CEBICHE. Hemc 41. En català i castellà.-

6 de febrer del 2010









Aquesta és la nostra aportació al Hemc d’aquest mes, que la Carolina del bloc La Cocina de Carolina ens ha proposat.Dic és la "nostra aportació" doncs, la Carmen Consuelo des de Ica –Perú- m’ha ajudat a fer aquesta unió màgica marcada per la senzillesa i la frescor d’aquest plat.
Carmen Consuelo des de el seu ordinador i jo mirant des de el messenger m’ha fet aquesta classe magistral -i virtual- d’un matrimoni exitos de ají, suc de llimona acabada de escorre, ceba sal i peix fresquíssim. Camen Consuelo ha volgut fer aquest Cebiche amb cojinova i jo per la meva part l’he fet amb corball.
La fotografia de la dreta és el Cebiche que ha fet la Carmen Consuelo que junt amb la Inca Kola –beguda tradicional peruana-és per acompanyar aquest fabulós plat, i la de l’esquerra és, el Cebiche fet per a mi a la “peruana/catalana”.

Ah¡ sobretot no tireu el suc obtingut de la maceració, l’ha anomenat “Leche de Tigre” d’un gust enfortit per les llimones la sal i el pebre i a la vegada reposat pel corball, diuen els peruans que és afrodisíac...

Ingredients: (per a 6 persones)

½ kilo de Cojinova. (també potser corball)
2 Ajís grocs liquats.- (per donar-hi color)
1 Tassa de sucs de llimona.-
2 Troncs d’ àpit.-
2 Cebes tallades i picades.-
1 Panotxa petita.-
1 Moniato o patata.-
2 branques d’ àpit tallades a quadrets petits.-
2 culleradetes de julivert.-
2 Dents d’alls.-
Sal i Pebre.-
Sucre.-
Per adornar: Enciam o bé escarola.-

Preparació:

Posarem a bullir la panotxa amb una micona de sucre i el suc d’una llimona durant uns 20 minuts, ho decantarem. Farem el mateix amb els moniatos -o patata- i un cop estiguin bullits també ho decantarem.
Tallarem la ceba a tires petites al igual que l’ àpit que el tallarem ben petit i farem el mateix amb els alls. El rocoto, ho farem; un tros el tallarem ben petit per posar-ho junt amb el peix i un altre tros el deixarem per adornar.
Tallarem la cojinova -o bé el corball- a quadrets petits dins un bol, a dins i posarem la tasseta del suc de les llimones, al igual que també la sal i el pebre, junt amb el ají de color groc per donar-hi color, el julivert tallat ben petit i ho barrejarem tot ben barrejat.
En un plat i posarem l’enciam o escarola que faci de llit, i posarem la cojinova –o be el corball- que la tindrem macerada, la ceba i l’ àpit col•locats pel damunt del peix i adornarem amb la panotxa i el moniato -o patata- adornant el plat amb un tall de llimona i julivert.
Aquest plat es serveix al moment de fer-ho.
Que vagi de gust¡¡


.-Cebiche.- Hemc 41. En catalán y castellano.-

Esta es nuestra aportación al Hemc de este mes, que Carolina del bloc La Cocina de Carolina nos ha propuesto.
He dicho "nuestra aportación", pues Carmen Consuelo des de Ica –Perú- me ha ayudado hacer esta unión mágica marcada por la sencillez y la frescura de este plato.
Carmen Consuelo desde su ordenador y yo mirando des de el Messenger de su pantalla me ha hecho esta clase magistral -y virtual- de un matrimonio exitoso de ají, zumo de limón acabado de exprimir, cebolla, sal y pescado fresquísimo. Carmen Consuelo ha querido hacer este Cebiche con cojinova y yo por mi parte lo he hecho con corvina.
La fotografía de la derecha es el Cebiche preparado por Carmen Consuelo, con la Inca Kola- bebida tradicional peruana- para tomarlo con este sensacional plato y la de la izquierda es el Cebiche hecho por mí a la “peruana/catalana”.

Ah¡¡ no tireis el jugo obtenido de la maceración, que se le conoce como “Leche de Tigre” de un gusto reforzado por los limones la sal y la pimienta y que una vez reposado junto con la cojinova –corvina-, dicen los peruanos que es afrodisíaca…


Ingredientes: (para 6 persones)

½ kilo de Cojinova. (también puedes ser corvina)
2 Ajís amarillos licuados- (parar darle color)
1 Taza de jugos de limones.-
1 Rocoto.-2 Troncos de apio.-
2 Cebollas cortadas y picadas.-
1 Choclo,.
1 Camote o “papa”
2 Troncos de àpio.-
2 Cucharadas de perejil o culantro.-
2 Dientes de ajo.-
Sal i Pimienta.-
Azúcar.-
Para adornar: lechuga o bien endivias.

Preparación:Pondremos a hervir el choclo con un poco de azúcar junto con el jugo de un limón durante 20 minutos, lo reservaremos. Haremos lo mismo con el camote -o papa- y una vez este hervido/a también lo reservaremos.
Cortaremos la cebolla a tiras pequeñas, al igual que el àpio que lo cortaremos bien pequeño y tambièn los ajos. El rocoto, lo cortaremos un trozo para ponerlo junto con el pescado y otro trozo lo pondremos para adornar.
Cortaremos la cojinova –o bien la corvina- a cuadritos pequeños en un bol, y dentro le pondremos la tacita del jugo de los limones, al igual que también le pondremos la sal y la pimienta, junto con el ají de color amarillo para darle color, el perejil -o también el culantro- cortado bien pequeño y lo mezclaremos todo bien mezclado.
En un plato le pondremos de fondo la lechuga –o las endivias- encima le pondremos la cojinova –o bien la corvina- que ya la tendremos macerada, la cebolla y el àpio por encima del pescado adornaremos con el choclo y también con el camote –o papa- colocándole por encima un trozo de limón y perejil –o culantro- .
Este plato se sirve en el momento de hacerlo.
Que aproveche¡¡


20 comentarios:

Gemma ha dit...

Això d'internet és una passada, poder cuina alhora amb algú que està a l'altra banda del món ems sembla extraordinari!
El ceviche és d'aquelles receptes que han sobrepassat fronteres, fresquet a l'estiu a casa ens encanta!

ELS PEIXOS ha dit...

T'has fitxat ..Josepb ..que aquest peix peruà , és igual que el corball català . Hi anat a veure el cojinova, i m'hi adonat que son idèntics, mira la foto del corball Sencer i ho veuràs.
Veig que t´ha quedat molt bé, s´oposo que deu ser bonísim....

Margarida ha dit...

Quina sort tenir una mestra autòctona que et vagi explicant com fer aquest plat!
No sé encara si participaré en l'Hemc d'aquest mes, perquè és una cuina que desconec força però que tampoc m'atreu gaire per la combinació d'ingredients que utilitza. M'ho miraré una mica més, a veure si trobo alguna cosa que em faci canviar d'opinió!

Aquest peix, estic segura que deu ser molt bo, però a mi em costa molt menjar peix que no estigui cuit.I mira que m'agrada el peix!

Una abraçada, i bon diumenge!

Carol y verol ha dit...

Hola! receta aceptada! se ve riquisimo!! coloco entonces la foto donde salen las bebidas? saludos

ANNAFS ha dit...

Qué internacional et tornes amb aquesta recepta, que fa una pinta boníssima.

Cristina ha dit...

Ostres Josep, això de rebre els consells de l'altre costat del món és fantàstic. Jo desconenc totalment la cuina sudamericana, però té bona pinta.

paco ha dit...

hola josepb, he ascoltat moltes vegades aquest plat, mai el he provat ni inclós el avia vist, ára el acabe de veure fet per tú, em sembla próu sugerent.....molt grat per fer-lo......salutaçións paco

josep ha dit...

Josep,
Felicitats per aquest plat tan "internàutic" i amb tan bon resultat final. Una abraçada

Francesc ha dit...

Què bo!!! Quan mon pare estava ben malalt, vaig tindre a casa una senyora peruana que el cuidava quan jo no estava a casa. De vegades també es quedava a casa a dinar. Una d'eixes vegades va preparar un "cebitxe" amb mero que estava boníssim. Ella em va explicar que al suc blancús que destil·lava el peix l'anomenaven "llet de tigre" o "sang de tigre", ara no ho recorde bé.
Això de tindre amistats a l'altra banda de la mar té molts avantatges, eh? T'ha quedat un plat fantàstic!!! Salutacions

Sílvia A. ha dit...

Carai Josep: quina sort poder tenri l'ajuda via internet!!!

glutoniana ha dit...

Un bon plat!

Jolin se m'havia passat de mirar quin és el HEMC d'aquest mes...

Mercè ha dit...

Carai Josep, això sí que és un èxit!! Mira que en faig de coses per internet, però encara no ho he provat mai això de cuinar a la vegada!! :)
I el resultat, t'ha quedat fantàstic!
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Deu-vosguard, a tots els que deixeu els vostres comentaris. Gràcies.

Després, agreir-vos en nom de la Carme Consol, els comentaris del Cebiche, fet per ella i en directe via Messenger. En nom d'ella moltes gràcies.

Gemma; -La cuina de casa- Ja ho veus Gemma, amb l'internet el que es pot arribar a fer. Un plat que ha traspassat fronteres..., en aquest cas via internet. :-D

Dolors; -Els peixos- Doncs si Dolors, va quedar d'alló tant i tant bo, i amb ganes de repeterir-ho un altre cop, potser un altre vegada amb rap, o mero... -per exemple-, deliciós¡¡

Margarida; -El món de la cuina- Jo, -com ja he explicat- vaig tenir l'ocació de coneixa aquest país i la seva gastronomía, m'hi vaig encantar de tal manera, que l'he volgut fer -amb l'ajut de Carme Consol- per donar a coneixa una micona més aquesta cuina peruana, deliciosa i amb uns productes autócnos iguals de bons¡¡.
Igualment per tu Margarida, un bon cap de setmana¡¡.

Carolina; -La cocina de Carolina- Doncs, moltes gràcies Carolina, en nom de la Carme Consol. Salutacions¡¡.
Carolina; -La cocina de Carolina- Pués, muchas gràcias Carolina, en nombre de Carmen Consuelo. Saludos¡¡.

Annafs; -M'agrada cuinar- Doncs com pots veure, -i escoltar- les coses que es poden arribar a ferper internet. Prova-ho i ja em diràs¡¡.

Cristina; -Crijoarmael- És un plat el Cebiche, que dona molt de si,inclús és pot fer també amb marisc, com més fresc és el peix i el marisc -evidentmet- molt millor.

Paco; -Pau&Vell- No t'ho perdis, de fer-ho. És un plat -per els peruans- de festa gran, i quant a una casa tenen aquest plat, vol dir que celebren algún esdeveniment¡¡

Josep; -El café de nit- Internauticament i físicament, un plat d'alló tant deliciós. Salutacions per a la Glória¡¡.

Francesc; -A la taula i al llit el primer crit- De ben segur que deuría està bonísim
aquell "cebiche" de mero, i a més a més, fet amb mans autóctones del país del "cebiche"... per després acabar amb "la llet de tigre"... afrodisíac, com diuen els peruans.
Salutacions, per l'Oreto¡.

Silvia; -Cuinar es senzill- Aquesta sort ha quedat plasmada, per que poguis provar un plat d'alló tant deliciós¡¡ :-D

Glutoniana; Has pogut veure, al entrar en el meu bloc, que el tema de Hemc d'aquest mes és... "Cebiche" peruà, genui fins a dalt de tot¡¡ :)

Mercé; -cuina per llaminers- "A la cama no te iràs, sin saber una cosa más... és a dir; al llit no marxaràs sense... en fi Mercé no lliga..., però el que si que lliga és la munió de sabors que hi ha en aquest plat. Salutacions cap a California¡¡ :-D

PILAR ha dit...

Aixó de la cuina virtual si que es original. A mí el cebiche no crec que m´agradi, per aixo de menjar carn o peix cru. Segurament em perdre un gran plat però no hi puc fer res.
Petons!

Assur ha dit...

Una dels efectes que ha tingut l'arribada massiva de gent d'altres països, com per exemple a Barcelona, és que s'hi han instal·lat locals dedicats a la venda de productes alimentaris regentats per comerciants d'aquests països on s'ofereixen productes que uns anys enrere era impossible trobar. Hi ha parades a la Boqueria que en són un clar exemple, així com curiositats com la que vaig llegir que explicava fa temps algú i deia que un dels llocs de Barcelona on es poden trobar més espècies estranyes per a nosaltres és al DIA del barri del Raval, degut a la quantitat d'immigrants que viu en aquest barri.

La cuina peruana és, segons he llegit i sentit a dir moltes vegades, d'una varietat i exquisidesa pròpies de les grans cuines del món. Vaig menjar, fa molts anys ja, cebiche a un restaurant peruà de
Madrid, però em semblava recordar que l'havien fet amb rap.

L'enhorabona per aquest plat cuinat "a quatre mans".

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -El Cau de cuina- Com diría en Joan Manel Serrat; contra gustos no hay nada escrito...
Salutacions ben coordials Pilar¡¡.

Enric; -Ca l'Assur- Com passava en els pobles els dies de festa major de pagesía que feien -i encara fan- l'oca amb naps, pollastre amb pomes, conill amb peres... i nosaltres per Nadal/Sant Esteve els canelons fets amb carns de vedella, porc, pollastre... sempre buscant les millors carns per els millors de casa nostra. En el Perú passa molt semblant amb el "Cebiche", sempre buscant el millor peix -cojinova, chita,corball, mero, rap..., també es fa amb marisc- per els millors de casa, per poder celebrar algún esdeveniment important.
Aquesta recepta feta a "quatre mans" -millor que dos ulls- es veu molt millor que no pas fet a "dues mans" :-D

Cuina Cinc ha dit...

Moltes gràcies, Josepb per compartir!!
Que bé i de primera mà!!
Enhorabona!!
Salutacions, bona nit!!

PD:Cuina Internacional!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; Moltes gràcies a tu, també, per fer aquestes entrades tant i tant perfectes, amb el tema que exposes.
Salutacions Fina¡¡ :O) :O)

Miquel ha dit...

una receta como si estuvieras en el mismo Peru,divina¡¡
Una abraçáda

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

MIguel, Va quedar molt bona aquesta recepta, tan des de el Perú, com des de aquí.
Salutacions Miguel¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,