Flam d'Albergínia

25 d’abril de 2012

 Flor de l'Albergínia
...Sí... síííí... ho heu sentit i llegit igual... Flam d'Albergínia¡¡. El Flam és d'aquells postres, que s'empassa sense tenir gana i,  acompanyat amb el caramel per a  sobre...
    Peró en aquest cas, aquest  flam, no porta caramel doncs, en l' elaboració ja l'hi posem el sucre que porta dit postra, i és aquest sucre que l'hi treu l'acidesa que porta l'albergínia, deixant-l'ho amb un gust molt suau i a la vegada també, dissimulat del gust d'albergínia.   


  L' elaboració d'aquest flam, no tè cap altre secret que, en el moment de posar a la llet el ous, també l'hi anirem col.locant  troçets d'albergínia que, abans haurem bollit uns 5 minuts i un cop escorregut, els posarem junt amb els ous i ho passarem tot plegat per el batador eléctric de mà.
   Aquí us deixo els ingredients i també la recepta.

    Ingredients:    (per a 12 Flams

    1 Litre de llet.
    12 Ous sencers.
    200 Grams de sucre.
    1 Albergínia petita.

    Elaboració:  

   Tallarem l'albergínia a daus petits i, deixarem que bulli 5 minuts, l'escorrarem i la  reservarem.
    Bullirem la llet a foc lent i anirem tirant els ous d'un en un i  amb el batador eléctric de mà, ho anirem barrejant tot plegat.Tirarem un grapat de sucre i anirem tirant els troçets d'albergínia que tindrem ben escorreguts, acabarem de posar el sucre que ens quedi i també els troçets d'albergínia tot ben passat per el batador eléctric de mà.
   Un cop ho tinguem tot ben integrat,  posarem el contingut  en flameres i ho deixarem al forn al "bany maría" durant 20 minuts a 180 graus, passat aquest temps, els deixarem una estona a temperatura ambient a sobre del marbre de la cuina -20/30 minuts- i tot seguit els deixarem a la navera.
    El resultat, és aquest que teniu aquí a baix. Desitjo que si el feu, sigui dels vostre agrat.



     Si trapitgeu aquí, trobareu un altre flam.

(Blocaires; que vagi de gust¡¡)

 

Corona d'Arrós, acompanyada amb Beixamel.

15 d’abril de 2012

 Flor de l'Arrós.
 
    No ha estat massa difícil aquest mes -al menys per a mí- amb la recepta del 15  d'en Xavi i la Sandra, del Fogons de la Bordeta i la Marina de Xocolata Desfeta, poder fer aquesta recepta. Dic fàcil doncs, l'arrós, té mil cares i es pot prepara de mil maneres diferents; amanides, acompanyant altres plats, paelles, arrós amb llet -postres- i també Arrós amb Xocolata que  aquí, si us interessa, podeu trobar. 

   
   He fet aquesta Corona d'Arrós, acompanyada d'quests "diamants" de tomàquets "xerrys" per acabar de donar-hi la  brillantor, que crec que val la pena  fer aquesta Corona per tal de que llueïxi a taula amb el màxim resplandor possible. Bé tot seguit passo a donar-vos els ingredients i també la recepta per fer-la. 

    Ingredients:  (per a 6/8 persones) 

 500 Grams d'Arrós.
 200 Grams de Xampinyons. 
 100 Grams de Formatge Ratllat.
 3 Alls (tallats finament) 
 Tomàquets Xerrys per acompanyar.

    Per fer la Beixamel: 

    Mig litre de llet. 
    Farina.
    2 Cebes de Figueres (tallades finament)
    Oli (*)
   Sal, pebre i nou moscada.
   1 Copeta de Conyac.
 
   


    Preparació:

   Bullirem l'arrós, amb abundant aigua i el cap d'un quart d'hora/vint minuts l'escorramem ben escorregut. Agafarem una cassola amb una micona d'oli i posarem els alls que agafin color i després tirarem l'arrós i l'hi donarem unes quàntes voltes per tal de que s'impregni dels  l'alls, tot seguit tirarem el formatge ratllat remanant per tal de que quedi ben lligat amb l'arrós, ho ajuntarem amb els xampinyons que, un cop passats per una paella amb oli els deixarem una estona que quedin ben escorreguts i després ho ajuntarem amb l'arrós
    Tacarem d'oli un motlle en forma de corona i l'hi tirarem l'arrós amb els altres ingredients, el posarem un quart d'hora al forn, el desmotllarem col.locant per a sobre els tomàquets "xerrys".

  (Per fer la Baixamel)   En una paella posarem una micona d'oli i un parell de cullaradetes de farina, remanarem i tot seguit i tirarem la llet sense deixar de remanar, la sal, el pebre, la nou moscada, les cebes  i la copeta de conyac, testarem i ho deixarem al nostre gust. Servirem la beixamel al costat de la Corona d'Arrós, per tal que els començals puguin servir-se al seu gust. 



      Blocaires: Que vagi de gust¡¡

(*)  Jo fa molts anys que faig la beixamel amb oli d'oliva, encara que també molta gent ho fa amb mantequilla.

Bunyols de Quaresma. -Casolans-

6 d’abril de 2012

 Acabats de fer.
   Us preguntareu com és possible fer tota aquesta taula plena de bunyols, veritat?, doncs de les mans d'una persona que, durant molts anys va fer de pastisser. Tal era la seva estimació amb el seu ofici que, quant veníen els díes de Quaresma, preparava la  massa/pasta per a molts veïns del poble, per tal de que quasi ningú deixes de provar aquets meravellos bunyols amb els  ingredients i el pes exacta per tal de que llevessin al seu punt. Un cop llevats els veïns tant sols teníen que fer-los amb abundant oli i donar-hi la forma amb el nom que els coneixem. Els Bunyols.
  "Estrengulant" la massa.
 Aquesta història/anécdota de la pasta dels bunyols, m'ho explica el Salvador, mentra està "estrengulant" la massa amb els dits polzes i "desembolica" la massa cap a dins de la cassola, per tornar a repetir l'operació un cop i un altre, fins a obtenir una massa ben lligada, amb tots els ingredients.
   La massa, un cop tinguem tots els ingredients integrats, la treballarem per tal  que vagi quedan ben lligada i a la vegada ben compacta i també que cada cop costi més de amassar-la, seràn bones  senyals que ens donaràn a conèixer que la massa comença està a punt.

 Treballant i "desembolicant" la massa.
      Un cop tinguem la massa feta, la deixarem reposar amb un drap una micona humit per sobre, per tal de que aumenti el seu volum.

 Deixar reposar la massa.
    L'espectacle comença, un cop la massa a pujat de volum i l'oli està ben calent, és a partir d'aquí, que ja podem començar a gaudir d'aquets meravellosos bunyols que, naturalment encara estaràn calents però... els trobem molt i molt bons, veritat que si...? 

 Ja podem començar a gaudir-los¡¡



   Per tal de que tot plegat sigui una realitat, us deixo la recepta amb tots els ingredients.
   Aquesta recepta està pensada per tal de que sortin entre 6 a 7 kilos de bunyols... no us espenteu.., doncs encara que veieu la taula plena, dits bunyols es menjen sense gana i acompanyats amb una mistela, vi dolç, Aromes de Montserrat... es consumeigen aviat, ah...¡ i també els podeu congelar i treure'ls amb petits "tuppers" per tal de allargar un  dels postres de Quaresma mes emblemàtics. Els Bunyols.

   Ingredients:   (per 6 a 7 kilos de bunyols)

  2 Kilos de farina.
  200 Grams de pasta mare. (Llevat)
  120 Grams de  llevat de París.
  36 Grams de sal.
  200 de Mantega.
  350 Grams de Sucre.
  12 Ous.
  2 Llimones (pells ratllades)
  1 Got d'anís.
  120 Grams de Matafaluga, Xaliandria.

  Espero que gaudiu d'aquets Bunyols de Quaresma i si en teniu ganes de fer-los ja m'ho explicareu. 
Blocaires que vagi de gust¡¡ 
  Moltes gràcies Salvador.