Lluç (palangre) amb crema de taronja.

31 de gener del 2011

 Lluç (palangre) amb crema de taronja.


 Lluç (palangre) amb crema de taronja.




    

    Últim poble –alfabèticament parlant- i presumiblement  primer “cítricament” –si em permeteu aquesta expressió- mirant el seu poble i tot el seu terme municipal -33,30 km2- ple de taronges, mandarines i llimoners... mmm... quina olor de colors per l’olfacte i els  ulls, veure gammes esquitxades verdes, ataronjades i grogues en  arribar a Xerta. (Baix Ebre).
   En aquests mesos d'hivern, val la pena acostar-se fins aquesta població i admirar i comprar, algun sac de taronges, mandarines o bé llimones que, a peu de carretera venen el mateixos pagesos dels  camps que ells mateixos conreen.
    És ben curiós que, les taronges i el seu suc, ens agrada més, potser, prendre-ho a l'estiu i és  una de les fruites més hivernals que hi ha.

   Després un cop tinguem alguna de les bosses de cítrics, podem acostar-nos fins a la població de Paüls  (Baix Ebre) que es troba a 12 kms de Xerta, però bé... aquesta població, és un altre "Racons Amagats" amb un altre producte molt arrelat en aquesta població, que quan vingui l'estiu, ho podrem parlar. 
  
        Lluç (palangre) a la crema de taronja.


Ingredients: (per a 4 persones)

8 Talls filets de lluç.
50 Grams de mantega.
Farina (per arrebossar)
3 Taronges.
1 Llimona.
3 Ous.
Crema de llet.
Un gotet de vi blanc (semisec)
Sal i Pebre.

Elaboració:
   Ruixarem els filets amb la meitat del suc de la llimona, posarem sal i pebre i els espolvorejarem de farina. Fregirem els filets amb la meitat de mantega, fins que estiguin ben daurats. Ho decantarem. Espremerem una taronja i mitja i tallarem l’altre mitja a rodanxes, partirem les rodanxes en dues, barrejarem el suc de la taronja amb la resta del suc de la llimona. Separarem els rovells de les clares, deixatarem els rovells amb la crema de llet i els sucs de la taronja i la llimona. Ho posarem en una cassola petita i afegirem el vi blanc. Tot seguit posarem aquesta salsa al bany maria perquè quedi espessa sense deixar de remoure amb una cullera de fusta. Ho salpebrarem.

Agafarem els filets de lluç que teníem decantats i esquitxarem per sobre, la crema de taronja. Escalfarem la resta de la mantega, i, amb un obrir i tancar d’ulls, passarem per la resta de la mantega fosa, els trossos de la taronja, que, disposarem al voltant dels filets. Ho servirem.
   (blocaires, que vagi de gust!!)

12 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Com sempre,sigueu benvinguts en aquest blog.

Margarida ha dit...

No se m'acudiria mai beure suc de taronja a l'estiu, amb aquell gust de càmera que tenen! El suc, sempre a l'hivern, sí! Que com bé dius és una fruita d'hivern.
El lluç de palangre és boníssim, i si l'acompanyes amb aquesta salsa , ja no et dic! Que bé que et cuides, eh?
Una abraçada

xisca ha dit...

Hola Josep,

boníssima aquesta proposta de plat , a ca nostra no manca mai la taronja i tenim uns tarongers que són una mica tardans ( ara no et podria dir la classe) que fins i tot a l'agost gaudim del suc de taronja.

Quan vàrem anar al junt al delta de l'ebre ens cridà l'atenció la manera de conrear-los .

Una abraçada

Teresa ha dit...

Bona nit Josep!!! si que haguèssim fet un dinar ben ataronjat!!! aquest llu´té molt bona pinta! però sap que... que jo elvaig fer al forn amb unes patatetes... ni que ens haguèssim dit el menú!!!
petó

Fem un mos ha dit...

No hi ha com un bon suc de taronja per començar bé el dia, tan a l’estiu com al hivern, però amb aquest lluç pot estar d’allò més bo.
Una abraçada

El cullerot Festuc ha dit...

Quina bona combinació!!!! S'ha d'aprofitar ara que les taronjes estan al seu millor moment!
Petunets,
Eva.

Francesc ha dit...

Caram, quina recepta!!! T'ha quedat de luxe!!! Quina presentació més bonica!! Com que a casa tenim taronges per a parar un tren, potser el prepararé un dia. Això sí, alleugerint-ne la salsa, que estic a règim. Salutacions

ISABEL ha dit...

Bona nit Josep:
La salsa de taronja, va be per acompanyar tan peixos com carn.
Aquest lluç ha d'estar de muerte (que diuen els nanos).
El provaré.
Fins aviat

Mercè ha dit...

Josep, molt bona proposta!! Cal aprofitar els cítrics ara que és la seva temporada. Quin plat!! Per llepar-se'n els dits!
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; És ben cert que, els suc d'unes taronges, acabades de dessucar, són molt saborosses, però és ben cert, que també ens agraden molt més a l'estiu.
Tot i aixó, aprofitem aquesta estació, per gaudir d'aquests cítrics tant i tant meravellósos.
Salutacions Margarida¡¡. :-D :-D

Xisca; -La cuina de son Fe- Celebro molt que t'hagi agradat. També és de celebració, tenir aquets taronges tant i tant a prop, per gaudir-los i que donguin el suc, fins i tot en ple estiu¡¡
Salutacions a "Ses Illes" :-D :-D

Teresa; -Com a casa res- La qüestió és disfrutar tots aquets productes que ens dónen, les diferents estacions de l'any. Amb aquest cas l'hivern i tota la gamma de cítrics que hi podem trovar.
Fins la propera Teresa¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Sión i Miquel; -Fem un mos- També començar i acabar la temporada dels cìtrics, és apassionant. El lluç de palangre, és una combinació prou satisfactória.
Una abraçada Miquel i Sión¡¡ :-D :-D

Eva; -El cullerot festuc- En aquest plat, es va aprofitar tot molt ben aprofitat, dos productes de qualitat, tant les taronges, com el lluç de palangre, d'una degustació al paladar, molt recomanable.
"Pertu"nets també per a tu Eva. :-D :-D

Francesc; -A la taula i al llit el primer crit- Un luxe també, estirar el braç i treure'l per la finestra i poder gaudir d'aquets taronges que us envolten per tots els vols de casa vostra... quina passada...¡¡ encara que si estàs a dieta, el sol fet de anar a passejar i cullir unes quantes taronges és cremen les calories acumulades. Salutacions¡¡ :-D :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Isabel, -La cuina de la Isabel-
La combinació d'aquesta salsa pot ser infiníta, doncs la textura dels diferents peixos,com carns és espléndida i abundant.
De ben segur que faràn "ressucitar" el paladar a tots els teus. Fins la propera Isabel¡¡ :-D

Mercé; -Cuina per a lleminers- Un cop acabat el peix -en aquest cas el lluç de palangre- el pa va seguir fent acta de preséncia a la salsa, fins esgotar existències,de dita salsa¡¡
Una abraçada Mercé¡¡ :-D :-D :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,