Romànic andorrà. Pinzellades romàniques.

12 de setembre del 2011






Nostra Senyora dels Remeis.  (Santa Coloma)

   Aquesta vegada amb els amics del Museu Nacional de Catalunya (MNAC) ens varem acostar fins Andorra, per tal de veure aquestes pinzellades del romànic andorrà, on varem poder gaudir d'un bon  cap de setmana i poder veure físicament aquestes obres amb més de mil anys d'história.
   Ah... i no m'oblido d'un plat per aquest "post", quin, us preguntereu...? doncs bé, del llibre d' Eliana Thibaut i Comalada; Cuina medieval Catalana he extret  aquesta recepta que, de ben segur els pelegríns d'aquesta zona hauríen provat  moltes vegades i de ben segur que les arribades ha dites esglésies  hauríen estat de retrovament i de goix  amb una recepta així. Préssecs amb vi negre.

   Aquesta recepta la trovareu al final de la ruta d'aquest romànic andorrà, per tal de que la disfruteu després d'una bona passejada i d'un bon acabament d'aquesta visita per dit romànic. Les esglésies que varem visitar  seràn posades amb un enllaç, per tal de que vosaltres mateixos, si esteu interessats pogueu fer la visita mes calmada i tranquila  a dites esglésies.

   Sant Martí de la Cortinada. (La Cortinada.- Ordino) El lloc de La Cortinada es troba documentada des del 1162. De l'església, no es té constància fins el 1312. L'esglèsia ja existía al segles XI-XII segons revelen les seves pintures. L'àbsis es va restaurar al segle XX.

  Sant Climent de Pal. (La Massana)  El lloc apareix documentat l'any 1112. Amb el pas del temps ha estat trasformada i adeptada. L'àbsis ha estat subsituit per un de rectangular a finals del segle XVII. Tot i aixó encara conserva el cos de la nau i el campanar.

  Sant Miquel d'Engolasters (Escaldes.- Engordany) El temple és del segle XI. El campanar, és una torre de planta quadrada, molt esvelta i que encara mostra els forats de la bastida amb què va ser construïda, el seu campanar és un dels més coneguts i singulars d'Andorra.

  Església de Santa Coloma,  (Andorra la Vella)  És un temple d'origen preromànic situat a la marge dreta del riu Valira, entre Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, parròquia aquesta última a la qual pertany. A l'interior si conserva i es venera a; Nostra Senyora dels Remeis. 
    Sobre les pintures d'aquesta església, en el mateix enllaç ho trovareu.

  Sant Esteve  (Andorra la Vella)  Esmentat l'any 1312, en què es deixa constància del seu lamentable estat de conservació. Consagrada de nou l'any 1543. Fou restaurat de nou a mitjan segle XIX.
    L'àbsis de l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella és l'exemplar més gran de les Valls.

 Sant Romà de les Bons   (Encamp) Documentada l'any 1162, consagrada l'any 1164. El temple està situat en un promontori rocallós.
      Per accedir a la nau hem de baixar dos graons, doncs el nivell del sól queda mes baix que l'entrada.
      Al segle XVI si van repintar imatges amb imatges de tradició gòtica.

   Sant Joan de Caselles  (Canillo) L'església està documentada l'any 1312. És una de les esglésies més conegudes del Principat d'Andorra. Els sostre de la nau és de fusta i encara manté la policromía.
      Dues importants restauracions;  la primera l'any 1933 i la segona l'any 1963.
      L'element més interessant de l'nterior és el Crist Crucificat, d'on del mateix enllaç d'aquest apartat podeu trovar i llegir.

   Aquí es van acabar les vistes per el romànic andorrà, encara que també varem visitar el santuari de Meritxell que si apreteu aquí el podeu continuar llegint, i un cop a Catalunya (Alt Urgell) també visitarem; Sant Serní de Tavèrnoles que al igual que el de Meritxell apretant aquí  podeu seguir llegint.

   Bé ara si, després d'aquestes pinzellades romàniques, descansarem i pendrem aquets meravellósos  i sorprenents; 

Prèssecs amb vi negre.




    [...] de préssecs molars e durans. lo deuen remuylar en vi pur e fort, majorment si aquel matex dia son estats cuylets, car aque qui estan al sol II o III dies.  

Ingredients per a 4 persones: 

1 o 2 préssecs per cap
1 escorça de canyella
4 claus d'espècia
1 litre de bon vi negre
150 grams de sucre
1/2 decalítre d'aiguardent

Preparació:
Cocció: 10 minuts el vi i 10 minuts els prèssecs.
Refrigeració:  1 hora. 

   Escalfarem lleugerament el vi i prepararem una infusió amb la canyella, el sucre i els claus d'espècia. Deixarem reposar 1 hora. 
   Passarem els préssecs per l'aigua bullent i en traurem la pell. 
   Repartirem els préssecs en una sola capa dins una cassola. Hi tirarem el vi perfumat i tot seguit  deixarem que bullint durant 10 minuts. Un cop fora del foc, afegirem l'aiguardent. 
    Quant siguin freds, els  servirem amb tassons de pedra, i tot seguit servirem.
    
(Blocaires que vagi de gust¡¡)

  




 








     






14 comentarios:

Gemma ha dit...

Unes bones postres per recuperar forces després d'un dia tan intens :)
Els préssecs amb vi són un clàssic deliciós, a casa en fem cada any amb els préssecs de casa els meus pares ;)

GEMMA ha dit...

Una altre manera de preparar prèssecs amb vi!
Quina sortida més interesant, per el románic andorra.
Petonets.

josep ha dit...

Josep,
No conec (imperdonable) el romànic andorrà i hauré de possar-hi remei i més després d'aquest magnífic tastet que ens has fet.
Una abraçada

Cristina ha dit...

El teu post convida a anar-hi i tastar els préssecs amb vi.

Fem un mos ha dit...

Un plat molt nutritiu per a una excursió molt didàctica, que bonic que es el romànic.
Una abraçada

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Una bona passejada visitant l'art romànic de la zona, està ple.
Els préssecs amb vi i el toc de la canyella sont molt bons.
Petons, fins aviat.

Francesc ha dit...

Caram, quines postres!!! M'ha encantat tot el recorregut que ens proposes. Me'l guarde, com la recepta, per a una altra ocasió. Sincerament, m'ha anat molt de gust!! salutacions

MaryLou ha dit...

Jo tampoc conec el romànic d'Andorra! m'has fet venir ganes de anar-hi! ho resoldrem aviat!
Els préssecs amb vi els havia tastat, però no com la teva recepta! segur que els fem!
Quina pinta els teus!!!
Petonets

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -La cuina de casa- M'imagino els peregrins caminant per aquestes muntanyes d'Andorra i a la seva arrivada, poguer menjar uns prèssecs amb vi i perfumats amb el clau i la canyella, un esforç amb complement nutritíu...
Salutacions Gemma¡¡ :-D ;-D

Gemma; -Caprofiti- Una sortida interessant, al igual que els prèssecs amb vi negre, un altre recepta amb préssecs.
Salutacions Gemma¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Josep; -El café de nit- Un "testet" -pinzellades- d'un gran romànic que es trova a Andorra amb més de 50 esglésies i parròquies, amb uns prèssecs amb vi negre, sembla que les visites es fan molt més dinàmiques, no?
Records per la Glória¡¡ :-D

Cristina; -Bufet de postres- Aquets préssecs amb vi negre, donen "mobilitat" per que així sigui.
Un plaer haver-te conegut Cristina¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Sión i Miquel; -Fem un mós- Aquets préssecs amb vi negre, són extrets del llibre de Cuina medieval catalana, i quant vaig llegir-los vaig veure aquets peregrins que feien els recorreguts per el principat d'Andorra i arrivant al lloc, tot menjant aquets préssecs.
Salutacions Miquel i Sión¡¡ :-D

Ana; -La cocinera de Bétulo- Un bon recorregut,i com molt bé dius, n'está ple d'art romànic per tot Andorra.
Salutcaions Ana¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; -A la taula i al llit...- Un bon recorregut per el romànic andorrà, al igual que també uns bons postres, fets amb préssecs i amb vi negre, per continuar camí...
Records per l'Oretto¡¡ :-D ;-D

Mary; -El meu raconet- Un bon recorregut... potser he sigut l'excusa perfecta per realitzar aquesta sortida...?
Salutacions Mary¡¡ :-D ;-D

Paloma ha dit...

Bona nit, Josep.
Gracias a tus entradas estoy descubriendo nuevos rincones escondidos que espero poder visitar no tardando mucho.
Para lo que no tengo que esperar es para hacer esos melocotones, que tienen una pinta estupenda!
Aprovecho para darte las gracias por los comentarios que dejas en mi blog y por hacerlo en catalán. Estoy intentando aprenderlo poco a poco y me viene genial. A ver si me voy "soltando" y soy capaz de hablarlo en breve!!
Un petó.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Paloma; -Colometa,cuinereta- Moltes vegades anem a l'altre canó del món, per coneixa altres cultures... tenim un territori; gran, bast i molt veriat, culturalment i també gastronómicament, aquets préssecs amb vi negre n`és un petit exemple.
Doncs si et sembla bé, continuaré deixan-te els comentaris en català. Salutacions Paloma¡¡ :-D ;-D

Paloma; -Colometa, cuinereta- Muchas veces, vamos al otro lado del mundo, para conocer otras culturas... tenemos un territorio; grande, basto y muy variado, culturalmente y tambièn gastronomicamente, estos melocotones con vino negro són un pequeño ejemplo.
Pués si te parece bien, seguirè dejàndote los comentarios en catalán. Saludos Paloma¡¡ :-D ;-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,