MERCAT DE LA BARCELONETA. EL PEIX VORA EL MAR

24 de gener del 2010


Arrós a la marinera


Joaquim Sorolla. Tornant de la Pesca.1894




Parlar de, La Barceloneta, és sens cap dubte, parlar del mar i dels seus fruits; Els Peixos.
Aquest barri que és troba al litoral marítim de Barcelona i on endinsar-se per els seus carrers i buscar vells pescadors i trobar-los a les belles tabernes de l’època, amb el regust de “les cassalles” enganxades per tots els racons de les parets del local amb la pipa mig apagada i poder escoltar belles histories de les seves boques, daven segur que hauria de ser fascinant poder treure el peix al seu voltant . Poder escoltar el gregal de mitja tarda, fins quasi tocar fons de les platges de Sant Sebastià, per entrar amb les veles plegades -i envoltades de gavines-, fins a la sorra de les platges i després, estirades pels bous de càrrega tot tirant de les barques i deixant-les descansar a la sorra ..., la cadena humana vindria tot seguit per treure les caixes del peix que després es portarien a la llotja i també es repartirien i es vendrien entre els familiars i veïns …, tot sentit l’olor de l’all i salobre encara bellugant dins de les caixes…


El mercat de La Barceloneta fou fundat l’any1884 és per tant, un dels mercats centenaris de Barcelona. Antigament es trobava a la plaça de Sant Miquel –patró de La Barceloneta- i era aquí, on els pescadors portaven els seus carregaments de peix acabats de pescar; sardines, barats, llenguados, congres… tot depenent de la temporada i naturalment també, el que el mar els hi volgués donar.

L’arquitectura del mercat és de estructura arquitectònica, metàl•lica, amb tancament d’obra vista i distribuïda en tres naus.

L’any 2007,guanya el Premi Ciutat de Barcelona, amb la modalitat d’arquitectura i urbanisme, tot conjugant tradició i modernitat.
Les dues estructures existents en el mercat –l’antiga, a la plaça Poeta Boscà i la nova, a la plaça de la Font- l’hi donen a dita planta, l’estructura amb combinacions que no toquen mai a terra.
El nou Mercat de la Barceloneta, va obrir portes el 27 de març de 2007, amb més de 600 m2 de superfície comercial; L’Arquitectònic, amb 2500 m2 i el gastronòmic; amb més de 30 parades i, el restaurant els Fogons/Lluçanès amb una estrella Michelín.


… i de darrerafons escoltar el xiuxiueig de les aigües del mar…

.-Arrós a la marinera.-

Ingredients: (per a 6 persones).

• 400 Grams d’arròs.-
• 1 Kilo de peix variat (Rap, congre, calamars, pops…),
• 12 Musclos.-
• 1 Litre de caldo.- (fumet)
• 1 Pebrot vermell.-
• 1 Ceba petita de Figueres.-
• 3 Grans d’all.-
• 4 Tomàquets.-
• Una micona de pebre negre i també de vermell.
• Un grapat de pèsols.-
• Una pessigada de safrà (opcional)

Preparació:

En una cassola amb oli sofregirem la ceba fins que quedi ben rosseta, seguidament afegirem el pebre vermell, els alls tallats ben petits, els tomàquets i el pebrot tallat a daus.
Al cap d’una estona afegirem el peix tallat a troçets. Ho courem 10 minuts, passat aquest temps, hi tirarem l’arròs, remenarem totplegat, per tal que tots els productes quedin ben barrejats i tot seguit hi tirarem el caldo bullint. Salarem. Afegirem els pèsols i els musclos cuits -podem afegir una micona d’aigua del bullit dels musclos-.
En un morter picarem el safrà lleugerament torrat i un all aixafat, desfet amb una micona de caldo, i ho tirarem a l’arròs.
Deixarem que faigi el “xup-xup” al voltant d’uns 15/20 minuts, rectificant de sal si s’escau. El deixarem reposar 5 minuts abans de servir.
(Blocaires que vagi de gust¡¡)

Dedico aquest “post” a una persona que ha dedicat tota la seva vida a; Els Peixos, - al igual que tots els crustacis- com a professió i, també com a bloc que té dedicat a receptes, que parlen d’aquets crustacis i fruits del mar. Dolors moltes gràcies per compartir totes aquestes receptes i també per explicar-nos tota la vida d’aquets, Peixos.

23 comentarios:

ELS PEIXOS ha dit...

Ostres ...Josep ...això si que és una sorpresa !!!!
M'ha fet molta il·lusió ..no cal que et digui , que des de que faig aquest bloc , estic més contenta i tinc més il.lusions ...és un altre cosa , encara que tinc molta més feina , però estic encantada de poder parlar amb tots vosaltres.
Encara que tu ja saps que amb tu , el teu germà i un parell més ..em fa una mica de vergonya perquè vosaltres , sabeu molt de escriure i sabeu de tot , i jo no se gaire de res , només una mica de peix...

Aquesta sí que és una paella marinera de veritat !!!!
i la historia de la Barceloneta ...m´agradat molt.

El meu pare , uns anys enrere , quan venia del Mercat central ( que abans estava al parque) , anava a la Barceloneta a comprar tot el peix blau ...a les 7 del mati arribaven les barques del peix blau.Jo hi havia anat molt amb ell. Son molts bons records amb el meu Pare , que ara té 84 anys i encara ens ajuda....

Moltes gracies Josepb , per tot.
Una Abraçada molt forta.

Gemma ha dit...

Amb aquesta quantitat de peix ha de quedar un arròs ben gustós... els mariners mengen molt bé!
A casa, l'arròs de peix fa dinar de diumenge... Quan érem petits i me mare volia fer contenta tota la família, ja sabia que ens havia de cuinar un arròs mariner!

Margarida ha dit...

A casa dels meus pares encara es menja paella de peix els diumenges. En canvi jo l'he de fer entre setmana, quan l'Oriol dina a l'escola i no ve a casa, perquè no li agrada gens! esperem que canviï quan sigui més gran!
El mar em fa por, sempre penso que és una mena de monstre silent que s'acaba empassant les seves víctimes sense cap avís, però no podria viure sense sentir la remor de les seves onades o el xiuxiueig de les seves aigües, com dius.
Una abraçada i que tinguis una bona setmana!

paco ha dit...

perdona mi intromisión en tu blog, péro he visto una paella y me he tirado de cabeza, por supuesto nada que objetar a tu paella, si nó todo lo contario, em sembla perfecta, peró cal dir que la dolors es mereix, per la ségua profes-sionalitat y el bón fer, el téu detall per dedicár-sela.....salutaçións paco

Cuinetes-Carme ha dit...

Quin arròs més bo i gustòs.
M'has fet venir records de quan jo era petita, sóc del Poble Sec i, de petita el meu pare ens duia molt a la Barceloneta. Quan jo ja vaig ser més gran, fins i tot entre dues varem llogar un pis a la Barceloneta.
D'altre banda t'he de dir que les històries de pescadors són força interessants, l'avi del meu home que encara és viu, sempre n'explica, doncs ell anava en mar des que un marrec, més endevant ja feia de motorista de la barca. Encara ara sempre en té alguna per explicar.
Una abraçada,

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Josep un plato delicioso, me encantan estos arroces marineros, hace años, muchos años, iba con mi madre por la Barceloneta a comerlos, me gustaban ya desde entonces, que era muy pequeña.

Un beso

Francesc ha dit...

Aquest arrosset de peix ha de ser boníssim!!! M'agraden molt a mi aquesta classe d'arrosos. Un post molt bonic i agradable. Salutacions.

dolorss ha dit...

Un bon plat d’arròs amb peix, calla per tot.
Bona explicació, bona recepta, bona dedicatòria !!!

Petons

Ruben ha dit...

Val la pena pujar al primer pis del Mercat i fer un àpat al Restaurant Lluçanès (sempre i quan estiguem disposats a pagar uns bons dinerons)!
Abans d'anar a Barcelona eren al meu poble i feien uns menús per 8-10 € que eren per caure de cul (abans de les estrelles Michelin), sempre hi havia ple absolut!

Fem un mos ha dit...

De petita anava amb el pares a la Barceloneta a comprar peix els dissabtes a la tarda quan arribaven les barques,. Desprès al mercat de la Barceloneta a compra la resta d’ingredients, així com l`arròs que el compraven a granel, berenàvem alguna cosa al mercat. Llavors sopàvem peix que normalment era “morralla” ó sigui una barreja de peix petit per fregír, i al diumenge arròs a la cassola, o de la “Barceloneta” com deien el pares. Son bons records de la Barceloneta.
Molts petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Com sempre, sigueu benvinguts en aquest, el vostre bloc i moltes gràcies per els vostres comentaris.

Sens cap dubte Dolors, ets la "sirena" dels peixos i el teu gran saber amb aquets fruits del mar així ho testimonies tant sols entraramb la primera paraula... "Ostres"... :-D
Aquesta história de la Barceloneta, la fan la seva gent, el dia a dia, sortir a comprar, veure, seure en un banc -com faig jo- fer les "fotos", comprar...
Jo els peixos no és el meu fort. Vaig veure apuntat el nom de "jurel", jo no sabia que era, vaig arribar a casa i m'ho vaig llegir al diccionari... "sorells" i tot seguit ho vaig apuntar i vaig col.locar-ho al "slide".
No em diguis més que no saps escriure, doncs la història que has començat a possar del teu pare al mercat de la Barceloneta, començava a tenir molt bones sensacions, de debó¡¡ Una forta abraçada també per tu, Dolors i que el teu pare pugui explicar, moltes més históries també¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -La cuina de casa- Làrrós mariner de la teva mare Gemma, era de ben segur més bo que aquest, saps per que? perque estava fet amb molt d'amor.

Margarida; -El món de la cuina- a mi el mar també em fa molt de respecta... però sentir aquest xiuxiueg de l'onatge, et dona "bones vibracions".
Igualment per tu, que tinguis una molt bona setmana també Margarida¡¡.

Paco; -Pau&Vell- Tot el contrari, encantat de tenir nous "clients" com tu, i també encantat de que t'agradi l'arrós -paella- així si Paco, si entres, fes-ho de cara i amb la boca oberta per poder provar aquest arrós, si? :-D
La Dolors s'ho mereix de tot cor, per les explicacions tant i tant correctes que ens dona, amb tot el món dels peixos. Gràcies per entrar en aquest el "teu" bloc Paco¡¡

Carme; -Cuinetes Carme- Aquest arròs és tant i tant bo, doncs és el barri de La Barceloneta que així ho vol... el día a día, la proximitat amb el mar, el mercat i els seus productes... i tu de poder explicar, aquestes històries que dins del teus "racons amagats" del teu pensament, l'avi del teu home, encara explica històries de viva veu, sensacional de debó Carme¡¡ Una abraçada també per tu Carme, i fins la propera.

Cocina de Beas; -Cocinicas- Amb el gust d'abans, ara encara si pot trovar deliciosos arrossos, fets com sempre en aquest barri tant emblemàtic de la ciutat. Celebro que t'hagui agradat aquest arròs Cocinicas :-D Pochoncicos per tu i una abraçada cap a Saragossa¡¡

Francesc; -A la taula i al llit el primer crit- amb l'arròs sempre quedes bé, sinó digue-li al Manel de; -Cuinar és generós- amb el seu apartat de l'aliment més important del món...
Doncs sí Francesc, el peix, l'arrós, el barri... tot plegat, així tè que ser de bo per "necessitat" aquesta paella. Salutacions i records a l'Oretto¡¡ :-D

Dolorss;(amb dues esses) -Bloc de cuina-
Calla sí, però amb la boca oberta, per menjar-ho i disfrutar-ho. El barri així et fa parlar Dolorss i la dedicatória així m'ho ha fet veure. Salutacions a Lleida Dolorss¡¡ :-D

Surfzone; -Catacuina- Jo no he estat el restaurant Lluçanés, però m'han dit que es obert a totes les butxaques amb els pica-pica.

Sion i Miquel;(el negre) -Fem un mos- Quines històries mes boniques, totes relacionades amb el mercat de La Barceloneta i el seu barri heu acabat d'explicar, són d'alló que encara fa olor d'all i salobre, veritat?
Una abraçada per tots dos¡¡

josep ha dit...

Si el millor peix és el fresc, més a la vora del mar que al mercat de la Barceloneta serà difícil de trobar.
Ah! l'arròs que has fet, fantàstic!.
Una abraçada

Assur ha dit...

En primer lloc, jo també m'apunto a aquest petit homenatge en forma de post a la Dolors de "Els peixos".

Tot i que al tenir una magnífica platja a Badalona -i no és chauvinisme-, no és la platja de la Barceloneta on hi tinc records, sí que en tinc de la meva època d'estudiant, quan a la Facultat, durant els darrers anys del franquisme, hi havia vaga un dia sí i un altre també, hi havíem anat sovint amb uns quants companys a les "tasques", i el fet de tenir un company de la feina, ja retirat, que era d'aquest barri va fer que conegués més a fons la gent que el fa ser com és.

Un magnífic post, Josep!

paco ha dit...

hola josep, molt grat per obrir-me la pórta al téu blog, te an´niré vigilant,jjajaja....de la misma manera puedes entrar a mi cocina cuando te apetezca, siempre serás muy bién recibido, y disculpa mi catalán......nó lo hablo en la intimidad....saludos paco

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Josep; -El café de nit- Jo crec que per trobar l'essència de les coses -i si és té- és anar al lloc d'origen i el peix el seu origen a Barcelona és el barri de la Barceloneta, amb tots les seves marisqueries, restaurants i "tasques" que fan olor de peix vora el mar.
Una abraçada per la Glória també¡¡.

Enric; -Assur- Les olors dels vells records d'aquestes "tasques" acompanyades per la persona que em dius -si és la que crec que és- fan possible que el barri de la Barceloneta sigui de la manera que és també.

Paco; -Pau&Vell- Crec que l'acord és mutuu, tant tu per mi, com jo per tu de visitar-nos. No ho dubtis, doncs jo també ho faré.
Si vols parlar el català en mi, fes-ho, doncs ningú ens escoltarà... :-D
Fins la propera Paco¡¡

Francesc ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; Moltes gràcies.-

Mai ha dit...

Josep, jo que sóc una amant i defensora a ultrança dels mercats i allà on vagi, no deixo de visitar-los a no ser que ho trobi tancat , m´apunto la Barceloneta i el seu mercat , de vegades les coses que tenim mes a prop són les que mes desconeixem.
La paella estic segura que era boníssima, però jo t´hagués posat molt neviosa retirant els pèsols .
Una abraçada

ANNAFS ha dit...

Un arrós ben bo que agrada a tots.
Jo no hi estat encara al nou mercat de la Barceloneta, però segur que ha quedat molt bé i quan ets vora el mar et vénen unes ganes de menjar peix..

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maiblog; Doncs si, les coses que tenim més a prop i no anem mai a veureles. El Mercat de la Barceloneta queda a prop del mar i del passeig, on si poden trobar, restaurants, marisqueries, "tasques"... per disfrutar d'un, bon peix vora el mar.
Si t'agraden els mercats -com a mi- en l'apartat de "Racons Amagats" vaig penjar també el Mercat del Ninot i també el de Sant Antoni, desitjo -si ho mires- que t'agradin.
Quant volguis venir a menjar una paella a casa avise'm, doncs els pèsols els guardarè per fer una paella mixta o de mar i muntanya :-D Una abraçada a Reus¡¡

Anna; -M'agrada cuinar- Doncs si Anna, tens tota la raó; vora el mar, peix, restaurants, marisqueries... que bo un arròs amb peix vora el mar. Salutacions¡¡

BuenasMigas. ha dit...

Que bonic, Josep, m'ha encantat com ho has explicat, i aquest arròs a la marinera te una pinta...mare meva.
Tens raó, 'els peixos' de la Dolors es un bloc genial, jo en soc fan.

Una abraçada.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -Buenas Migas- Estic content que t'hagi agradat l'escrit del mercat i del barri de la Barceloneta, el peix de l'arrós és comprat en el mateix mercat i les fotos el mateix dia que vaig comprar el peix.
Tu i jo hi ha tenim alguna cosa en comú... doncs, que ens agrada el mateix bloc; el de la Dolors -Els Peixos-
Salutacions per tu també Dolors¡¡ :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,