Flam de Ratafia.

30 de setembre del 2010

Flam amb ratafia.

Qui, no s’ha trobat alguna vegada, quan entra a l'ordinador i, més concretament en el correu electrònic… aquest e-mail, ha fet la volta al món quatre vegades… no trenquis la cadena i envia aquest e-mail a 5 amics que coneguis… si ho fas a 10 amics amb menys de 48 hores, rebràs una grata notícia…
 Aquesta és la sensació, que he sentit quan m’he trobat amb aquesta recepta del blog de la Gemma
-guspires que viatgen com el vent- que a la vegada el va trovar en el blog de Lovefood, i també la va penjar la Gemma de, -la cuina de casa,- i el van publicar, també, les cuineres de Sils

Jo l’he retingut unes quantes hores més, doncs, com guspires que m’han arribat a l’olfacte, l’he  exhalat i he sentit que, el nom del qual ve, és del francès ratafia, mot de les Antilles Franceses d’origen incert, probablement alteració de la fórmula llatina rata fiat (res) ‘sigui ratificada (la cosa, el pacte)’, pronunciada en fer un brindis en ocasió d’un conveni.

(*) Amb el temps aquest pacte, potser, es va convertir en compacte i la fórmula es va anar elevant amb les diferents herbes remeieres que, s’hi podien anar col.locant, -acompanyat amb l’aiguardent- tarongina, marialluïsa, menta, camamilla, espígol, farigola, llorer, flor de magraner, ginebró, ginesta, herba fetgera, escabiosa, orenga, pericó, til.la… i per els, Fruits i espècies; nous verdes, nou moscada, claus d’espècies, llimona, gingebre, canyella… a sol i serena, és el procediment que consisteix a exposar l’aiguardent -amb les herbes remeieres a dins- durant uns quants dies a la calor del dia i a la humitat i frescor de la nit… i perquè no s’ha dormi..., la lèxica també i té cabuda… xinxollar, remoure la garrafa mentre l’aiguardent –amb les herbes remeieres a dins- es troba a sol i serena… i per celebrar que aquesta ratafia està acabada -40 dies- podem brindar, també, amb una castanyeta, beguda elaborada amb la ratafia i llet.

Abans d’acabar i sense més embolcalls, i sense ganes de trencar la cadena, doncs, -potser hi ha tindreu ganes d’enviar-ho o potser de fer-ho- us dono la recepta d’aquest flam amb ratafia. Recepta extreta del blog de la Gemma -guspires que viatgen com el vent-

INGREDIENTS: (per a 6/8persones)

500 ml. de llet.
5 ous.
100 grs. de sucre.
200 ml. de ratafia.
Caramel líquid.

ELABORACIÓ:

Bullim la ratafia en un cassó fins que es redueixi a la meitat. Mentrestant fem un caramel líquid per posar en el fons del motlle tipus cake.  Un cop llesta la ratafia l’apartarem del foc i la reservem.
En el mateix cassó on hem reduït la ratafia hi posem la meitat de la llet amb el sucre i ho escalfem fins que el sucre s’hagi disolt.
En un bol hi posarem els ous, la llet freda, la ratafia i la llet calenta amb el sucre disolt, i batre bé amb un batedor. Buidar la mescla al motlle on hi tenim el caramel líquid i ho tapem amb paper d’alumini.
Es cou al forn, al bany maria, a 200º uns 45 minuts, procurant que l’aigua no bulli.
Proveu-la, realment el gust us sorprendrà i tindreu ganes de repetir-la segur. Bon profit!

(*) L’elaboració d’aquest “post”, està extret del cartell de la fira de La Ratafía, que es fa cada any a
 Santa Coloma de Farnés , -La Selva-  Enguany es fan els dies 6 i 7 d'octubre. No us perdeu aquest enllaç, i si podeu, no us perdeu la fira.
Ah… i si voleu saber més sobre les herbes remeieres, trapitgeu aquí.

Blocaires;… tindreu… una bona notícia…

22 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Moltes gràcies per visitar aquest blog i com sempre sigueu benvinguts.

xisca ha dit...

Ara m'has despertat un raconet de la memòria a on tenia guardat aquest magnífic flam, el vaig veure al bloc de la Gemma però de La Cuina de casa i quan el vaig veure vaig pensar a fer-lo amb la versió de la ratafia a les Illes , les Herbes dolces.

Au idò, jo et seguiré la cadena però amb el teu permís enlloc d'emprar la ratafia ho faré en les herbes dolces.

Que haurem d'esperar molt per saber la bona noticia?????

Una abraçada

josep ha dit...

Josep,
Felicitats per aquest flam, que amb el gust de la ratafia ha de resultar més gustós encara.
Una abraçada

Laura (Recetas Trucos y Tips) ha dit...

Quina bona proposta per a fer un flam.

Tindré en compte aquesta recepta amb ratafia, ha de ser boníssim :)

salutacions

Cristina ha dit...

Quan el vaig veure al blog de la Gemma ja me'l vaig posar a les receptes pendents, t'ha quedat fantàstic i m'ha agradat molt l'explicació de la ratafia!!

glutoniana ha dit...

Crec que donarà més voltes esta recepta que té molt bona pinta :)

Las recetas de Glutoniana

glutoniana ha dit...

Ah per cert, que li vaig passar a ma mare el teu blog (que ara comença amb el món d'Internet).

Li agraden molts les receptes d'abadeijo que poses, i m'ha dit que t'ho faci saber, és que ella encara no s'aclareix gaire amb lo de posar missatges :)

Las recetas de Glutoniana

Unknown ha dit...

M'encanten aquestes cadenes que es formen amb les receptes! Què bo que està, oi? jo tinc ganes de fer-lo de nou.
Salutacions!

Al fons del teu bloc veig el meu poble!!

Margarida ha dit...

Doncs jo tinc una ampolla de ratafia casolana que em va regalar un familiar i no crec que la faci servir per fer aquest flam. No m'agraden els licors i no en bec mai, però una vegada vaig provar la ratafia i la vaig trobar dolentíssima! La guardo per a les visites.
Em sap greu trencar la cadena!

Bon cap de setmana

Gemma ha dit...

A casa encara el recorden, és un dels flams amb més èxit que he fet... boníssim!!!!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Un bon flam....
Crec que no li fet mai.

Francesc ha dit...

Quin flam més bo!!! Fa temps que tinc ganes de fer ratafia. A veure si enguany m'hi anime. Salutacions

ANNAFS ha dit...

Donçs jo no trencaré la cadena, perquè aquest flam tambe el tinc anotat a la llista de receptes pendents!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Hola Josep, t' havia perdut la pista i avui t' he tornat a trobar, ja m' he apuntat de seguidora i ja no et perderé.
Em guardo la recepta d' aquest flam, ha d' estar prou bo per tastar-lo.
Petons.

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Riquísmo este flan y muy interesante lo que nos has contado.

Besos

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xisca; Crec que la bona notícia hi ha les tingut doncs, despertar aquest raconet de la memòria i reedescobrir aquesta flaire, es tota una bona notícia i aixó, trobo que és molt agradable. Doncs que aquestes olors, d’herbes dolces, embriagin tots els teus raconets i si segueixes la cadena embriaga-la amb aquestes olors tant abbradables. Salutacions a Alcudia Xisca¡¡ :-D :-D :-D

Josep; -El café de nit- Ho és, amb el tó rebaixat de la ratafía al foc. D'una suavitat molt suau al paladar i un bon postre per acabar de fer un bon dinar també. Salutacions a la Glória¡¡ :-D

Laura; -Recetas trucos y tips- Una proposta diferent, sense deixar l'essència del flam.
Si ho diuen els blogs, esmentats a dalt, per alguna cosa serà, no? Salutacions Laura¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Cristina; ...doncs si ho provés, de ben segur que repetiràs.
Totes les coses tenen un perquè i aquesta no tenía que ser menys, si més no, una història curiosa, amb tot el seu contingut, no?
Una abraçada Cristina. :-D :-D :-D

Glutoniana; ... una bona pinta amb clenxa, onda i ratlla...
... doncs la teva mare, ja ho saps, aquí em trobarà, per el que volgui buscar o trovar. Salutacions cap a les Terres de l'Ebre¡¡.

Lovefood; -Mis Nono- Una cadena que, cadascú amb el seu tò de color i perfum, el fa navegar per aquest mitjà de comunicació. Jo l'he passat i sería interessant, rebre aquest flam -per exemple- d'aquí un temps amb l'essències enganxades dels diferents bloquistes, no et sembla?
Seguint la ruta del tren, el teu poble és; Mongat, Mongat nord (abans Montsolis), Ocata, El Masnou, Premià, Vilassar...?
Fins la següent fragància Lovefood¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; Quant vaig llegir la recepta, em va agradar i l’intenció de la cadena, és tant sols simbólic, doncs venía d’altres bloquistes que hi ha l’havien fet i jo l’únic que he fet és copiar aquesta recepta. Jo tampoc bec... però ho provo... aquesta ratafía està rebaixada, doncs primer s’ha de cremar el seu alcohol per després donar-li l’olor que deixa anar en el flam.
Salutacions cap a Tiana Margarida¡¡

Gemma; = La cuina de casa= Felicitacions per a haver estat de les primeres d'enviar aquest flam i formar aquesta "cadena" d'olors i perfums, ja ho llegeixes, que com tu per aquí també han passat tots aquets perfums...
Salutacions a Terrassa¡¡ :-D :-D :-D

Dolors; =Els Peixos= ... doncs sempre hi a una primera vegada i aquest cap de setmana =per exemple= pot ser=ho. Fins aviat¨¨ :=D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; =A la taula i al llit, el primer crit= Si l-oli de Beneixama,es com es... hi ha imagino l-olor de la ratafia pujant per les pituitaries de les foses nasals... increible...
Una abracada =amb ce trencada=

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -M'agrada cuinar- ...doncs que no es quedin enganxats aquestes olors i perfums a l'ampolla de la ratafia o d'herbes de casa teva...
Salutacions cap a Olvàn¡¡

Ana; -La cocina de Bétulo- Benvinguda aquest blog i també aquesta cuina i a l'altre blog que tinc. De tot una mica...
Taste'l i... ja m'ho diràs...
Salutacions cap a Badalona¡¡ -antiga Bétulo-

Pilar; -Cocinica de Benas- La veritat, aquest flam és molt i molt bo, de veritat de la bona¡¡.
Una bona tertúlia, acompanyada d'una bona companyía fa dels dinars/sopars que siguin molt més generosos.
Salutacions i "pochoncícos" cap a Saragossa Pilar¡¡ :-D :-D :-D

PILAR ha dit...

Aquest flam el vaig veure al blog de la Gemma de la Cuina de Casa i el tinc anotat per fer. Un dia o altre caurà així que continuaré la cadena.
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -El cau de cuina- Doncs sí, la Gemma -la cuina de casa- també l'ha fet i ha dit que va deixar-li una molt bona sensació i olor a casa seva d'aquells que es pot tornar a repatir.
Salutacions Pilar¡¡



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,