Sopa de Poma.-

25 de novembre de 2010

 Sopa de Poma.

La pomera, és un dels arbres fruiters més conreats. Tal vegada potser per ser així, la poma també és una de les fruites que  té més receptes i prestacions a la cuina, aquesta n'és un exemple;  una sopa de poma, que per aquests dies, no va gens malament.

Ingredients: (per a 4 persones)

4 Pomes.
El suc i la pell ratllada d'una llimona.
1 Cullerada sopera de farina.
30 grams de mantega.
1/2 decilitre de vi blanc.
1 Canonet de canyella.
1 Bol de pa fregit.
Julivert.

Preparació:

Posarem el mig litre d'aigua dins una cassola. Afegirem les pomes tallades  petites, la canyella, el suc i també la pell de la llimona.
Quan comencin a desfer-se, les passarem pel braç electrònic.
Dins una cassola, barrejarem la farina al igual que la mantega, i ho barrejarem ben barrejat,  mullarem amb el vi.
 Quan  la  mescla estigui ben fina, afegirem la sopa tot remenant-la fins que arrenqui el bull. Retirarem del foc. Podem servir-la amb el bol del pa fregit i escampat amb  una mica de julivert.

   (blocaires que vagi de gust!!)

Robert Schumann: Somnis de joventut.-

15 de novembre de 2010

Robert Schumann  (1810-1856)

Ensueño. Robert Schumann. Intèrpret Anna Brenna


Encara que diuen, que val més tard que mai, no voldria acabar l'any, sense concloure amb una modesta dedicatòria, a aquest gran músic alemany que fou Robert Schumann que enguany celebra el seu segon centenari del seu naixement (1810-2010). Nascut a Zwickau –Sajonia- i considerat per molts, un dels compositors de més gran fama durant la primera meitat del segle XIX.

De temperament depressiu, el seu pare, llibreter i editor a Zwichau, va influir molt a les lectures del jove Robert, al igual que també va heretar el temperament depressiu, que marcaria tota la seva jovenívola vida.

Dos fets marcarien la seva vida considerablement; La seva germana Emilie, la qual va embogir i es va matar i poc després la mort del seu pare. (1826)

Alumne brillant dotat d’una gran sensibilitat i d’una intel·ligència molt desperta, els tretze anys es va dedicar a la literatura, fet que va creure que seria la seva vocació.

La seva mare, que era una entesa filharmònica, va enfrontar-lo molt aviat a tocar el piano, revelant-se com un alumne brillant, tal fou així que, a l’edat de dotze anys, escriuria un Salm per cor i orquestra, i els catorze anys, escriuria un assaig sobre l’estètica de la música.

Allunyat de la realitat, va trobar en els somnis, la sensibilitat necessària, potser, per escriure aquesta peça d’un poder de sentiment i romanticisme en estat pur. Reverière/ Ensueño/Somni.

Fou ingressat en un sanatori privat a prop de Bonn, on va morir el 29 de juliol de 1856 a l’edat de 46 anys. Fou enterrat al cementiri vell de Bonn.

Blocaires, mentre llegiu... escolteu...

La receta de la Paella Peruana.-

9 de novembre de 2010

Carmen Consuelo.-


 Paella amb la "Inca Kola".-



 Quant vaig està  el Perù, una de les condicions que em vaig marcar, va ser fer una paella per la familia que em va acollir. L'èxit obtingut de haver-la fet fou tant i tant enlairat que va haver-hi una segona repetició. Després de totplegat, la Carme Consol va dir-me que l'hi digues els ingredients, al igual que la manera de fer-la -que també va veure-la  i em va ajudar els díes que les vaig fer jo- per que  ella pogues realitzar-la en una que altra ocasió. Aquí en teniu el resultat d'aquesta més que meravellosa paella realitzada per la Carme Consol.
Jo l'únic que he fet, es passar la recepta i penjar-la al blog, al igual que també he  penjat les fotografies, enviades per ella. La P.D. també es d'ella.   


INGREDIENTES…..Paq pusaq nunakuna  (para  8 personas)

Ishkay pachak (200) gramos de charki (carne) de chipchi (pollo)
Ishkay pachak (200) gramos de charki (carne) de res 
Ishkay pachak (200) gramos de charki (carne) de cuchi (cerdo) "chancho"
Tawa (4) tazas de arroz arborio
Huk (1) pimiento  puka (rojo)  hatun (grande)
Iskay (2) zanahorias
½ k de alverjitas
Huk (1) Sibuylla (cebolla)
½ cabeza de Ajos
Pimienta
Aceite de oliva
Limón i  Uchu (aji)

Preparación:

     Dorar las charkikuna (carnes) en una paella , la  charki  (carne) de chipchi  (pollo), la   charki  (carne) de res, y la   charki  (carne) de cuchi (cerdo) bien condimentadas.. una vez fritas se saca y se reserva, en el mismo aceite se fríe el pimiento , luego se incorpora la  sybuilla, (cebolla) y el ajo , se sofríe a fuego lento .una vez bien dorados se incorporan las charkikuna (carnes) fritas, .las alverjitas y zanahoria previamente cocidas , se añade el arroz (por cada taza de arroz ,dos tazas de caldo de chipchi (pollo) o tambièn de wallpa (gallina) cuando se vea que el caldo se consume y haga el "chu chu" se le va echando mas caldo, hasta que esté bien cocido el arroz y aproximado de ishkay trun ka (20) minutos una vez que ya esté cocido luego se adorna con rodajas de limón y uchu  (aji) ,,,,,, no saben lo rico que es¡¡

P.D. Quiero dar las gràcias a Josepb. -menja de bacallà- por dejarme participar en su blog, con esta paella que hice para mi  ayllu (familia) y poderla celebrar con todos ustedes.   Ancha Alli ¡¡  (muy buena¡¡)
   Las palabras usadas son en Quechua, lengua que se habla en Perú, segunda lengua mas  hablada por mas de 10 millones de personas.  Dyusulpaa, sulpaa¡¡ (Gracias¡¡)

Xocolata Desfeta... feta paraula.-

5 de novembre de 2010

Joan Lluís-Lluís.-

 A punt per afegir-hi la lectura.

 Xocolata desfeta per fer-hi  brotxetes
 de mandarina i kiwi.



Variacions sobre un mateix tema, seria el nom que musicalment parlant es coneixeria aquest suculent llibre de Joan- Lluís Lluís. Xocolata desfeta (exercicis d’espill) i on, el relat principal comença així;

Com cada primer dijous de mes, un jove, va a prendre una xocolata desfeta al carrer de Petritxol. Una noia l’espera i, al crit de “Jo també sóc de Cassà de la Selva”, li clava un ganivet.

Aquesta escena serveix perquè Joan-Lluís Lluís, comenci a fer variacions sobre la mateixa història, amb un total de 123 formes diferents.

Com tota Xocolata desfeta, va acompanyada al final del volum, d’un making-of alfabètic per tal de trobar-hi a cada, relat, –la xocolata desfeta-  el seu, significat, -l’elaboració.-

Mentre llegim aquests relats, podem escoltar aquestes, Variacions sobre un mateix tema, interpretat per; Julian Bream amb variacions de Fernando Sor , sobre un tema de La Flauta Màgica de Mozart


També mentre escoltem i llegim, podem afegir tot assaborint aquests relats, una deliciosa tassa de xocolata desfeta… 


Xocolata desfeta… feta… paraula.

Relat: (per a 4 persones)

250 Grams de xocolata desfeta.- (Cacau)

Ingredients:

2 Gots de llet natural.-
1 Mandarina.-
1 Kiwi.-
Sucre (al gust).-
2 Palillos allargats, per fer la brotxeta.-

Elaboració:

Desfarem el relat amb els dos gots de llet, remenarem a foc templat fins que notem que es d’una finura suau i que hi podem col.locar-hi a dins els ingredients que hem volgut afegir-hi. La brotxeta, feta  dels grills de la mandarina i el  kiwi… naturalment, l’elaboració variarà depenent dels ingredients que hi vulguem posar



Blocaires; Aquest llibre, Xocolata desfeta, (calenta), tenim que prendre-la a poc a poc, per assaborir-la, i per no cremar-nos la llengua… que vagi de gust!!

L’edició d’aquest llibre és de; La Magrana i la primera edició del gener de 2010.

Ahh… i amb pa torrat…,  i amb plàtan ...o potser amb magrana..?