Croquetes de Patata Ametllades

28 de gener de 2013


Flor de la Patatera
Flor de l'Ametller

 La humil patata queda convertida en aquest plat màgic, al moment de preparar aquestes cruixents      croquetes arrebossades d'ametlles. 


   La capa d'arrebossat amb les ametlles, l'hi  dóna un toc cruixent, doncs les ametlles están trencades a troçets i el seu cruixir, es fa sentir per a tota la boca... 




   La paraula "croqueta", sembla ser que be del verb francés "croquer" que significa cruixir... 




... però bé..., em sembla que el millor que podem fer, és donar pas a la recepta i els seus ingredients, a veure si aquest cruixir s'escampa per als vostres gustos i paladars... Bé doncs, si és així, aquí en teniu els ingredients i la recepta  a sota d'aquestes "fotos" 


   Ingredients: 

   4/5 Patates grosses (jo he fet servir Bufet)
   50 Grams de mantequilla.
   2 Rovells d'ou.
   Una pessigada de nou moscada.
   Oli de girasol  (per arrebossar) 
   150 Grams de farina.
   2 Ous sencers, poc batuts
   200 Grams d'ametlles molgudes
   200 Grams d'ametlles a troçets  
   Sal i Pebre

Preparació: 

   Posarem les patates al forn al voltant d'uns  45 minuts o fins que veiem que estàn llestes per treure-hi la pell, deixarem refredar-les un moment i, encara calentes hi posarem el pebre, la mantequilla, els dos rovells d'ou, la nou moscada i salpebrerem, ho remanarem tot plegat i ho deixarem refredar.
   Posarem un plat amb la farina, barrejant amb la sal i el pebre, un altre amb els ous poc batuts i el tercer plat amb les ametlles molgudes i esmiculades. Seguidament anirem donant-l'hi forma allargada amb  la cassoleta de les mans, primer en forma de pilotetes i després allargant-les, tot passant-les, per els plats de farina, ous i ametlles.
    Tindrem una paella amb força oli  al foc i anirem tirant les formes que els hi em donat i deixarem que es facin a poc foc i a poc a poc, les traurem de la paella i les servirem calentes.      
  
     Aquestes croquetes, poden servir com a primer plat, si és així les farem una micona més grosses i les podem acompanyar amb una micona de verd bé sigui; rúcula, canonges, enciam...  
      


 (Blocaires; que vagin de gust¡¡)

Llegenda de Sant Antoni acompanyada de la recepta dels Borregos.

19 de gener de 2013



Sant Antoni Abat



    En una de les moltes peregrinacions que va arribar a fer Sant Antoni,  i concretament en una d'elles sortin d'una de les poblacions i molt a prop de la creu de terme de dita població, es va trobar amb una truja que portava un garrinet a la boca que no podía caminar perquè era trìpode. La truja va deixar el garrinet als peus del sant, aquest el va beneir i a l'instant el porquet es va posar a córrer amb la quarta pota que li va créixer miraculosament. La truja, agraïda al sant, no va deixar-lo mai per res i va seguir-lo sempre pertot arreu.
    El porquet que caracteritza la iconografia de sant Antoni i que mai no deixa de figurar al costat, és, per tant, una truja i no un porquet.


     Jo suposo, que el garrinet amb les seves quatre potetes, devía desapareixa tot content  i devía anar amb els seus germanets a jugar. La  llegenda no em parlar del garrinet curat, però  si de la mare que es va emancipar dels seus garrinets.
    Podría ser... que, en una de les moltes parades que el sant -i la truja- haurien fet  per tal de descansar i menjar alguna cosa, una de les menges fossin aquets troçets de pa torrat...?
    Diuen que les llegendes porten sempre alguna cosa de veritat, si és així, aqui us deixo la recepta d'aquets borregos, -rosegons de pa torrat- acompanyats amb fruites confitades.
    A l'enllaç que us poso, trobareu la recepta de dits borregos i també l'história.
 

Extret del full de Monogràfics de Tradicions i Costums dels Països Catalans.
Editat per L'Omnium Cultural.
     (blocaires; que vagi de gust¡¡)

Flams d'Escalivada

9 de gener de 2013




Flams d'Escalivada...

   Bé, tornem en els dies de, calces velles...? o també podriem dir-li de, sant tornem-hi...? sigui com sigui, tornem a la arrencada de  l'any nou amb àpats suaus i deixem, el caldo de Nadal , la carn d'olla, els pollastres fercits... els turrons, les neules, el tortell de reis..... -sense fer-hi cap despreci a dits àpats- i com que, el mes de gener  també arriben les rebaixes, farem rebaixes de cuina, -i d'estòmac-  amb plats que entrin amb el 50%  de rebaixes "cal.loraiques" en els nostres paladars  i aquest pot ser una bona entrada d'any amb els bons desitjos que sempre ens proposem; deixar de fumar, anar a gimnàs, aprendre anglés... i per que no...¡  menjar verdures a la planxa, amanides mediterrànees..., jo, per la meva part, us proposo, aquets:


... per gaudir-la tothom.. 

Flams d'Escalivada
   Ingredients:  

   3 Albergínies 
   3 Pebrots Vermells 
   1 Ceba de Figueres Grossa
   1 Tomàquet 
   1 Brik de 250 c.c. de crema de llet de cibada  
   3 Ous
   Sal i pebre

   Per acompanyar: 

   Amanida variada; filets d'escalivada, rúcula, canonges, enciam, escarola... 

   Preparació: 

   Un cop tinguem escalivades les verdures, be siguin al forn o al caliu, les passarem per la batadora americana posan-l'hi també el brik de crema de  llet de cibada, el 3 ous, la sal i el pebre i un cop estigui tot ben batut, ho posarem al forn amb els motlles de silicona  en forma de gots, durant 30 minuts a 180 º .
  Muntarem el plat  acompanyat  amb l'escalivada al voltant del plat, al igual que també podem fer-ho amb l'amanida variada; filets d'escalivada, rúcula, canonges, enciam, escarola...  

   
...blocaires, que vagi de gust¡¡

   Aquesta recepta, amb alguna que altre adeptació, es "pispada" del blog de la Mercé; 
Destapant Cassoles. Un blog, que sempre va bé donar-hi una ullada.