Cebes de Figueres farcides

26 de maig del 2010


La ceba de Figueres, es diferencia de les altres perquè té un gust dolç, és de consistència tova, de color rosat amb tendència a lilós, de forma una mica aplanada, de mida mitjana i d'uns 200 grams de pes per unitat. És fàcil de diferenciar sense ser-ne un expert.
Una característica que millora el seu gust al menjar-la en cru, per amanida, a l'hora de preparar-la, és esclafar-la, per treure-li la ràbia i separar el troços per menjar-la. Les cebes són de gust suau i d’un bon cruixir al mastegar-la. Això fa que les puguem menjar tant amb sofregit com  directament sense coure-la.

Actualment la ceba és un dels ingredients indispensables de la cuina mediterrània.

Ingredients: (per a 4 persones).-

4 Cebes grosses.-
250 grams de xampinyons.-
100 grams de pernil de Jabugo.-
100 grams de bacón.-
8 Anxoves.-
2 Culleredetes de farina de galeta.-
50 grams de formatge ratllat.-
Oli.-
Julivert.-
Sal i pebre.-

Preparació:

Anirem en molt de compte en pelar les cebes, per tal que tinguin una bona base i estiguin estables en els plats. Un cop ben pelades tallarem una rodanxa de cada una d’elles- i aquesta- la picarem ben petita. Tornarem anar en molt de compte per buidar-les, per tal de que quedin uniformes i ben igualades. Aquests troços que anirem traient els anirem picant.
Tallarem el pernil amb la tisora i el deixarem ben petit, al igual que el bacón. Netajarem i trossajarem els xampinyons. Reservarem.
Estovarem la ceba picada en una paella amb l’oli calent. I seguidament posarem el bacón, el pernil i els xampinyons saltejant-los a foc ben alt per tal que l’aigua dels xampinyons s’evaporin.
Deixarem les cebes salpebrades al bany maria durant 25 minuts.
Amb la preparació de la barreja xampinyons/pernil i tirarem les dues culleredetes de la farina de galeta i el julivert que el tindrem tallat finament, omplirem les cebes posant-hi a sota un parell de anxoves a cada una de les cebes.
Un cop estiguin farcides, hi possarem el formatge ratllat per a sobre i gratinarem al forn durant un parell de minuts.
Aquestes cebes queden molt millor, menjades acabades de fer. (blocaires que vagi de gust¡¡)

23 comentarios:

paco ha dit...

josepb, menut platet mediterráni tas espolsat, aqui no li possem a la seba el preparat tan bó que li has fet, la resta dels components si, pot ser que o coneges lo siguent, aqui solem fer la seba al forn, tal cúal la comprem als botigues sense sacar cap fulla de la seba, la possem al forn una vegada precalentat, y cuánt la seba es possa bén cuita pero jugosa, se pela es talla tipo juliana, es possa una mica de sal, oli de oliva verge y per damunt es possa orenga, es un plat molt antic per aqui, y bueno per lo meins a mi me encanta.....abraçades paco

Francesc ha dit...

Ostres, quin plat més bo i quin canvi d'aspecte de blog més xulo!!! L'enhorabona, Josep!! Quin canvi!!!

Curra ha dit...

Mare que buen plato. Esto me lo llevo aunque aquí no tengamos las cebollas de Figueres.
In besote

Gemma ha dit...

M'encanta el canvi d'imatge, queda molt xulo :)
Les cebes farcides m'agraden molt, però mai ho he fet amb aquest farcit (faig el típic de carn picada). M'apunto la teva proposta, la provaré!

josep ha dit...

Molt bona combinació de gustos (i textures).
El canvi d'imatge del bloc: espectacular.
Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

Caram Josepb.....aquest bloc m'encanta!!!!
Si que has treballat ....mira que fer surti la Platja m'entres escrius ....aixo és massa , crec que ets el primer amb fer un bloc tan espectacular.....
M´agrada molt ...
Moltes felicitats i que el disfruti´s molt de temps.....
i de les cebes ja en parlarem un altre dia...:-)))))

PILAR ha dit...

Les cebes de Figueres per mí son las millors i amb aquest farcimente me les imagino dilicioses. Quin canvi d´imatge mes espectacular que has fet al blog. Despren una gran vitalitat. Fabulós!
Petons!

mercè ha dit...

Ja ho vas dir que canviaves el blog...renoi! que guapo!!! felicitats per a tú i a qui t'ha animat a fer-ho!.La recepta la copío ràpid que a mi la ceba de figueres cuita m'agrada amb delit i més si du xampinyooooooooons!a reveure josep!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

En prime lloc, voldría donar les gràcies a la meva cunyada per la feina feta en aquest bloc -el quàl també és el vostre- per la feina ben feta, l'el.legància del muntatge, els colors... i de darrera fons la platja de Badalona, que potser ha estat una de les raons d'inspiració per que quedés tant bé. Moltes gràcies Anna María¡¡
Després donar-vos les gràcies a vosaltres com sempre, per entrar hi deixar els vostres comentaris.

xisca ha dit...

Carai Josep , m'he quedat de pedra . De totduna m'he pensat que m'havia equivocat de bloc. Espectacular el canvi d'imatge i m'agrada molt que mentres escrius es vegi la mar. Noltros els illencs quan fa més de tres dies sense veure el mar tenir "marofòbia" , si qualque dia em trob enfora de "la roqueta" entraré el teu bloc, je,je..

M'ha agradat molt la teva receta de les cebes de figueres , però amb el teu permí ho provaré amb les nostres .

Ja hem fet el fricandó i ens va agradar molt i també vàrem fer el brindis al teu honor i a l'horn de l'Enric.

Una abraçada

xisca ha dit...

Carai Josep , de totduna m'he pensat que m'havia equivocat de bloc , t'ha quedat espectacular. M'encanta que es vegi la mar quan estàs escrivint , no sé si ho saps però noltros quan esteim més de tres dies enfora de " la roqueta" tenim "marofòbia" ,necessitam veure la mar . Si qualque dia em sento així entraré al teu bloc.

També ens ha encantat la teva recepta.

Vàrem fer el fricandó i ens va agradar molt . Vàrem fer el brindis al teu honor i a l'honor de l'Enric. Molt bo.

Una abraçada i enhorabona pel canvi d'imatge.

dolorss ha dit...

M'agrada!!! el farcit no porta carn picada!!!!!!!

Petons

Fem un mos ha dit...

Molt maco el canvi d’imatge, i amb la platja!!!! L’enhorabona
Aquestes cebes al Miquel li agradaran molt, dons a mi nomes m’agrada el gust, no trobar-la a la boca
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Paco; -Pau&Vell- Amb aquesta manera que expliques un altre manera de preparar les cebes totes confitades al forn... donen unes ganes de fer-li una mossegada ara mateix també, de segur que molt i molt bones, i amb l'olor de l'orenga... delicioses Paco¡¡
Salutacions a Crevillent¡¡ :)

Francesc; -A la taula i al llit, el primer crit- Un plat que l'hi dóna un toc diferent amb el farciment, amb tocs de frescor.
Salutacions a l'Oretto¡¡ :)

Gemma; -La cuina de casa- Con ja he dit al Francesc, aquestes cebes farcides, l'hi dóna un toc diferent al farciment, junt amb les anxoves, xampinyons... i com ha dit el Paco -cocinar a mi manera- amb un toc d'orenga... doncs si ho proves, que vagi de gust Gemma¡¡

Curra; -La cocina és imaginación-...doncs, que vagi de gust Curra¡¡ :-D

Josep; -El café de nit- Les cebes de Figueres, per elles mateixes ja són prou bones, si a sobre -millor dit- si a dins l'hi posem la mateixa ceba i també les anxoves i els xampinyons... que vagi de gust Josep¡¡
Salutacions a l'Oretto¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolors; -Els Peixos- Quànt et vinguin ganes de fer unes cebes farcides, ja saps on trovar la recepta.
Espero que també ho disfrutis tú, passejan-ti, per aquest bloc. Salutacions Dolors¡¡.

Pilar; -Cau de cuina- L'imaginació al poder Pilar, doncs... apodere't d'aquestes cebes i... que vagi de gust¡¡.

Mercé; -Destapant cassoles- Les cebes, són un dels "grans invents" de la natura, doncs aprofitem-ho i... ja m'ho sabrás dir Mercé¡¡.
Una abraçada Mercé¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xisca; -La cuina de Son Fe- Jo ho saps Xisca, aquí hi trobaràs un darrera fons de relax, i també uns moments de plaers gustatius... aquets plaers, tant l'Enric -Ca l'Assur- com jo, els mollarem també tot brindant per tots vosaltres, per "Ses Illes" i per Alcúdia.

Dolorss; -Blog de cuina-... doncs ja ho veus, un plat per operació bikini... sense carn... per lluir el cós... Salutacions cap a Lleida¡¡ :-D

Sión i Miquel; -Fem un mós- Fetes al bany maría, queden estovades i no si troba el gust tant carregat de la ceba, per tant potser una bona sortida per no trobar el gust.
Salutacions ben coordials¡¡ :-D

No tot són postres ha dit...

Ei, com es nota que s'acosta la caloreta!!! New look! M'agrada molt.

les cebes han d'estar boníssimes!
pTNTS
Dolça

Cristina ha dit...

Josep,

una recepta boníssima i veig que has canviat la imatge, queda molt bé i molt refrescant ara que ja fa caloreta!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça; -No tot son postres... a la cuina-
Doncs ja ho pots veure Dolça, la ceba és d'aquelles aliments, que dónen moltes possibilitats, aquestes cebes en són una, és podríen també fer amb fred -al bany maría igual- i posant-hi productes dins de la ceba més fresquets de cara l'estiu, jo la ceba la trobo de molt bona combinació a mols plats.
Salutacions cap a Reus¡¡ :-D

Cristina; -Crijoarmael- Les cebes queden molt bé amb moltes combinacions, aquesta n'és una, però a la cuina s'entenen moltes més de pensades.
Salutacions Cristina¡¡.

ANNAFS ha dit...

Estrenes imatge amb una recepta deliciosa, ja havia vist que feies "obres". T' ha quedat molt bé i la recepta, com dic, molt bona!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -M'agrada cuinar- Doncs sí, aquesta recepta amb les cebes com a base, dónen molt de sí, aquestes, per exemple no porten carn picada. Es poden fer també amb verdures bullides, amb una amanida...
Bona Patum Anna¡¡

Margarida ha dit...

Hola, Josep!
Quin canvi d'imatge! Es veu un bloc modern, diferent, clar i entenedor... I amb un fons ben bonic, amb aquest mar d'onades. Quantes vegades he resseguit la silueta d'aquest paisatge en bicicleta! Però ara, amb l'arribada del bon temps, és tanta la gent que s'hi aplega, que no m'agrada, i m'estimo més recórrer la zona de Sant Jeroni. He canviat l'aroma del mar pel perfum de la ginesta!
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; -El món de la cuina- un canvi -el teu-de canviar l'aigua de mar, per l'olor de les herbes... ben reconfortant.
En un dels refranys d'aquest mes, ho he posat; Qui de la muntanya es vulgui enamorar,per Sant Joan hi ha d'anar.
Salutacions Margarida¡¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,