EL MERCAT DE LA CONCEPCIÓ. EL BON MERCAT

27 de febrer del 2010

Paella d'arròs amb rap i carxofes.





Lluisetaaaa…¡¡¡…Lluisetaaaaaaa… sí senyora…ja vinc…quant et necessito mai et trobo…vinga espavila’t, que tenim que anar al mercat, no ho recordes que el cap de setmana venen els “papàsdel senyoret Artur a dinar i hem de fer l’arrós…?... i ja saps que són molt exigents… i jo, no vull quedar malament…¡Estava acabant de netejar la coberteria que em va dir que neteges senyora… deixa està aixó ara, i agafa el cistell que està a la cuina i anem al mercat…vinga… espavila’t¡ … si senyora…El Mercat de la Concepció fou fundat l’any 1888 per tant és un altre dels mercats “més” que centenaris de Barcelona. La seva coberta, pertany a l’època d’esplendor de les construccions de ferro, a l’últim quart del segle XIX i primers del XX. – Recordem que a Barcelona l’any 1888 es va fer la Fira Internacional de Barcelona-.

El Mercat de la Concepció es troba en plena eixample barcelonina. L’entrada principal del Carrer d'Aragó, fou oberta amb llambordes i per a la circulació de carros tirats per tracció de sang, durant el final del segle XIX i principis del segle XX, encara que algún que altre cotxe a motor ja si feia notar…”moc-moc”…brètol…més que brètol… no ho sé pas on anirem a parar Lluisetano ho sé pas… Ja ho pot ven dir-ho senyora, ja ho pot ven dir… i l’altre entrada principal, es troba al carrer Valencia, -coneguda aquesta entrada per les parades de flors que si troben-, i obert per circular-hi els carruatges i cotxes, a finals del segle XIX, principis del segle XX. El mercat es troba separat per el Passatge de les Escoles -Carrer del Bruc- i paral•lelament per el Passatge del Mercat –Carrer Girona-

El tancament del mercat és d’obra vista on destaca la cobertura a base de peces de ceràmica vidrada.

Les parades que si troben, a part de tenir els clients fidels de tota la vida, també hi són per els clients/gourmets més exigents per que hi puguin trobar els productes de màxima qualitat…Bon día senyora Bilbeny... que hi posarem…? ... Posi’m un rap... és per fer l’arrós al estil “Serrallo”... com aquell que em va posar la setmana passada, que el “senyoret” Artur l’hi va encantar… miri veu..., senyora Bilbeny...?, son dels mateixos de la setmana passada, pescats a les platges de la Barceloneta, ja veurà com quedarà molt bé… ja l’hi ben juro… ...expressions al seu marit senyora Bilbeny…passi-ho-bé senyora Bilbeny…, que tingui un bon día… Lluiseta... que fas aquí parada com un “estaquirot “…?… ves a buscar el ram de margarides blanques…, les preferides de la “mamà del senyoret Artur”… corre espavila… oh…¡ tot ho tinc que fer-ho josi senyora…

Fou els anys 1982 i 1990 que si van fer restauracions generals al mercat i a l’any 1998 la restauració total, tal com avui en dia el coneixem.

Bon día senyora Bilbeny... posi’m 1 kilo d’arrós... ...Lluiseta, tè... compra les carxofes... ... adéu “Lluiseta.”... passi-ho be senyora Bilbeny...
Des de fa 15 anys, el mercat celebra per la Puríssima -8 de novembre- les seves festes, tot participant-hi amb activitats des de concursos de pintura ràpida, xocolatades... El mes de febrer els carnavals. Mostra de fira modernista al mes de maig, al igual que tallers de panellets el mes de novembre.

.-Arròs de rap amb carxofes.- (*)

Ingredients : (per a 4 persones)

4 Talls de rap (8 si són petits)
300 Grams d’arròs.-
1 Ceba de Figueres.-
2 Grans d’all.-
4 Carxofes.-
1 Pebrot verd.-
1 Gotet de vi blanc.-
1, 5 de litre de brou (fumet)
Julivert.-
Oli.-
Sal.-

Preparació:
Primer de tot farem la picada, consisten en; una ceba tallada ben petita, 2 alls, julivert i un gotet de vi blanc, ho piquem i un cop tinguem l’oli calent ho tirarem a la cassola deixant-ho 5/6 minuts, junt am el pebrot verd, tallat ben petit. A continuació, afegirem l’arrós i ho remanarem. Afegirem el brou –fumet- i quant comenci a bullir, afegirem els talls de rap. Deixarem que cogi l’arròs 15/20 minuts fins esperar a fer el “xup- xup”. Posarem per sobre les carxofes. Un cop l’arròs estigui apartat dels fogons el deixarem reposar un parell de minuts i tot seguit ja el podrem servir.

Boníssim… no… si ja ho deia jo hi ha… L’Artur ha fet una gran sort amb tu Pilar…(*) Aquest plat, és tìpic de la cuina tarragonina, com podem veure, si troba el rap –El Serrallo- l’arrós –Delta del Ebre- i les carxofes de la part de l’interior de la pagesía, -Terra Alta, Priorat- Un arrós de barca i pagés. Canviant una micona algún que altre ingredient, aquest plat es tret de la pàgina de; Cuines. Ah...¡ i els “papàs” del senyoret Artur, no cal que us digui d’on venien veritat...? (Bloquistes que vagi de gust¡¡)

22 comentarios:

Margarida ha dit...

Una paelleta sempre entra bé, sigui de carn o de peix!
Jo també hi poso, quan és el temps, carxofa (del Prat, que cadascú tira al que té més a prop!), i acabo omplint-me el plat amb els trossos que els meus fills no volen.

Sempre que passo pel carrer Aragó, no puc evitar mirall de reüll durant uns segons el Mercat de la Concepció, perquè trobo que amb la remodelació va millorar molt. No hi he entrat mai a comprar, però potser un dia faré un recorregut per tots els Mercats centenaris de Barcelona.
Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

El rap i les carxofes ..quedan perfectes!!
En el Mercat de la Concepció ..jo hi tenia una tieta que la seva mare i va tenir tocineries molts anys ...

Glòria ha dit...

Un bon arròs per dinar després de fer una passejada pel mercat de la Concepció. Els mercats de Barcelona són tot un referent per als amants de la gastronomia.

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Sin duda un mercado digno de ver, procuraré ir a verlo algún día.

El arroz divino con las alcachofas y el rape, una combinación perfecta para mi gusto.

Besos

paco ha dit...

josepb todo aquél arroz que lleve rape, és sinónimo de garantia gastrómica, por lo tanto después de ver tu arrosset, debo de felicitarte muy sinceramente, pérooooooo cuidado, nó me hagas mucho la competencia fent arrossets oí? jajajajaja.....abraçades paco

Assur ha dit...

És molt i molt interessant aquest recorregut pels mercats de Barcelona que ens mostres, i pel que fa a aquest mercat, deixa'm dir que val molt la pena entrar a l'església que hi ha al costat (La Concepció) per visitar el preciós claustre gòtic.

dolorss ha dit...

Mai he agermanat el rap amb les carxofes, això n o quedarà així!!!

Cuinetes-Carme ha dit...

Josep, bo, peò més que bo. aquest arròs de rap amb carxofes em recorda la meva mare.
Quina bona cassola!!
Salut,

Cristina ha dit...

Quin bona pinta!! L'arròs m'agrada de tota manera i aquest em fa venir salivera!!!
Quin encant que tenen els mercats!!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Deu-vosguard a tots els que entreu en aquest bloc.

Margarida -El món de la cuina- Les paelles són "un tot terreny" que s'ha adapten a totes les formes i també butxaques.
La meva mare l'hi pasava igual, sempre l'hi carregavem el seu plat amb el que no voliem nosaltres... i sempre deia sembla un plat de sastre... amb va costa força saber que volía dir aixó... Una volta per aquest -i molts més- val la pena comprar i gaudir als mercats. Salutacions cap a Tiana¡¡. :-D

Dolors; -Els Peixos- una harmonía perfecta...
Per aixó vaig posar-li "Racons Amagats" racons del pensament i amagats per que hi són encara que potser transformats físicament.

Glória; -El Café de nit- Per agafar gana després d'una volta per tots aquets meravellosos mercats de la ciutat de Barcelona i gaudir d'un bon arrós per dinar¡¡. Salutacions al Josep¡¡.

Maria Pilar; -Cocinica de Benas- Una passejada per aquest mercat, és donar una volta al voltant de 122 anys d'história, realment val la pena, i aquest arrós és el premi.
Quànt vinguis de visita, fes-m'ho saber, la visita als mercats serà la excusa perfecta per que puguis venir a Barcelona... Pochoncicos :-D

Paco; -Pau&Vell- No crec que és faci la competencia amb l'arrós, doncs crec que l'arrós dóna tendència a voltar la paella i menjar tots del mateix lloc, per tant rodeja i envolta un bón arrós, fent un bon àpat amb la paella. Salutacions Paco¡¡ :-D

Enric; -Assur- Com molt bé dius, el claustre d’aquesta església val la pena anar a veure’l, encara que originàriament no pertany a dita església... l’expansió de la Barcelona enfaixada, -època medieval- va promoure enderrocar el convent de Santa María de Jorqueres –que es trobava molt a prop del que avui és la Plaça de Urquinaona-. L’ajuntament va volgué que dita església fos desmuntada peca per peca i portada a l’eixample ideada per Cerdà... Dita església tenia un claustre gens envejable i que junt amb el de la catedral de Barcelona i el de Pedralbes era dels més grans. Al cap de quatre anys va ser adossat al costat de l’església, en un dels terrenys de la parròquia.

També val la pena entrar al Mercat de la Concepció, on si troben productes de molt bona qualitat, com aquets raps per fer-los amb carxofes, o a la brasa, o inclús amb un allioli o potser també...
Moltes gràcies Enric per passejar en mi, per aquets Racons Amagats de la ciutat.

Dolorss; -Bloc de cuina- Espero que aquest agarmanament duri força... i espero també que "acabi" bé... :-D

Carme; -Cuinetes Carme- Estic content que aquest apartat de Racons Amagats, et recordi la teva mare, sempre es bo saber que el que cuinem està fet per aquestes persones tant entranyables i també tant estimades.

Cristina; -Crijoarmael- Passejarse per aquets Racons Amagats de la ciutat i veure físicament aquestes parades fan venir ganes -salivera- de fer aquets i molts més plats, sens cap dubte¡¡. Fins la propera Cristina¡¡.
:-D

mercè ha dit...

Bona nit josepb,sóc la Mercè de Destapant Cassoles i t'agraeixo moltíssim que hagis fet el teu comentari al meu blog.Fa tot just una setmana que l'he encetat i ara és especialment important comprovar que desperta interès.A través del Cafè de nit,el josep i la glòria són bons amics meus,ja savia del teu blog però ara que hi he entrat,serà la primera de moltes vegades!A REVEURE!MERCÈ.

No tot són postres ha dit...

Una bona lliço d'història ens has fet i després amb l'arròs de rap i carxofes... te m'has posat a la butxaca! T'anava a dir que aquest arrosset és propi del Serrallo però ja he vist que també ho has posat. Ës que no et deixes ni un detall!!!!
PTNTS
Dolça

El cullerot Festuc ha dit...

Arròs amb rap i carxofes???? ufffffffff...ha d'estar increible!!!!! Jo en faig un de sipia i carxofes que és dels preferits de casa! Probaré aquest teu!
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

uau, aquest arròs és plat de diumenge, eh? que el rap va a uns preus...
M'encanta afegir carxofes a l'arròs, trobo que hi donen molt bon gust.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mercé; -Destapant cassoles- Doncs que aquestes cassoles segueixin fumejant, durant molt de temps i també perfumant tots aquets racons de totarreu una micona. Salutacions Mercé i benvinguda un altre cop. :-D
I moltes gràcies per visitar el meu bloc¡¡.

Dolça; -No tot son postres... a la cuina- A veure Dolça, per aquesta zona, teniu molts bons productes -arrós, peix, verdures, taronges, "vellanes",- i a part de tenir tots aquets productes - i molts mes- també si troben molt bones "ganxetes" per fer-ho molt més atractiu :-D.
Salutacions a Reus¡¡.

Eva; -El Cullerot festuc- Com ja he dit, aquest arrós és de la zona de Tarragona -El Serrallo- i per allà de tot aixó hi entenen una bona estona, acompanyat de les verdures -també si pot posar col- que a la part de la pagesía segueixen entenen també i no diguem acompanyat d'un bon vi -Terra Alta, Priorat- en fi Eva, crec que res més ha dir, si el fas ja m'ho diràs¡¡
Una abraçada Eva..., ja te la farè en compte, eh?.

Gemma;-La cuina de casa- El peix, en general, està que, deu n'hi dó¡¡
La paella valenciana,-la genuina- està feta amb verdures i aquesta en concret no hi pot faltar, donant-hi un gust molt lograt a l'arrós¡¡

Francesc ha dit...

Benvolgut Josep, no saps com m'he rigut amb els diàlegs de la senyora i la minyona!!! Els has clavats!!! La recepta la trobe boníssima. El rap i les carxofes (i, per suposat l'arròs) són dels elements "mengívols" que m'agraden molt. Salutacions.

Fem un mos ha dit...

Una bona paella d’arròs amb rap i carxofes, desprès d’una bona historia del mercat de la Concepció, es fabulós.
Petons

Cuinetes-Carme ha dit...

Josep,
A casa hi ha una coseta per tu.
Apa, salut,

Mercè ha dit...

Josep, una paella d'arròs després de passejar pel mercat i un dia rodó!! ;) Jo tampoc havia combinat la paella amb la carxofa, així que serà qüestió de provar-ho!
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; -A la taula i al llit al primer crit- De ben segur que a principis del segle passat si haguessim sigut, ens haguessim trobat amb la senyora Pilar i la seva minyona, comprant en aquest mercat, doncs aquests dos personatges -com a referència- van fer que fos un bon mercat,de "gente bien" per l'eixample.
El rap junt amb les carxofes, un altre bon referent per fer un bona paella¡¡. Salutacions a l'Oretto¡¡ :-D

Sión i Miquel; -Fem un mos- Totplegat ho fa possible que així sigui... Salutacions a tots dos¡¡ :-D

Carme; -Cuinetes-Carme- Molt agraït Carme¡¡.

Mercé; -Cuina per llaminers- Diuen que amb la variació està el gust, i aquesta combinació és una prova que aixi és, un plat de; barca i pagesía de Tarragona si a més a més l'acompanyem amb un vi de la Terra Alta o el Priorat, día rodò i engalanat. Salutacions cap a California¡¡. :-D

PILAR ha dit...

Que bé que ho he passat llegint aquesta historia. M´agradat mol, molt, a part d´apendre coses noves. La recepta: impressionant! Prenc nota perque ha de ser bonissím.
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -El Cau de cuina- Celebro molt i molt que t'haguin agradat aquests 122 anys d'història d'aquest Mercat de la Concepció, val la pena anar-hi i fer-hi una passejada per aquest "Racó Amagat" de Barcelona i comprar-hi aquet rap i carxofes -per exemple- disfrutant-ho, tant com ho he fet jo passejant-hi i després fent l'arròs i menjar-lo.
Salutacions Pilar¡¡ :-D.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,