Mongetes tendres, gratinades amb beixamel.

7 d’abril del 2011


 Bullides al vapor...

 ...posades a sobra d'una safata...

 ...tirarem la beixamel...

 ... i  un cop gratinades...

... que vagi de gust...¡¡¡

    La mongeta tendra o bajoca es menja als Països Catalans sobretot com a verdura, sent una de les més habituals. Sovint es preparen bullides o al vapor, s'amaneixen i es mengen calentes, com a primer plat.També són molt habituals amb els arrossos i paelles valencianes.
   Les mongetes tendres  a part de poder-les cuinar, tal com he anunciat abans, he trovat aquesta recepta dels llibres col.lecionables de cuina que la meva mare tenía. Aquesta n'és una que m'ha semblat diferent i, fetes al vapor i després gratinades amb beixamel, la veritat és molt dolça al paladar.

Preparació:

   Un cop bullides les mongetes tendres al vapor, posarem  en una paella tres cullerades soperas d'oli, per començar a fer la beixamel, després l'hi posarem una cullerada de farina i anirem remanant fins que veiem que el contingut es va convertint en massa, totseguit l'hi afagirem la llet, i sense deixar de remanar anirem posant, la sal, el pebre i la nou moscada, comprovant -amb el tacte de la cullera de fusta dins la paella- que quedi al nostra gust és a dir, més clara o més espessa, per tal de afegir-li una mica més de farina o més llet. Rectificarem d'alguna espécia, si fós el cas.  
   Opcionalment podem acompanyar aquestes delicioses mongetes tendres amb daus de formatge, que pot ser de bola.
 (blocaires que vagi de gust¡¡)















27 comentarios:

Cristina ha dit...

Josep, quina il.lu m´ha fet veure les mongetes i amb beixamel...je, je,je. Les hi has donat una mica d´alegria,pobres! Estan per provar-les! tinc molta curiositat en descobrir aquest sabor,

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

Josep:
las judías que buenas son!
yo las conservo en botes en agua con sal, en una salmuera no muy fuerte y están todo el año de maravilla, también congelan bien.
otra forma de prepararlas es con una buena salsa de tomate y rehogadas con trocitos de serrano, las envaso al vacío durante 40 minutos y a la despensa.
La verdad es que las tengo de mi huerta y en conserva casera, todo el año.
Me encantan.

un abrazo muy grande

Francesc ha dit...

Quina bona idea fer les bajoques (o mongetes tendres) amb beixamel!! Fan una pinta deliciosa. Com que ara és temporada, segur que les prepare així com tu. Salutacions i que vaja de gust!!!

Miquel ha dit...

Josep una buena manera de comer judias verdes y comvertirlas con la bechamel en un plato espectacular.Me la apunto
una abraçada
miquel

Fem un mos ha dit...

Josepb, una molt bona idea per unes mongetes que a mi no m’agraden gaire, les provaré així
Una abraçada

paco ha dit...

Ché Josep, aquesta recepta de bajoquetes l´agradat molt a la meva dona, demá a ferla, es una orden, abraçades paco

Margarida ha dit...

Mira que menjo coses amb beixamel, però no he provat mai les mongetes. I mira que m'agraden moltíssim!
Quin llibre el de la teva mare, carregat de bones receptes!

Gemma ha dit...

Amb aquesta recepta no conec ningú que pugui dir que no li agrada la verdura! Jo tampoc faig mai les monegetes amb beixamel, però ha de quedar ben bo ;)

Anònim ha dit...

Quina manera més original de menjar-se les bajoques, m'agrada molt!!!
Petons!

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Aquestes mongetes al vapor ja tenen bona pinta. Amb la beixamel deuen estar delicioses.
Bon cap de setmana

glutoniana ha dit...

Aquí bajoques :)

A mi m'encanten soles, així gratinades 10 vegades més.

Las recetas de Glutoniana

ANNAFS ha dit...

Una manera molt bona de menjar verdures, pel que no li agradin gaire.

Visc a la Cuina ha dit...

Això és un bon plat de verdura, fins i tot repetiria ;)

Teresa ha dit...

Pot ser una bona manera per menjar-ne, sobretot la canallona... que quan veuen verd...

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Es una bona opció per variar de mejar-les sempre igual.
Petons.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Deu vosguard a tots els que entreu en aquest blog, i moltes gràcies per deixar els vostres comentaris. Josepb. -Menja de bacallà-

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Cristina; -Bufet de postres- Jo les vaig descubrir -com ja dic a l'escrit- en els llibres col.leccionables que tenía la meva mare.Una manera diferent de fer-les.
Una abraçada Cristina¡¡ :-D ;-D

Helena; -Cuatro especias- Encara que tu amb aquestes indicacions que m'expliques Helena, n'hi ha per venir al teu hort i agafar-ne uns quants kilos i fer-ho tal i com ho dius.
Salutacions Helena¡¡ :-D ;-D
Elena; -Cuatro especias- Aunque tu con estas indicaciones que cuentas Elena, vale la pena pasar por tu huerto y coger unos quantos kilos y hacerlas tal y como dices.
Saludos Elena; :-D ;-D

Francesc; -A la taula i al llit...- Temporada de bajoques i ben bones que són amb una "presentació" diferent per poder-les menjar d'un altre manera. A mi personalment van agradar-me força fetes així.
Salutacions a l'Oretto i tu rep una forta abraçada¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Miquel; -Les receptes del Miquel- Doncs vinga, que no decaigui l'espectacle Miquel¡¡
Una abraçada Miquel¡¡ :-D

Sión i Miquel; -Fem un mós- "Disfrassades" sembla que entrin millor, un altre alternativa.
Petons Miquel i Sión¡¡ :-D ;-D

Paco;-Pau&Vell- Celebro que a la senyora l'hi agradin i... ordre "cumplida"...
Una abraçada cap a Crevillent¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; -El món de la cuina- ... és que el que no sàpiguen les mares ...
Petons cap a Tiana Margarida¡¡ :-D

Gemma;-La cuina de casa- Dono fe, que eren força bones, de veritat de la bona¡¡
Petons Gemma¡¡ :-D

Els fogons de la Bordeta; Celebro que t'haguin agradat aquestes mongetes, fàcils, bones i també força barates, si són de temporada, com aquestes.
Salutacions¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Núria; -A peu coix- Doncs tant sols queden fer-les i disfrutar-les tal i com jo vaig fer.
Petons Nuria¡¡ :-D ;-D

Glutoniana; -Les receptes de Glutoniana- Doncs quant les facis... un 20 per el teu paladar¡¡ :-D
Una abraçada Glutoniana¡¡ :-D

Anna; -M'agrada cuinar- "disfresades" per tal que no les coneixem...
Una abraçada cap a l'Olvan Anna¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mª Àngels; -Visc a la cuina- doncs ja t'ho repeteixo jo... bones, bones¡¡
Petons Mª Ángels¡¡ :-D ;-D

Teresa; -Com a casa res- ... i per els que no són tant canallona... també.
Una abraçada Teresa¡¡ ;-D

Ana; -La cocinera de Bétulo- Així és, amb la variació està el gust.
Moltes gràcies "colega"¡¡ :-D ;-D

La cuina de la Isabel ha dit...

Amb aquet plat, ningú es pot negar a menjar verdura.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Isabel; -La cuina de la Isabel- ... i qui si negui, es quedarà sense provar aquestes delicioses monguetes gratinades.
Saluatacions Teresa¡¡ :-D ;-D

PILAR ha dit...

Trobo que les verdures al vapor queden molt més gustoses que les bullides. Potser es que jo ja m´hi he acostumat i no ´agraden bullides. Aquesta proposta de la beixamel ha de quedar força gustosa.
Petons Josep!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -Cau de cuina- Doncs Pilar, et dono la raó, la veritat al vapor queden molt millor el gust de la verdura, no queden tant aigualides i, en aquest cas de les mongetes, l'hi donen el "nyec-nyec" característic.
... i per a tu també petons Pilar¡¡ :-D ;-D

Judith ha dit...

gràcies per la teva visita!!!! ja estic desitjant veure la teva recepta de bacallà! estaré atenta

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Judith; -El món de Jujú- parlar del bacallà, és tota una cultura, des de els vikings, fins a les mestresses de casa actuals, passant per la quaresma i les més de 500 receptes que es coneixen cuinades amb bacallà¡¡
Ah...¡¡ i com deia Josep Pla; El bacallà és un peix, que un cop mort ressucita.
Una abraçada Judith¡¡ :-D ;-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,