Bacallà amb bolets

5 de desembre del 2011


 Comprant al Mercat...

  Góita... està d'oferta... que bé no...? a veure, aquella d'allà penjada... sííí... aquella de color plom... sííí... sííí... aquesta, sí senyor... a veure deixime-la emprovar... caramb... sembla talment un figurí... l'hi queda que ni feta a mida senyor... miri's en aquest mirall... pot posar-la a la rentadora sense cap més problema que posar-hi el sabó...  rentada i posada... venga "nenas", baraaato baratooo... ayyyy...  "nenas", venga... venga... que me quiero ir a mi casa de vacío... quant a dit que val...? ...€..., bé, m'he la quedo... si tingués algún problema, no ho dubti... estem aquí cada diumenge i també tenim la botiga en aquest mateix carrer... molt bé, gràcies... a vostè senyor,  bon día...Quin hora és...? acaba de tocar la 1 del campanar de l'església de Sant Esteve...


 Església de Sant Esteve

...bé podriem anar a fer un mos potser...? haguessim pogut anar a Can Nassos, però malauradament, el van enderrocar... estava considerat per els entesos, un dels millors  restaurants de la zona i per altres un dels millors restaurants de Catalunya ara, tant sols en queda el record... però... "espèrete" la meva mare, té el llibre de la Paquita de Can Nassos i el receptari que hi va fer, editat per RAC1, en el pograma; primera pedra i al menys i tindrem el record escrit de les seves receptes...

 La Paquita de  "Can Nassos"
 

    Síííí, síííí... aquets pinatells,  són d'allà del mateix lloc, on varem trobar-ne l'altre día que vam sortir..., que feia poc que havía plogut... i ton pare els va trovar... i en varem fer un cistellet...

 trovats a...

...que després els varem fer amb aquella truita... ah sííí... ja m'en recordo... no..., si ja ho dic sempre, si ta mare no en trova; plan B... ton pare sempre té recursos per trovar-los... ...i dius que els vols fer amb bacallà...? ...Sí del  receptari de la Paquita de Can Nassos... vaig fullejar el llibre i mirant i mirant, en vaig trovar amb aquesta recepta de;

Bacallà amb Bolets.

   El bacallà sempre en tinc, doncs ja saps que a ton pare, -i a mi i a tú també-  l'hi agrada molt, el tinc dessalat des de ahir al matí, aquets pinatells que hem trovat, un parell de cebes tendres que les tallo ben finetes, els tomàquets sense pell i que no tinguin grana, doncs a tú la grana no t'hi agrada trovar-la... una mica de farina per arrebossar el bacallà...



   Bacallà, en un plat amb el paper de cuina.

...que, un cop agafin una micona de color, el deixo en un plat amb paper de cuina, per tal que deixi anar l'exés d'oli, i a la mateixa paella, l'hi poso les cebes tendres i un cop rosseta, li tiro els tomàquets. Un cop tot està ben cuit, és quànt l'hi poso els pinatells a la paella, deixant que els bolets deixint  anar l'aigua i després agafo el bacallà i els poso junt amb el sofregit cebes/tomàquets i un gotet de vi ranci, fins que redueixi.. un polsim de  pebre blanc... si home... ara ho explico...la picada que jo  faig, l'hi poso; 10 ametlles torradetes i pelades, 4 grans d'all, 1 llesqueta de pa torrat,  una micona de fumet de peix, i sinó l'hi poso una micona d'aigua amb una pastilleta d'aquelles petitones de concentrat de peix que, l'hi dóna un gustet també molt bonet... ah... i el julivert... que per cert... l'altre día aquella veïna amb cara de "bruixota", sense dir-me res, va obrir el barri del pati i va entrar  al jardí de casa i em va agafar tot un pom... sort que la vaig veure... ve's que l'hi costava demanar-ho... em fa una ràbia... i després va de senyora per el poble... ...bé... ho pico ben picat tot plegat en el morter... i ho poso junt amb el bacallà i els bolets...

 Tirant la picada.




... mentrestant,  durant aquell quart d'hora  que vaig mirant que faci el "xup-xup", "rentut" els quatre plats que he  pogut  "embrotir"  i vigilo que no s'enganxi... i si és així... una micona més de fumet/aigüa i tanco el foc i ho tapo...
 
 Mirant que faci  el "xup-xup" i que no s'enganxi.
... passat aquest temps, ho serveixo a la mateixa cassola al mig de la taula i...

 ... mmm...
 ... on és el saler...?

... que vagi de gust...¡¡
... passeu-me el porró siusplau...¡¡... ... no, si  ja ho diu la Paquita de "Can Nassos", en el seu llibre  que, els dos pilars de la cuina catalana són; El senyor Sofregit i la Picada... ... i per l'endemà, aquest bacallà amb bolets,  pot encara està més bo no...?


 Aquest, Racó Amagat, heu sabut de quin lloc es tracta...? Sinó és així, trapitgeu aquí

    Dedico aquest "post", i la recepta, a la María Rosa que, a part de ser una gran caçadora de bolets, és una molt bona cuinera. Moltes gràcies Maria Rosa

15 comentarios:

ISABEL ha dit...

Bacallà amb bolets!!!!
Quina cassoleta mes bona..
Una entrada mol maca.
La recepta fa conjunt amb el nom del teu blog.
Bon profit!

Anònim ha dit...

Gràcies per aquest simpàtic homenatge al mercat de Tordera, a la cuina tradicional i a la passió per anar a caçar bolets que forma part de la nostra identitat catalana i sobretot per dedicar-ho a les mares cuineres de tota la vida, les millors del món¡¡
Petons,
Teresa

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Me ha gustado mucho como has narrado tu receta y eso que yo no se catalan y el traductor, casí es mejor no ponerlo. El libro del que hablas de Mª Rosa, supongo que estará en catalan, porque si no seguro que lo compraba, ya sabes que a mi la cocina catalana me gusta un montón y tengo varios libros. Es una pena que sea algo torpe para los idiomas, porque habiendo ido desde pequeña a tu tierra, tenía que entenderlo bien.

Un abrazo y Felices Fiestas.

Teresa ha dit...

M'encanta tafanejar, i comrar..., pel mercats dels pobles! sempre en surto ben firada! Una gran recepta!!! i quin rovellons! de concurs!!petons i bona setmana1

ANNAFS ha dit...

Un plat boníssim, per sucar-hi un bon tros de pa de pagès..

Anna Hallado ha dit...

Aquest bacallà amb bolets ha d'estar espectacular.
Quan vulgueu vindré encantada!
Una abraçada

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Quina manera més maca d'explicar la recepta que a més es veu ben bona.
No se m'havia actualitzat la teva entrada fins ara.
Petons.

Saucy Siciliana ha dit...

Che buonissima ricetta, mi fai venire fame! Ciao, ti seguo da Roma, Italia. Il mare mi ricorda quello della Sicilia.

Ruben ha dit...

Així ja no existeix Can Nassos? Jo vaig publicar una recepta d'ella, de galtes de porc amb canyella que era deliciosa!

Paloma ha dit...

Que buena receta, Josep, y que entrada tan bonita! En cuanto al libro de La Paquita de Can Nassos, ya mismo me pongo a buscarlo!!!
Un petó

La Taula d'en Bernat ha dit...

L'ambient que es crea als mercats és incomparable i veig que el de Tordera està molt concorregut. El bacallà amb bolets té una pinta tremenda!!!

Petons!
Anna

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Isabel; -La cuina de la Isabel- Puc assegurar-te Isabel, que és un plat exel.lent. L'entrada és feta amb l'anècdota que ens va succeir.
Si trapitges mengues amb bacallà en trobaràs moltes més de receptes amb bacallà.
Salutacions Isabel¡¡

Teresa; -Anónim- Després de llegir aquest comentari teu, tant sols em queda per dir; M'encanta, m'encanta, m'encanta...
Un petò i una abraçada per a tu i també per a tots els teus.
Moltes gràcies Teresa¡¡

Maria Pilar; -La Cocina de Benas-
És un plaer que estiguis llegint aquesta entrada i tot el que explico, doncs per a mi la cuina, també, és tot el que l'envolta el comprar-ho, explicar les receptes de boca en boca i disfrutar-ho amb la familia i les persones que estimes. Moltes gràcies per seguir-me i llegir els meus "post", jo també intento seguir tots els teus tant com puc.
Una abraçada per a tu i tots els teus Maria Pilar¡¡ "pochoncicos". :-D :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Teresa; -Com a casa res- És un espectacle comprar per els mercats i si després pots anar a fer un mos i comentar la jugada de les compres... tot és molt més bo.
Petons Teresa també per a tu¡¡

Anna: -M'agrada cuinar- ... i acompayar-ho amb un bon trago de vi... amb porró i amb un bon galet.

Anna Hallado; -Canela en Rama- "estava" espectacular Anna. Tant sols tens que telefonar i ja ho saps.
Una abraçada Anna¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Ana; -La Cocinera de Bétulo- "Era" bona...
Com ja he comentat, la cuina és, a part del plat, tot el que l'envolta i el muntatge d'anar a comprar, explicar la recepta per tal de que arribi el màxim de persones possibles, amb la teva explicació i el boca a boca de sentir a dir; Ja ho faré també...
Salutacions Ana¡¡ :-D

Francesca; -Saucy Siciliana- Moltes gràcies per fer comentaris en aquest blog.
Un petò cap a Sicilia i també per a tú.

Surfzone; -Catacuina- Les galtes amb canyella, sembla ser, que per el nom del plat, fa bona "olor"...
Salutacions i fins la propera.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Paloma; -Cuinereta Colometa-
Moltes gràcies Paloma per els teus el.lógis per aquest "post" dedicat a Tordera i el seu Mercat al igual que també en aquest; Bacallà amb Bolets. Una abraçada per a tu Paloma i fins la propera.

Anna; -La cuina d'en Bernat- L'ambient en aquest Mercat els diumenges, és molt elevat, el seu Mercat és un dels més importants de la comarca i també, és un dels mes importants de Catalunya.
Pinta, amb "clentxa" inclosa.
Un petò Anna¡¡ :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,