Bunyols de Quaresma. -Casolans-

6 d’abril del 2012

 Acabats de fer.
   Us preguntareu com és possible fer tota aquesta taula plena de bunyols, veritat?, doncs de les mans d'una persona que, durant molts anys va fer de pastisser. Tal era la seva estimació amb el seu ofici que, quant veníen els díes de Quaresma, preparava la  massa/pasta per a molts veïns del poble, per tal de que quasi ningú deixes de provar aquets meravellos bunyols amb els  ingredients i el pes exacta per tal de que llevessin al seu punt. Un cop llevats els veïns tant sols teníen que fer-los amb abundant oli i donar-hi la forma amb el nom que els coneixem. Els Bunyols.
  "Estrengulant" la massa.
 Aquesta història/anécdota de la pasta dels bunyols, m'ho explica el Salvador, mentra està "estrengulant" la massa amb els dits polzes i "desembolica" la massa cap a dins de la cassola, per tornar a repetir l'operació un cop i un altre, fins a obtenir una massa ben lligada, amb tots els ingredients.
   La massa, un cop tinguem tots els ingredients integrats, la treballarem per tal  que vagi quedan ben lligada i a la vegada ben compacta i també que cada cop costi més de amassar-la, seràn bones  senyals que ens donaràn a conèixer que la massa comença està a punt.

 Treballant i "desembolicant" la massa.
      Un cop tinguem la massa feta, la deixarem reposar amb un drap una micona humit per sobre, per tal de que aumenti el seu volum.

 Deixar reposar la massa.
    L'espectacle comença, un cop la massa a pujat de volum i l'oli està ben calent, és a partir d'aquí, que ja podem començar a gaudir d'aquets meravellosos bunyols que, naturalment encara estaràn calents però... els trobem molt i molt bons, veritat que si...? 

 Ja podem començar a gaudir-los¡¡



   Per tal de que tot plegat sigui una realitat, us deixo la recepta amb tots els ingredients.
   Aquesta recepta està pensada per tal de que sortin entre 6 a 7 kilos de bunyols... no us espenteu.., doncs encara que veieu la taula plena, dits bunyols es menjen sense gana i acompanyats amb una mistela, vi dolç, Aromes de Montserrat... es consumeigen aviat, ah...¡ i també els podeu congelar i treure'ls amb petits "tuppers" per tal de allargar un  dels postres de Quaresma mes emblemàtics. Els Bunyols.

   Ingredients:   (per 6 a 7 kilos de bunyols)

  2 Kilos de farina.
  200 Grams de pasta mare. (Llevat)
  120 Grams de  llevat de París.
  36 Grams de sal.
  200 de Mantega.
  350 Grams de Sucre.
  12 Ous.
  2 Llimones (pells ratllades)
  1 Got d'anís.
  120 Grams de Matafaluga, Xaliandria.

  Espero que gaudiu d'aquets Bunyols de Quaresma i si en teniu ganes de fer-los ja m'ho explicareu. 
Blocaires que vagi de gust¡¡ 
  Moltes gràcies Salvador.

12 comentarios:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Un apunt interessantísim! En Salvador un gran mestre. Aquest bunyols amb un procés d'elaboració com aquest han de sortir insuperables.

GEMMA ha dit...

Jo hem queixo que en preparo molts...pero en Salvado em guanya !!!!
Son tant bons els bunyols...
Petonets.

Anònim ha dit...

HOLA JOSEP,QUE RECETA MAS AGRADABLE Y RICA SABES AQUI DONDE YO VIVO, es una costumbre en la fiesta de Navidad el buñuelo frito bañado con miel. El buñuelo tenía la gracia de ser considerado en los villancicos navideños como preferido del infante divino: “Niño Manuelito, ¿qué querís comer?” dizque le preguntaban los cantores, y éste respondía: “Buñuelitos fritos envueltos en miel.”AQUI SE LES CONOCE COMO PICARONES,,y tus buñuelos se ve muy apetitosos,,y ricossss felicidades,,besitosssssss

La cuina de la Isabel ha dit...

I quina bunyolada!!!!
Felicitats a tu i al Salvado.
Bona Pasqua.

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Que envidia me ha entrado de verlos tan ricos, en alguna ocasión ha coincidido algún viaje a Barcelona con las fechas de Pascua y tengo que decir, que la gula me ha hecho volver a casa con varios kilos de buñuelos, por supueto regalaba a la familia.

Un beso

No tot són postres ha dit...

Quin goig de taula!!! 7 quilos de bunyols!!

saps que jo no en faig per la mandra que em fa fregir-los?????

PTNTS
Doolça

ANNAFS ha dit...

Qué interesant! Es una passada preparar 7 kg de bunyols.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Núria; Pa amb oli i xocolata- El Salvador -pare de la meva parella- és tot un senyor a la cuina i com a persona també.
El procés queda afavorit per les "fotos" que es veuen, i dono fe que estaven molt i molt bons aquets bunyols, de veritat¡¡
Moltes gràcies per "passejar" per aquest bloc Núria. :-D

Gemma; -Caprofiti- Sembla molt exagerat, però la veritat, quànt s'estan fent, ja es proven, després per esmorzar en cauen uns quànts més, per després de dinar... i com també explico, es poden congelar.
Ho són de bons, tot el que porten, és menjívol i entren molt bé.
Una abraçada Gemma. ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anónim; Moltes gràcies per el teu comentari. Una abraçada cap el Perú i fins un altre¡¡

Isabel; -La Cuina de la Isabel- Una bona bunyolada... fets d'una manera artesanal i amb molta paciéncia, jo vaig fer de "pinxe" al igual que la Teresa -la meva parella- el "mestre" Salvador -pare de la meva parella- els va prepara la massa el día abans, fer-los tot un altre "espectacle".
Moltes gràcies per entrar en aquest bloc. Una abraçada Isabel¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria Pilar; -Cocinica de Benas-
Aquets bunyols de les "fotos" estàn més que acabats, doncs encara que van sortir-ne 7 kilos es van anar acabant... per els veïns, per els companys de la feina, per esmorzar, dinar... una al.legría per el cos¡¡
Salutacions a Saragossa María Pilar "pochoncicos" :-D ;-D

Dolça; -No tot són postres... a la cuina-
Fets de la manera que els fa el Salvador dona gust posar-te a ajudar-lo, fer-los, fregir-los i, naturalment... menjar-los¡¡
Una abraçada cap a Reus¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -M'agrada cuinar- Com ja he dit, dona gust prepara-los, fer-los i... menjar-los.
Moltes gràcies per entrar en aquest blog.
Una abraçada cap a Olvan¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

COM SEMPRE SIGUEU BENVINGUTS EN AQUEST BLOG, I US DONO LES GRÀCIES PER A PENSAR EN MÍ I DONAR-HI UNA ULLADA I SI LA RECEPTA O ELS CONSELLS DONATS US HAN AGRADAT, DOBLE MOTIU PER ESTAR AGRAÏT.
MOLTES GRÀCIES UN ALTRE COP.
JOSEPB. -MENJA DE BACALLÀ-



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,