"BRUNYOLS" DE L'EMPORDÀ

15 de març del 2010





Sant Feliu de Guíxols - Baix Empordà- és una població que es troba a la Costa Brava.

Els estius aquesta població incrementa considerablement el nombre d'habitants, sumant les cases de primera i segona residencia, arriben a un total de mes de 22.000 habitants.

Al Passeig del Mar i vorejant la platja, si troba la màquina de tren presentada amb un rail, que s’exposa tota orgullosa, tot recordant els centenars de viatges que hauria de haver fet de Sant Feliu de Guixols a Girona i viceversa. (1889/1892-1969).

Val la pena donar un tomb pel mercat setmanal del diumenge, plantat entre la Plaça del Mercat i el Passeig del Mar (esmentat al segle XV) i on els pagesos/es de la zona i de la comarca venen a vendre els seus productes, aquets productes de primera mà i que sumats a la gran variació que si veuen, donen presentats a taula un magnífic resultat.

Es per la Setmana Santa durant 3 dies, el divendres 2, el dissabte 3 i el diumenge 4 d'abril. que en aquesta població s’ha concentrat la fira dels “brunyols” de l’Empordà que enguany, celebra la setena edició. Aquí si troben les pastisseries i forns de la població al igual que també les de la comarca, exposades en petites carpes. A un preu mòdic de 3 €, podem escollir 4 “brunyols” tot compartint-los amb una copeta de Aromes de Montserrat. Tot mirant-nos Porta- Ferrada –segle IX-X- mentre anem assaborint aquests “brunyols”.

També hi ha el concurs de “brunyols” tant de triangle, que són típics de Sant Feliu, els de l’Empordà, i els innovadors.

Bé, aquí i abans d’acabar, podem escoltar aquesta preciosa sardana que porta per títol; Juny, de Juli Garreta, fill d’aquesta població, i que fou rellotger d’ofici, i també fiscornaire de la cobla orquestra: la Vella, que era del seu pare. Explica la gent gran de la població, que se’l veia molt sovint dret darrera la porta d’entrada de la botiga, tot mirant a través dels vidres, de portes endins, escoltant el temps com passava, de portes cap a fora veien el temps com corría.


.-“Brunyols” de l’Empordà.-

Ingredients:

- 1 Kilo de farina.
- 60 Gr. De llevat premsat.
- 250 Gr. De mantega.
- 200 Gr. De sucre.
- 10 Grams de sal.
- 4 Ous.
- 300 Grams d’aigua.
- Canyella en pols,
- 3 pells de llimona ratllada.
- Coriandre i matafaluga.

Preparació:

Barrejarem tots els ingredients i els pastarem fins que la massa quedi ben fina, de manera que no s’enganxi a les mans. La deixarem reposar -un bon lloc per reposar, és a dins del forn, apagat es clar¡- en un recipient untat amb oli i esperarem que creixi fins que dobli el volum inicial. Quan la pasta hagi pujat, i amb les mans untades d’oli, agafarem trossets de pasta i els tirarem en una cassola amb l’oli ben calent.

Els servirem amb sucre "glace", i acompanyats amb un vi dolç de l'Empordà, per exemple?

(blocaires que "soni" bé)

28 comentarios:

El cullerot Festuc ha dit...

Son els meus preferits!!! Visca la Quaresma! :)
Petunets,
Eva.

mercè ha dit...

Els brunyols estan per clavar-hi les dents! i la fotografía amb aquest contrast i la copeta conviden a prendrel's assegut a la butaca amb bona companyia...Fins dv!mercè-dest.cass.

Ruben ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Fem un mos ha dit...

Brunyols de l`Empordà, una menja inoblidable, tenen un sabor espectacular, fins divendres.
Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

Bona Nit Josepb!!!
Veig que ja has tornat a fer un viatget per la Catalunya....que maco es tot això , oi??
Els bunyols son el meu dolç preferit ...perquè jo no soc gaire de dolços i els bonyols no ho son tan...

josep ha dit...

Josep,
Els bunyols son boníssims, però els "brunyols" ... et deixen sense parla.
I és que l'Empordà convida a moltes coses, oi?.
Una abraçada

PILAR ha dit...

Uns clàssics que a casa, si fas una safata, fins que no s´acaba ningú no s´aixeca de la taula. Que vagi de gust.
Petons!

Mercè ha dit...

Josep, jo també he fet els brunyols!!! En aquests dies no hi poden faltar! :)
Petons!

paco ha dit...

josep, de bona matinada "masmatat", ahora me voy a tomar el desayuno y me haré las tostaditas con aceite, con lo que me gustan los dulces, y aquestos brunyols tan maravellosos sense poder agafar cap...molts bons josep....salutaçións paco

Gemma ha dit...

A casa sempre fem els de vent, però no diria pas que no a una bona safata d'aquests brunyols... boníssims!

Assur ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ruben ha dit...

Josep, em sap greu si t'ha molestat el meu comentari irònic :-(

No tot són postres ha dit...

Excel·lents, si senyor, excel·lents.
Disfruteu divendres i després ens ho expliqueu toooot, fil per randa.
Ah I per cert, felicitats per Sant Josep!
PTNTS
Dolça

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Deu-vosguard i com sempre sigueu benvinguts en aquest el vostre bloc, també.

Eva; -El cullerot Festuc- Doncs una preferencia que pot ser feta durant tot l'any, al igual que la crema catalana i tants altres postres i pastissos dignes de aquests dolços de la gastronomia dels Païssos Catalans... visca tot l'any aquesta gastronomía Eva¡¡. Salutacions Eva¡¡
:-D

Mercé; -Destapant cassoles- Una clavada de dents als dolços de la "casa" sempre es bo fer-la, amb aquest cas són uns "brunyols" de l'Empordà, encara que sembla que tinguem que esperar que sigui quaresma per fer-los... la tradició... es clar¡¡
Fins divendres Mercé¡¡.

Sión i Miquel; -Fem un mos- Ho són de bonssss... dono fe.
Fins divendres Sión i Miquel¡¡.

Dolors, -Els Peixos- Doncs si Dolors, "racons amagats" de poguer anar-hi amb un dia, anar i tornar i disfrutar d'aquets paisatges tant meravellosos que tenim tant a "prop", però que tenim tant "lluny".
Tens raó, son d'aquells postres que no son tant dolços com semblen i la veritat no ho son i entren molt be.

Josep; -El café de nit- L'Empordà té -com molt bé dius- aquets petits "tastets", que no t'ho acabes mai... acompanyat d'un vi dolç de Garriguella, un altre "testet" de butifarra dolça de Figueres... per queda tip i satisfet¡¡.
Records a la Glória¡¡.

Pilar; -El cau de cuina- Jo sí que m'aixeco de la taula, encara que ni quedin... però ho faig per que no en fagin mal. Una abraçada Pilar¡¡

Mercé; -Cuina per llaminers- La quaresma així ens ho diu.
Una abraçada cap a California¡¡.

Paco; -Pau&Vell- Unes bones torradetes amb oli -del bo, es clar¡- és molt envegable també eh?.
A mí em passa igual amb els teus arrossos, filmats i veient com es van transformant... també es envejable, també. Una abraçada Paco¡¡ :-D

Gemma; -La cuina de casa- Doncs si vols, encara n'hi queden uns quànts per si vols venir a picarne uns quànts.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Enric; -Ca l'Assur- Ho recordo perfectament Enric, la “ruta” dels “brunyols”, dels veïns de la tía María i també de la tía Pilar. Vaig està a punt de posar-ho al “post”, però com que tenia el “Racons Amagats” dedicat a Sant Feliu de Guixols i a Juli Garreta no vaig trobar lloc de posar-ho.
Si et plau t’agrairía Enric, que no em diguesis més “Rafaelito”, doncs ja tinc l’ “alias” posat en el bloc -menja de bacallà- i ja saps que tot aixó de Internet és una xarxa i si després et queda un mal nom enganxat, és molt difícil treure’l. Moltes gràcies Enric –Ca l’Assur-.
Ah¡¡ Una abraçada per l’Anna María –alias- la “Bill Geates” de la família. :-D

Surfzone; -Catauina- Fins la propera, Surfzone¡¡.

Dolça; -No tot son postres... a la cuina- Ho són Dolça, ho són¡¡.
La crònica, jo no la faré, doncs l'especialista i ho fa realment molt i molt bé, és el Josep del; Café de nit, amb les cróniques i també amb les "fotos", gaudeix de la seva crónica quànt la col.loqui Dolça¡¡
Moltes gràcies per la teva felicitació¡¡.
Una abraçada cap a Reus¡¡

Margarida ha dit...

Moltes felicitats, noi! Espero que us ho passeu molt bé a la festa que heu organitzat. Quina bona manera de celebrar el sant, oi?

I els "brunyols".... M'encanta la quaresma per tot el que es menja!
Una abraçada!

GLÒRIA ha dit...

Josep,
La meva mare i la meva tia feien un brunyols que mai més he retrobat. Aprofito la vuitena per desitjar-te per molts anys. Passen 28 minuts del dia del teu sant. Suposo que m'acceptes la felicitació.
Amb afecte!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; -El món de la cuina- Moltes gràcies per la teva felicitació.
La Quaresma -a part d'aquets boníssims "bruyols" de l'Empordà-, també hi podem trobar, postres característics, de moltes més comarques i regions de fora de casa nostra, realment és un "món" de sabors i de gustos diferents dins de la "cuina". Una abraçada també per tu Margarida¡¡. :-D

Glória; -Arbre de foc- Ai...¡¡ les nostres àvies i mares... la veritat és que sí que s'ho montaven be oi...?
Aquesta recepta que has llegit, és d'una tia que tinc a Llagostera i des de sempre els ha fet d'aquesta manera i porta més de 50 anys fent-los, per tant el gust d'abans està retrobat cada any.
Val més tard que mai... moltes gràcies per la teva felicitació.
Salutacions ben coordials Glória¡¡ :-D

Cristina ha dit...

Sant Feliu de Guixols em porta molts recos, he estat molts anys estiuejant per aquelles contrades. Els brunyols de l'Empordà a casa els fem sempre el divendres Sant.

ANNAFS ha dit...

Brunyols o bunyols, és igual, el cas és que son molt i molt bons.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Cristina; -Crijoarmael- Sant Feliu de Guixols, es una població que a mí personalment la trobo molt senyorial, estàn com es troba en plena Costa Brava el bullici de la gent, en aquesta població és molt menys elevat que en altres poblacions de la mateixa Costa Brava.
La fira dels "brunyols" d'aquesta població, la fan els mateixos dies de Setmana Santa del divendres 2 al diumenge 4 d'abril.

Annafs; -M'agrada cuinar- La veritat és que si que ho son de bons, encara que porten una micona de feina, peró val la pena, la veritat¡¡.
Una abraçada cap el Berguedà¡¡.

Anònim ha dit...

[url=https://misternews.ru/best-cameras-for-live-streaming-for-any-budget-up-to-date-for-2021/]Best Cameras For Live Streaming For Any Budget (Up To Date For 2021)[/url]

Anònim ha dit...

http://lorenzouemt26924.free-blogz.com/46091483/
продвижение сайтов в топ-10


@kkk

Anònim ha dit...

http://jamesd691wqv6.newbigblog.com/profile
заказать продвижение сайта в топ москва


@kkk

Anònim ha dit...

популизаторство сайтов – это шутя!
Готовые тарифы
Ведь цены указаны до гроба сайте – не надо ждать обсчета. Цена не меняется из-за конкуренции, количества ключевых слов и т.п. Кроме того, в каждый пакет до того времени заложена скидка до 56% – потому что «оптом дешевле».

Без мук выбора
Вам не придется выбирать «самораспространение по трафику, позициям или ради лид». Работаем по западной модели ценообразования – оплата чтобы конкретные работы. Результаты получаются одинаковые, а бешеные накрутки ради гарантию отсутствуют.

Разовая оплата
Большинство наших тарифов, даже по продвижению сайтов, с разовой оплатой. Делаем трехмесячный пул работ за 20 дней – обычно этого бывает ублаготвореннно, чтобы хорошенько 3 месяца сайт попал в ТОП.

https:///torgovaya.xyz/seo Seo-оптимизация и продвижение сайтов в ТОП



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,