Pomes amb pinyons. (acompanyat d'un preciós text)

9 de gener del 2011

 Pomes amb pinyons, abans d'entrar al forn...
                                                    
... les mateixes pomes amb pinyons, després de sortir del forn.
    
   Buscant una entrada per aquesta recepta, he trobar molt oportú, copiat del llibre; El Llibre de les set sivelles, del poeta Josep Sebastià Pons, aquest text, realment preciós.


(A tall particular, crec que val la pena perdre 300 segons, per llegir aquest preciós text)

“Lletra dita de les pomes”

Amable senyora;

   Mai no havia rebut un present rural tan esplèndid com el d’aquest cistell de pomes reinetes o americanes, les primeres dels vostre hort. “No endevinareu qui l’envia”, m’ha dit la Felícia, tot deixant-lo al damunt de la taula. Com anava a endevinar-ho? Bé val que el sobreescrit portava el vostre nom de casa, així com la menció “Pomes” per mi ben inútil, ja que el perfum les decelava. Prou coneixia la vostra gentilesa, mes no podia sospitar que al cap d’un any fos tan fidel i generosa. Quina sumptuositat en aquesta ofrena¡ No hi haureu estalviat el temps i la pena, ni l’atenció més provident. Havent fet l’esmerç d’un cistell de vim, heu sacrificat una tovalloleta per aplegar aquesta fulgurant multiplicació de bessonades. Com no admirar encara la vostra delicadesa veient que cada poma venia embolicada dins una camiseta vermella o de color de mel per transparència? Totes elles, una vegada descobertes, han eixit precises i perfectes de forma, i ara s’ofereixen en el menjador, no pas com una “natura morta”, sinó com una natura viva i resplendent.

Són les filles iguals de la mare pomera.

I vet aquí: jo he somiat pomes i més pomes i cent vessants plantades de pomers.

En aquest país, les de les valls de Saorra i de Cadí mereixen llur anomenada. Les prades que voregen el Tec porten igualment pomers amb una facilitat que espanta. Al setembre, hom hi veu aparèixer damunt de l’herba aviat renaixent unes garbes que diexen penjar unes faldilles de palla i s’afloren com un galet de borratxa. I aquestes garbes disperses semblen comeses a la guarda de les pomes. Aquí, a Illa, els pomers han desertat el terme. Abans, nosaltres ne teníem un flotó en un Riberal. La poma-terra s’hi oferia en abundosa fruitada. Encara que fos orra de pell, i a despit del seu nom, era finalment ensucrada.

Tot sovint la collíem verda i ens esmussava les dents. Ens desquitàvem llavors tot saborejant la neu fosa d’una poma-gel. La més desitjada era la poma del ciri. Que us diré? Era aquesta una poma graciosament llargaruda, una poma de llegenda de santa Eulària, nodrida de llet fina, d’un vernís groc tan delicat que ens il.luminava i endolcia la mà.

   Aquestes tres qualitats de pomes sembla que hagin desaparegut, i ara que em feu somniar pomes no és molt que les enyori... Amb tot l’agraïment d’un servidor que us admira.

Pomes amb pinyons.

 Ingredients:   (per a 4 persones)


4 Pomes grosses.  (una molt bona per fercir, és la "reineta")
150/200 grams de carn picada ben fina.
100 grams de pinyons.
Unes branquetes de julivert picat.
Mantega (per untar les pomes i  l’atuell que  posarem al forn amb les pomes)
Una micona de nou moscada.
1 Rovell d’ou.

Preparació:

    Palarem les pomes i amb compte les buidarem. Tot seguit les posarem en l’atuell per anar al forn.Passarem una micona de mantega a cada una de les pomes i també a l’atuell.
    Barrajarem a la carn picada una mica de sal, el julivert, la nou moscada, el rovell d’ou i la carn de les pomes que havíem buidat (la polpa). Farcirem les pomes. Posarem a sobre de cada poma  un tallet de mantega i tot seguit les posarem al forn –que tindrem calent- a una cocció màxima de 20 minuts i a 190º/200º de temperatura. A mitja cocció i empolvorarem amb els pinyons fins que ens quedin “torradets”.
Millor servir-ho calent.

P.D. Jo la carn picada, primer l'he passat una micona per la paella (2 minuts) per tal de daurar una micona la carn picada.
(blocaires bona lectura i que vagi de gust¡¡).

24 comentarios:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

M'agrada la xarxa perquè et permet gaudir de la combinació de la lectura i un bon plat. Gràcies per compartir la recepte i el text

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Mentre es fan aquestes deliciosses pomes podem gaudir d'una estona de lectura.
Petons.

No tot són postres ha dit...

Després de gaudir de la lectura només queda copiar la recpta per gaudir d'aquestes pomes, que han de ser boníssimes!
PTNTS
Dolça

Gemma ha dit...

Quina proposta més bona! M'encanta la combinació de la fruita i la carn! I a més, ha de quedar prou lleuger, que aquests dies ens van molt bé plats com aquest ;)

Cuinetes-Carme ha dit...

Josep,
Quines pomes més bones, amb els pinyonets, gràcies per la recepte i per la lectura.
Una abraçada,

josep ha dit...

Josep,
Com sempre molt encertada la combinació literario-gastronòmica. Gràcies per tot.
Una abraçada

paco ha dit...

Josepb, precioso plato + literario, pero quiero imaginarme el perfume que desprendia el horno con tu plato.........abraçades ...paco

Ruben ha dit...

Així és com es conservava abans la carn... confitant-la amb els sucres naturals de la fruita. Tota una classe magistral :-)

Francesc ha dit...

APLAUDIMENTS!! MÉS APLAUDIMENTS!!! I ENCARA MÉS APLAUDIMENTS!!! M'ha agradat moltíssim aquesta recepta: bona de fer, barata i d'aspecte sensacional!! La tria literària del fragment de les pomes i el cistell, insuperable!! Salutacions

Teresa ha dit...

Quina combinació més bona!la carn amb la dolçor de la poma ha de quedar molt bona! i quin plaer mentre llegeixes sentir l'oloreta que segur deixaven anar aquestes pomes ben farcides! petó!!!

Mai ha dit...

N´he gaudit de veritat Josep, un text preciós, s´agraeix que ens el facis conèixer.
El plat l´acompanya perfectament , fa despertar salivera en veure´l, imaginant la dolça acidesa de les pomes acompanyada de carn i pinyons, una combinació perfecta.
una abraçada

Anònim ha dit...

Josep, miro, llegeixo i sols et puc donar les gracies per les bones receptes i escrits tan elaborats, desitjo per molts anys poder gaudirne. un fort abraç. Jaume

ANNAFS ha dit...

Una bona combinació de gustos! I el toc dels pinyons segur que és deliciós.

xisca ha dit...

Hola Josep , t'estic molt agraïda pel teu mail , de cap manera m'ha molestat ans el contrari , he estat contenta . Per motiu de feina , ara tenc més responsabilitat a la biblio i m'he de posar al dia ..... També et vull donar les gràcies per regalar-nos aquesta recepta i aquest bell relat que ens fa més bella la vida.

Una abraçada ben forta i et vull desitjar un feliç 2011

PILAR ha dit...

Josep un plat delicios i lleuger per assaborir amb una bona lectura com la que ens ofereixes.
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Deu-vosguard a tothom i com sempre, moltes gràcies per deixar els vostres comentaris.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

A peu coix; Es ben cert, llegir una bona lectura i gaudir d'unes pomes d'aquestes són un plaer, excel.lent. Fins la propera¡¡

Ana; -La cocinera de Bétulo- ... i mentre llegim, podem "escoltar", el perfum que deixen anar per a tota la cuina...
Fins la propera Ana¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça; -No tot són postres... a la cuina- Si les fas, Dolça, ja m'ho sabrás dir...
van quedar molt bones -modestia a part- són unes pomes farcides molt senzilles de fer i es desfant a la boca, i, acompanyat dels pinyons... en fi... Salutacions Dolça¡¡ :-D

Gemma; -La cuina de casa- ...una proposta que pots quedar molt i molt bé, davant dels teus començals. És veritat que, plats així no tenim costum de fer-los i la veritat és un plat molt complert i a la vegada diferent.
Salutacions a Terrassa Gemma¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Carme; -Cuinetes Carme- Bones de debó...¡¡¡ i faciletes de fer, i també de menjar-les, doncs, es desfant a la boca i amb el farciment que porten i un cop acabat de llegir la presentació, és tot un éxit de gustos, tant a la boca com en el pensament.
Una abraçada Carme¡¡

Josep; -El café de nit- ...un encert serà també, si les feu, doncs ho tenen tot... fàcils de fer, barates i bones de menjar, de debó¡¡
Salutacions Josep¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Paco; -Pau&Vell- El perfum, va ser la "colminació" d'aquestes pomes tant "quasi" perfectes.
Salutacions i abraçades a Crevillent Paco¡¡ :-D :-D :-D

Surfzone; Moltes gràcies per el teu comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Teresa ha dit...
Quina combinació més bona!la carn amb la dolçor de la poma ha de quedar molt bona! i quin plaer mentre llegeixes sentir l'oloreta que segur deixaven anar aquestes pomes ben farcides! petó!!!

Francesc; -A la taula i al llit, el primer crit- L'escrit de agraïment del regal de les pomes, es realment preciós. D'un agraïment, en fa un relat, amb "quatre lletres", les pomes farcides amb pinyons,potser, en fan la resta, no et sembla Francesc?
Salutacions¡¡

Teresa; -Com a casa res- Un tercet -lectura, pomes farcides i perfum final- difícil d'oblidar, amb l'encant que tenen les pomes i veure que podem fer uns primers plats amb elles; bons, senzills i bé de preu.
Una abraçada Teresa¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mai; -Maiblog- Un plat "quasi" perfecta Mai; bonísim de debó, facilet de fer i fàcil de menjar, acompanyat d'una lectura així, un plat -com he dit- "quasi" perfecta.
Moltes gràcies Mai, "ganxeta".

Jaume; -Súria i el Cardener- ... i jo Jaume desitjo, que ho puguis llegir per molts anys¡¡
Una abraçada a Súria¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -M'agrada cuinar- El toc dels pinyons, és "quasi" insustituible, amb una aroma final i un perfum de dins del forn... fabulós¡¡.
Salutacions a Olvans¡¡ :-D :-D :-D

Xisca; -La cuina de son Fe- Val més així Xisca, que tinguis feina i que no tinguis que gastar-los ni en farmàcies ni en medicaments.
Ha estat un plaer, poder-ho fer i vosaltres que ho pogueu disfrutar tant com jo en fer la recepta, al igual que el relat del agraïment del regal de les pomes.
Una abraçada cap a "ses" Illes.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Josep un plat delicios i lleuger per assaborir amb una bona lectura com la que ens ofereixes.

Pilar; -Cau de cuina- Un plat, realment fabulós, -com molt bé dius Pilar- amb un relat que fa un acompanyament, que aquestes pomes siguin realment bones i delicioses de fer i de menjar i també de llegir i gaudir del relat.
Una abraçada Pilar¡¡ :-D :-D :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,