Rodó de vedella amb peres Sant Joan. (Plat de Festa Major)

2 de juliol del 2011

 Fent el xup-xup.
 Un rodó de vedella...
 ... on a la pagesía era un bon  plat de Festa Major.
 
Quin patarrabum de productes oferts per la pagesía; vedella criada a pagés, barrejat amb les macadures de les peres tocades i pintades  pel sol i, acompanyat amb un aixefat de fruits secs remenat dins d'un morter.
     Plat de festa major, de retrovaments amb la família on, l’única vestimenta de festa, era poder celebrar aquets àpats amb els éssers estimats i també amics que, mentre  dinaven, obrien i ho esquitxaven tot plegat,  amb els millors vins de la bota del racó. 


  Per celebrar aquesta "Festa Major" de la pagesía  necessitarem:   (per a 4/6 persones).  (*)
  
       12/18 Talls de vedella  (rodó de vedella, garret...)    
    2 Gotets d’oli d’oliva.

   1 Gotet de vi  ranci. (Gandesa)

  2 Cebes mitjanetes de Figueres.

  ¼  de litre de caldo de pollastre.
8/12 Peres Sant Joan. 
Farina (per arrebossar)
Un grapat de pèssols (opcional)

A la picada l’hi podem posar:

50 Grams d’avellanes.-

50 Grams d’ametlles.-

2 Carquinyolis.-

1 Esquitxada de vi ranci.-

1 Ramet de julivert fregit.-
 Sal i pebre.

Aquets  productes  podem transformar-los de la següent manera:

 Salpabrerem el talls de vedella i els enfarinarem posant-los a la cassola de fang deixant-los que hagafin una mica de color, un cop ho tinguem aconsseguit els decantarem. Agafarem les peres Sant Joan i  dins d'un  pot d'aigua el foc, deixarem bullir-les al voltant d'uns 10/15 minuts. Les decantarem.
A la meteixa cassola que hem fet els talls de vedella,  posarem le cebes finament tallades reduint-ho amb una mica de vi ranci, quant tinguem reduida la ceba junt amb el vi, col.locarem els talls de vedella junt amb el caldo de pollastre, tot deixant-ho que faci el xup-xup. 
Farem la picada d'avellanes, ametlles, carquinyolis, ho mollarem amb una micona de vi ranci i afagirem el julivert fregit tot ben picat i mullat i ho ajuntarem amb la vedella que tenim fent el xup-xup. Podem afegir-hi una micona del suc que em bullit de les peres Sant Joan.

(*) Si aquest tall el fem amb el rodó de vedella sencer, podem posar-hi herbes i essències; farigola (timó) , romaní, llorer (llor), canyella...

(blocaires que vagi de gust¡¡) 


                                


16 comentarios:

GEMMA ha dit...

Qstres! no s'hem havia ocurregut mai fer servir les peres de Sant Joan per cuinar. M'agrada la idea.Realment, un plat de festa major.
Petonets

Cristina ha dit...

Tens tota la raó, un molt bon plat de Festa Major amb productes de casa!

Cristina ha dit...

I tant que és un plat de Festa Major. Aquí a Sant Joan Despí cuinem un plat semblant amb les peretes per la Festa Major...Aquestes peres són delicioses, acabades de collir dels camps. LLàstima que la seva temporada sigui curta, per no dir curtíssima. Què bones que són! Quan les veig a la fruiteria hom ja pensa l´estiu i la Festa Major ja són aquí.

Felicitats pel plat.

el taller de cuina ha dit...

Ahir la meva àvia també ens va fer rodó de vedella per celebrar la Festa major. Però amb bolets. Trobo que amb peres de Sant Joan ha de fer un contrast de sabors bo bo!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

No he cuinat mai les peretes de Sant Joan, es tan curta la seva temporada que quan les compro me les menjo o menjem totes.
M'agrada aquest rodó de vedella i fet a talls es més ràpid de fer.
Petons i feliç diumenge.

paco ha dit...

Hola josepb, he estat fora de joc un temps,....nunca ví el plato que presentas, no hace falta decir que debe de estar muy bueno preparándolo tu,....saludos .........paco

No tot són postres ha dit...

Ja ho dius bé, ja, un magnífic plat de festa major!

PTNTS
Dolça

Anònim ha dit...

Fem un mos Sión

Un plat d’autèntica festa major, les peres de Sant Joan han de quedar delicioses
Una abraçada

Francesc ha dit...

Quina recepta més bona!!! M'ha fet recordar una altra recepta que fa una cosina meua també amb peretes de sant Joan. A veure si la trobe i la prepare. Salutacions. Francesc

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

Hola joseph, me parece una delicia de receta, la verdad es que siempre ponfo peras pero con el cerdo y no con la ternera, y además no son peras de san juan, me ha encantado la idea.
De momento no se como solucionar lo del video y tampoco le he dedicado mucho tiempo para ser sincera, pero ya llegará el momento.
Me alegra poder leerte y saber que estás bien.

Un fuerte abrazo

Rosa, ha dit...

Una recepta molt interesant i deliciosa con las peretes, gràcies per haver vingut.
Muxus

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -Caprofiti- Doncs jo l'he fet en altre ocasions i realment la dolçor de la fruita i la carn "salpebrada" l'hi dóna un atractiu molt interessant a pagasia ho era i ho pot ser encara ara, per que no?
Salutacions ben coordials Gemma¡¡ :-D ;-D

Cristina; -Crijoarmael- La raó la té el plat que amb els productes oferts per la pagesía és signa de victória a taula.
Una abraçada Cristina¡¡ :-D ;-D

Cristina; -Bufet de postres- M'agradat el teu comentari, fent referència a la teva població i a la Festa Major i veure les peretes i que arriba dita festa, s'obren aquells "racons amagats" del pensament amb els menjars i els records de quant erem petits...
Salutacions Ben coordials Cristina¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Jordi i Alba; -El taller de cuina- Aaaah... les àvies el que elles no sàpiguen amb els menjars... sàvia decissió també amb bolets.
Salutacions Alba i Jordi¡¡ :-D

Ana; -La Cocinera de Bétulo- Aquets tall es feien molt a la pagesía per celebrar les festes, casaments... tots els productes de casa i de la terra... que més es pot demanar?
Si el fas amb peretes -o bé amb pomes- de segur que repetiràs Ana. salutacions "colegi" i fins la propera. :-D ;-D

Paco; -Pau&Vell- Puc donar fe, que és un plat que quedes molt i molt bé d'davant dels convidats i de segur que et demanaràn la recepta.
Una abraçada cap a Crevillent Paco¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça, -No tot són postres... a la cuina- Ho era, ho és i esperem que ho sigui durant molts anys¡¡
Una abraçada "ganxeta" :-D ;-D

Sión i Miquel; -Fem un mós- Les peres de Sant Joan tenen la vida molt curta -com ja s'ha comentat- i podem aprofitar-les d'aquesta manera, menjades a tall de dent s'ha de fer-ho en el moment oportú, en canvi guissades i afegint una micona del suc de les peretes al guissat...
Una abraçada Miquel i Sión¡¡ :-D ;-D

Francesc; -A la taula i al llit...- Trovo que realment fa festa aquestes peretes de Sant Joan i les receptes amb aquesta fruita -i d'altres- surten; la de la teva cosina, la teva, la que he fet jo...
Una abraçada Francesc¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Helena; -Cuatro especias- La fruita a la cuina, és d'aquells productes bastant olvidat -exepte amb els postres- doncs el joc que dóna és quasi il.limitat, donant-li a les carns de porc, de vedella al igual que també al peix una característica especial i molt bona.
Una abraçada cap a Vigo Helena¡¡ :-D ;-D

Elena; -Cuatro especias- La fruta en la cocina, és de aquellos productos, bastante olvidado -exepto para los postres- pués el juego que se le puede dar, és casi ilimitado, dàndole a las carnes de cerdo, de ternera al igual que también al pescado una característica especial y muy buena.
Un abrazo hacia Vigo Elena¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Rosa; -Cocina Vasca- Gràcies a tu Rosa, per visitar aquest blog i deixar el teu comentari.
Un plat aquest amb les peres de Sant Joan molt "engrescador" de fer, deixant bullir una estoneta les peres i després posant-hi una mica del suc de dites peres en el rostit...
Salutacions Rosa¡¡ :-D ;-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,