ambient...eh...?
... bé ara sí... ja estem quasi a la quaresma, i les darreres coreografíes de les rues estàn a punt  d'acabar...   aquells vestits de colors llampants, fets de teixits de tota mena i maquillatges fets de porporines i pintures de tota la gamma de colors, està a punt de decaure...

Quina cua, veritat...?
  L'últim dimarts abans de la quaresma, Vidreres (La Selva) celebra el seu Ranxo, i dic seu, doncs com diu el seu eslogan; El Ranxo de Vidreres, l'orgull i la tradició d'un poble, ajuda a petits i grans a fer aquest àpat abans de començar el dejuni, abans no arribi  la Setmana Santa. La Teresa ("foto") i jo, també tinguerem l'orgull de poder assistir en aquesta celebració i poder menjar aquest Ranxo en majúscula, dic en majúscula per que els ingredients així ho testifiquen:


   Ingredients del Ranxo: (*)

Ingredients:

2700 litres d'aigua del pla de Vidreres, sense clor.
135 Trossos d'os de pernil curat.
150 Kilos de mongetes seques.
50 Kilos de cigrons cuits.
189 Kilos de ossos, vedella i porc. (morro, orella, papada etc,)
180 Kilos de patates.
15 Kilos de botifarra blanca.
15 Kilos de botifarra negra.
135 Kilos d'arrós.
27 Kilos de sal.

Sufregit: 

60 Kilos de ceba de Figueres.
27 Cabeces d'alls.
60 Kilos de tomàquet triturat
10 Kilos de cansalada per fondre (greixons) 
250 Grams de pebre vermell dolç
250 Grams de pebre negre.
1 Litre de vi ranci.
1 Litre de vi moscatell.

(*) Les quantitats, estàn  extretes d'una copia de la Comissió del Ranxo. 


Fent el sufregit i tirant la sal
Tirant el sufregit
   Per a fer bullir  tots aquets ingredients, cada olla té una capacitat de 100 litres, col.locades en grups de 3 i amb un total de 9 grups, 27 olles bullint, al mateix ritme¡¡


Tot a punt, per començar a servir el Ranxo
Servint el Ranxo
Blocaires, que vagi de gust¡¡

    Es van servir, al voltant de 4000 àpats¡¡



 
   

Lunettes -lents de colors-

6 de febrer de 2013




   Sota una mirada fictícia, el rei del carnestoltes,-el rei dels pocasoltes- comença el seu regnat amb  un pregó, en el qual explica i dóna permís, per tal de que la gent s'ho passi bé, sense limitacions, ballar i  desfilar disfressat, des del  dijous gras, fins el diumenge (i en algunes poblacions fins el dilluns)... per tal de que tothom s'ho passi bé... doncs... per carnaval, tot si val...¡¡¡     



   però...tant de ball i disbauxa no és bo... i en el judici públic el rei és condemnat culpable de tot, i se'l condemna a mort cremat publicament...

    És a partir del  dimecres de cendra que s'acabarà la festa i començarà la quaresma...


 
...però bé...  abans de arribar a la quaresma, encara ens queda el carnestoltes, les desfilades, la disbauxa, el ball... i per que no...? aquestes "Lunettes" -lents de colors-, per tal de veure-hi amb un altre mirada aquest carnestoltes...?



   ...doncs si és així, aquí en teniu la recepta, amb els seus ingredients. Amb aquesta recepta surten 10/12 "lunettes" -lents de colors- 


   Ingredients: 

   50 Grams d'ametlles picades.
   110 Grams de farina.
   45 Grams de mantega.
   El ratllat d'una llimona.
   50 Grams de sucre extrafi.
   1 Ou.
   50 Grams de melmelada de fruits del bosc.
   Sucre glas (per decorar) 

   Preparació: 

    En primer lloc, tamisarem la farina i les ametlles picades. Per un  altre cantó, posarem la mantega, el ratllat de la llimona i el sucre, fins obtenir una barreja lleugera i esponjosa. Tirarem l'ou i el barrajarem amb els ingredients; mantega/ratllat de la llimona/sucre. Col.locarem en aquesta barreja la farina i les ametlles picades i ho treballarem fins que obtinguem una bola. Deixarem dita bola, a la navera, al voltant de 30 minuts. Treurem de la nevera i aplanarem amb un curró i deixarem la massa ben fina (3 mm aprox.) 
   Amb un motlle ovalat, donarem forma a la massa i en tallarem 10/12 i després 10/12 mes i, aquets darrers amb un boquet llis d'una mànega pastelera, en farem dues obertures. Les primeres formes, les farem servir de base i les segones per fer-hi les "lunettes" -lents de colors- abans però, deixarem les formes ovals al forn, al voltant d'uns 10 minuts, passat aquest temps, les treurem i les deixarem a sobra d'una reixeta. Escalfarem la melmelada i pintarem  amb un pinzell la part tencada -base- i la tancarem junt amb l'altre part -lunettes- i un cop tancades, amb una mànega pastissera  i un boquet ben petit, acabarem d'omplir les "lunettes". Adornarem amb sucre glas. 
  



   Abans d'acabar, m'agradaría que escoltéssiu, aquest Carnaval en Venècia de Strauss, sota la batuta de  Zubin Metha, escolteu, mireu, disfruteu i... tingueu un feliç Carnestoltes¡¡