Ranxo de Vidreres. L'orgull d'un poble.

13 de febrer del 2013



Josepb -Menja de bacallà- 
Quin ambient...eh...?
... bé ara sí... ja estem quasi a la quaresma, i les darreres coreografíes de les rues estàn a punt  d'acabar...   aquells vestits de colors llampants, fets de teixits de tota mena i maquillatges fets de porporines i pintures de tota la gamma de colors, està a punt de decaure...

Quina cua, veritat...?
  L'últim dimarts abans de la quaresma, Vidreres (La Selva) celebra el seu Ranxo, i dic seu, doncs com diu el seu eslogan; El Ranxo de Vidreres, l'orgull i la tradició d'un poble, ajuda a petits i grans a fer aquest àpat abans de començar el dejuni, abans no arribi  la Setmana Santa. La Teresa ("foto") i jo, també tinguerem l'orgull de poder assistir en aquesta celebració i poder menjar aquest Ranxo en majúscula, dic en majúscula per que els ingredients així ho testifiquen:


   Ingredients del Ranxo: (*)

Ingredients:

2700 litres d'aigua del pla de Vidreres, sense clor.
135 Trossos d'os de pernil curat.
150 Kilos de mongetes seques.
50 Kilos de cigrons cuits.
189 Kilos de ossos, vedella i porc. (morro, orella, papada etc,)
180 Kilos de patates.
15 Kilos de botifarra blanca.
15 Kilos de botifarra negra.
135 Kilos d'arrós.
27 Kilos de sal.

Sufregit: 

60 Kilos de ceba de Figueres.
27 Cabeces d'alls.
60 Kilos de tomàquet triturat
10 Kilos de cansalada per fondre (greixons) 
250 Grams de pebre vermell dolç
250 Grams de pebre negre.
1 Litre de vi ranci.
1 Litre de vi moscatell.

(*) Les quantitats, estàn  extretes d'una copia de la Comissió del Ranxo. 


Fent el sufregit i tirant la sal
Tirant el sufregit
   Per a fer bullir  tots aquets ingredients, cada olla té una capacitat de 100 litres, col.locades en grups de 3 i amb un total de 9 grups, 27 olles bullint, al mateix ritme¡¡


Tot a punt, per començar a servir el Ranxo
Servint el Ranxo
Blocaires, que vagi de gust¡¡

    Es van servir, al voltant de 4000 àpats¡¡



 
   

21 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Com sempre, sigueu benvinguts en aquest blog, i moltes gràcies per deixar els vostres comentaris.
Josepb. -Menja de bacallà- :o) :o)

Francesc ha dit...

Caram, quina recepta més bona!!! N'hi ha per a un regiment!! Salutacions

GEMMA ha dit...

Seguint la recepta podem donar de menjar a tot el barri...jeje
Que bonic que es Vidreres !!!
Petonets.

No tot són postres ha dit...

aquests dies passats s'han vist i menjat "ranxos" per molts pobles de la nostra geografia!!

Ptnts
Dolça

Cristina ha dit...

Jo el vaig tastar a Pons! Contundents, eh? Jo no dino en tres dies!

Fem un mos ha dit...

Aquestes tradicions no san de perdre mai
Una abraçada

David Vazquez Francisco ha dit...

Visca les bones tradicions!!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

De ben segur que estava molt bo el Ranxo de Vidreres, ideal per passar el fred.
Esteu molt guapos la Teresa i tu.
Petons.

ANNAFS ha dit...

Bona tradició,i un àpat ben contundet

MaryLou ha dit...

Unes fotos molt boniques!!! nosaltres anem sovint a Vidreres ja que hi viu un tiet meu, és un poble molt maco i molt acollidor.
Petonets

ISABEL ha dit...

Renoi.. aixó si que es un bon Ranxo!!!!!
Quin día mes maco i aprofitat.
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc; -A la taula i al llit...- Així és Francesc, el regiment, eren els 4000 mil àpats que es van servir.
Salutacions a Beneixama¡¡ :o) :o)

Gemma; -Caprofiti- Seguint la recepta, també, es pot fer el mateix ranxo a tall més particular, i fer-lo per a 8 10 persones, el resultat té que quedar també molt i molt bo. Puc assegurar, que aquest estava molt i molt bo.
Salutacions Gemma¡¡ :o) :o)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça; -No tot són postres... a la cuina-
Són aquestes celebracions les que fan festa, tradició i reconeixament de les coses ben fetes.
Salutacions Dolça¡¡ ;O) ;O)

Cristina; -Bufet de postres- Com molt bé diu la Dolça, són molts els llocs on es fan aquets ranxos, a Ponts ( La Noguera), com molt bé, també, dius tú, a Montmaneu (Anoia), a Gelida (Alt Penedés)... seguit d'un gran etcétera.
És contundent, amb un gust de fer les coses ben fetes.
Salutacions Cristina¡¡ :O) :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Sión i Miquel; -Fem un mos- Que així sigui per molts anys¡¡
Salutacions Miquel i Sión¡¡ :O) :O)

David; -Restaurantes con sentimiento- Que visquin ben a prop i també, que per a molts anys¡¡
Fins aviat David¡¡ :O) :O)



Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Ana; -La cocinera de Bétulo- "Estava" com molt bé dius, Ana.Un plat que quasi es podia tallar amb un ganivet¡¡
La naturaleza ens ha fet així... jejeje... :O) :O)
Salutacions "col.lega"

Anna: -M'agrada cuinar- Bo, amb molts sentits. Aquestes són les tradicions que no s'han de perdre mai. :O) :O)
Salutacions Anna¡¡




Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Marylou; -Pa amb tomàquet- Amb aquets àpats tant i tant contundents, Vidreres, té un tant per cent, més que guanyat¡¡
Salutacions Marylou. :O) :O)

Isabel; -La cuina de la Isabel- Es va aprofitar tot... no va sobrar res¡¡
Salutacions Isabel¡¡ :O) :O)






CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

No conocía esa comida que llamáis "rancho", pero se ve realmente buena y dices que dieron 4000 platos? Jesús, que barbaridad!
Te llame pero no me cogiste y tengo pérdidas tuyas. Hablamos mañana martes?
Un beso a los dos
Y gracias por todo.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Helena; -Cuatro especias- 4000 àpats aproximadament és el que es va repertir, segons l'organització. L'any passat van fer curt, hi havía dues paroles menys -25-, aquest any, la comisió, estava força contenta.
Salutacions Helena, per a tu i també a Vigo¡¡ :-D :O)

Elena; -Cuatro especias- 4000 platos aproximadamente és todo lo que se repartió, según la organización. El año pasado se hizo corto, havía dos pucheros menos -25- este año, la comisión estaba muy contenta.
Saludos Elena, para ti y también a Vigo¡¡ :-D :O)

Paloma ha dit...

Madre mía, qué bien lo debisteis pasar!!!! No debe ser nada facil cocinar 4.000 raciones, pero el aspecto del plato de la foto es muy apetitoso. Me encantan este tipo de fiestas!!!
Un petó.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Paloma; -Cuinereta colometa- Aquets àpats fa molt anys que els fan, i l'organització ho fa molt i molt bé, encara que l'any passat, es veu que van fer curt.
Tens tota la raó, són festes que no s'han de perdre mai.
Salutacions Paloma¡¡ :O) :O)

Anònim ha dit...

Oui j'en ai entendu parlé, c'est une très jolie fête et le ranxo est très bon,je garde la recette.
Nicole



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,