CASA GISPERT. MESTRES TORRADORS 1851 (*).-

20 de desembre del 2009








Qui és l’últim siusplau… ? … Ah… bé, ja l’ha agafo…
- … Quin goig aquest pa de figues, donen unes ganes de fer-ne un mos… oh…¡¡… i aquí al costat unes catanes… quina delícia… per acompanyar un bon cafè… i la pissara escrita quina gràcia…¡¡¡ .... mmm… quina olor de cafés més i més bona…, és clar…¡ si ho torren aquí…, ho diu el cartell … com no té que fer bona olor?... i aquest soroll… ah…¡¡ caramb… la màquina de torrar els fruits secs i a sota el cabàs d’espart per anar recollint aquestes avellanes acabades de torrar … goita…¡¡ encara fumeja… oh…¡¡ … i aquesta prestetgeria tota carregada d’ espècies, a veure…? Canyella… pebre negre amb gra…, safrà… vainilla… clau d’espècia… i aquí amb “packs” per regalar… està bé veus…? Un detall d’aquells que a vegades no saps que portar quant et convideni aquí uns “packs” amb espècies… i aquets potets de garapinyades…
el nº 30 si us-plau…?, em sembla que me’n quedaré un… el nº30 si us-plau…? Aiii… el 30…? Si és el meu …¡¡ jo … el tinc jo… perdó… estava aquí mirant-me la botiga… i la veritat, m’ho quedaría tot…¡-Bé, poseu-me ametlles crues …, són per fer uns carquinyolis, tinc la recepta i voldría fer-los…-Oooh, que bons que han de ser… –em diu l’Eva, amb un davantal de color verd i que duu el seu nom apuntat.
- A veure que tal em sortiran…,… després poseu-me un quart de kilo d’avellanes, d’aquestes que fan una oloreta…¡
-Sí que en fan sí… són acabades de torrar –em torna a dir l’Eva, mentrestant amb el llaurador, posa les avellanes dins d’una paperina i, amb un bastonet del tamany d’un llapis va punxant-la … és per que “respirin” –em diu mentre acaba posant-hi un tros de “celo” per acabar de tancar-la bé.
-Ara poseu-me 100 grams de panses per posar-les a l’amanida i també 200 grams de nous…, del país eh…?, són per acompanyar les panses…-… alguna cosa més…?
-Sí aquest “pack” d’espècies…, ara sí ja ho tinc tot…-Doncs, en Jaume t’ho cobrarà…- … €…vinga doncs, adéu-siau i fins la propera¡¡
Casa Gispert, és troba al carrer Sombreres en ple barri de La Ribera, enfront mateix de l’Església de Santa María del Mar, fou fundada l’any 1851 i el seu fundador, el metge Josep Gispert, -metge de Centelles,- va fundar la Casa Gispert per als seus dos fills, Enric i Alfons el senyó Gispert, poc s’imaginaria les cues que s’arribarien a formar –i es formen- per anar a comprar els fruits secs acabats de torrar i que van donar-li en aquesta casa el prestigi que encara té de tots els seus productes, d’una qualitat quasi perfecta, des de els productes tradicionals dels fruits secs, siguin amb closca o sense, torrats o crusos, fins els productes embassats al buit, passant per les espècies i herbes al igual què també, els productes ecològics. Tots aquets productes –i molts més- podeu trobar-los aquí, junt amb l’ informació que necessiteu, al igual que l’adreça i el correu electrónic.


.-Carquinyolis.- (**)

Ingredients; (per a 4 persones).

150 Grams d’ametlles crues amb pell. (de Casa Gispert)
175 Grams de farina.
1 Culleradeta i mitja de llevat. (de Casa Gispert)
1 Pessic de canyella. (de Casa Gispert)
100 Grams de sucre.
1 Ratlladura de llimona.
1 Ou.
1 Rovell per pintar.

Primer de tot encenem el forn a 220º i posem en remull les ametlles. En un bol posem la farina amb el llevat i la canyella, el sucre, la ratlladura de llimona i l’ou, i ho aixafem tot amb una forquilla. Quan estigui tot ben barrejat, hi afegim les ametlles escorregudes i ho treballem tot amb les mans.

Dividim la pasta en 3 parts. Treballem cada una de les parts fent un bastonet de dos dits d'amplada, que posarem a sobre d’una plata amb paper de forn. Els pintem amb el rovell d’ou (que haurem barrejat amb unes gotes d’aigua) i els enfornem durant 15 minuts o fins que estiguin ben daurats. I, encara calents, amb un ganivet elèctric fem talls al biaix d’un centímetre de gruix. Els posem a sobre de la reixeta del forn i els torrem 5 minuts més.
(Blocaires que vagi de gust¡¡.)

(*) El meu agraïment a L’Eva, la Rosa, el Jaume, el Marc i l’Eudald, per les facilitats i la amabilitat que han tingut per què jo, pogués fer aquest “post”.

(**) La recepta d’aquets carquinyolis l’he tret del blog de la Margarida; El món de la cuina. No deixeu de visitar aquest blog, amb totes les receptes explicades pas a pas i amb històries en cada recepta… una delícia de blog¡. Gràcies Margarida per compartir totes aquestes receptes/histories amb tots nosaltres¡¡.

30 comentarios:

Gemma ha dit...

Una de les coses que trobo a faltar de no viure a Barcelona és de gaudir de totes aquestes botigues... A casa Gispert s'hi ha d'anar, encara que signifiqui un viatge expressament a la Capital ;)

Els carquinyolis són de les meves pastes preferides, ideals pel cafè de mitja tarda...

Marta Padenous ha dit...

...un cop hem van donar la recepta dels carquinyolis...i era molt semblant a aquesta...genial!
Tradicions que no hem de deixar perdre!!!
ptnts

Maria ha dit...

T'han quedat uns magnífics carquinyolis. Els fem poc sovint, amb com en són de bons i la teva entrada és un bon recordatori.
També per tu i els teus ... un bon Nadal i un magnífic nou any !!!

ELS PEIXOS ha dit...

Si Noi, aquest també els conec jo. El meu sogre hi anava cada dimarts a comprar de tot acabat de torrar per la seva botiga. Quan ell ja no hi era , jo hi havia anat amb el meu marit a comprar..i ara ja els hi porten a casa.Són les millors ametlles torrades que hi menjat mai !!!!
Aquí també les fan servir per fer els carquinyolis .
Bon Nadal , Josepb

Francesc ha dit...

Quin post més xulo!!! Gràcies!!! BON NADAL!!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Primer de tot, sigueu benvinguts en aquest blog, tot desitjan-vos unes molt bones festes¡¡.

Gemma; -La cuina de casa- No cal sortir de Barcelona...a Sabadell mateix, teniu edificis emblemàtics i ben singulars,l'edifici Caixa de Sabadell d'estil modernista 1915, el Teatre Principal 1855, l'observatori astronòmic de Sabadell, Joventuts Musicals de Sabadell, Teatre La Faràndula... i de ben segur que llocs de menjars i restaurants també¡¡.
Celebro que siguin del teu agrat Gemma¡¡

Marta; -Pa de nous- Uns postres/galetes que són de bon fer, per tant es queda molt bé per servir amb el té de mitja tarda, o el café... tradicions bén "dolçes" Marta¡¡.

Maria; Goita si els fem poc sovint, que jo no els havia fet mai... la recepta de la Margarida de; el món de la cuina, va animar-me a fer-ho i jo animo a fer-los també¡¡. Bones festes també per tu i tots els teus Maria¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolors; -Els peixos- Doncs tens tota la raó Dolors, són de les millors cases que hi ha de fruits secs -entre altres productes- i les ametlles i tots els fuits secs són de molt bona qualitat, per fer pastíssos, amanides, fricandos, picades, postres de músic...
Bones festes també per tu i tots els teus Dolors¡¡.

Francesc; -A la taula i al llit el primer crit- Benvingut de nou Francesc, quant de temps sense saber res, o quasi res de tu. Gràcies a tu per seguir-me i entrar en aquest,el teu blog.
Bones festes també per tu i l'Oretto, i tots els teus¡¡.

maragda ha dit...

Caram, una recepta genial, jo porto una misteleta per al berenar.

Josep, molt Bones Fetes i que el 2010 siui un any ple a vessar de tot allò que us il·lusiona.

Petons

Mar Calpena ha dit...

A mi també m'encanta Casa Gispert. Em cau lluny, i no hi vaig gaire, però és un lloc que impressiona, certament

josep ha dit...

Josep,
Com molt bé expliques, Casa Gispert és tot un món. És realment impresionant i és una d'aquelles botigues que no s'han de deixar de visitar, a més la qualitat dels productes es extraordinària. Felicitts pel post i que tinguis unes molt bones festes. Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maragda;-La quinta de Luculus- No fa falta que portis res, estàs convidada igual Maragda. :-D
Que aquest sentiments siguin de igual forma per tu.

Mar Calpena; -baixa gastronomía-
La feina ben feta no té fronteres... anar a comprar a Casa Gispert, a part d'una delícia de botiga, és troba enfront mateix de l'església de Santa Maria del Mar, i aprop del passeig del Born i també del Museu Picasso, al igual que forçes llocs per anar a sopar i anar apendre alguna copa.
Anar a comprar a Casa Gispert es fer la feina ben feta i gaudi d'aquets llocs és no trobar-se en cap frontera.

Josep; -el café de nit- Com molt bé dius Josep, Casa Gispert és una botiga on els fruits secs són d'una qualitat quasi perfecta i val la pena visitar, per la posició que tenen tots els seus productes i la manera que estàn torrats. Aprofitant la passejada podem acostar-nos també, fins Santa Maria del Mar i el passeig del Born, junt amb el Museu Picasso.
Aquestes felicitacions son mútues també per tu i la Glória¡¡.

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanten els carquinyolis...trobo que son uns dolços ben de casa nostra...i a més boníssims!! T'han quedat eprfectes!
Petunets i Bones festes!
Eva.

BuenasMigas. ha dit...

Doncs mira que anava jo buscant una recepta de carquinyoli, ara ja la tinc.

Aprofito per dessitjar.te un bon nadal. Una abraçada.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Eva; -El cullerot festuc- Doncs aquí estàn...dolços ben tradicionals. Jo -la veritat- no els havia fet mai, vaig entretenir-me a fer-los al diumenge al matí, força d'hora -per si acàs, no sortien-, tal va ser la meva sorpresa que, al cap d'una hora els estava tallant en "viag" 5 minuts més al forn... i per esmorzar m'en vaig menjar un parell
amb el café.
PERTUnets i evidentment, Bon Nadal també, Eva¡¡.

Anna; -Buenas Migas- Doncs aquí la tens la recepta... si segueixes tal com està escrita, no tindràs cap problema, doncs aquesta recepta és de la Margarida; el món de la cuina, i vaig agafar-la del seu blog... una delícia de carquinyolis ... i també del seu blog¡¡
Amb els millors desitjos per tu i tots els teus en aquest dia tant assenyalat Anna, fins la propera Anna¡¡. Una abraçada també per tu¡¡.

Assur ha dit...

... I fan (em refereixo a Can Gispert) unes paneres molt originals per regalar, amb productes de la terra d'extraordinària qualitat.

A mi me'n van regalar una de preciosa! ;)

Margarida ha dit...

Que passis unes Bones Festes, Josep.
Només em connecto per publicar, però el que m'agradaria és poder seguir tots els blocs amics. A veure si ho puc fer aviat.
Una abraçada.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Enric; -Assur- Saps per què són tant bons, aquets productes...? per què són de "la terra".
Aquesta persona que t'ho va regalar, estima "la terra", al igual que els productes que si fan, i a la vegada, també, a les persones que va destinat.

Margarida; -El món de la cuina- ... góita si ho has fet aviat el conectar-te, que t'estic llegint...
Desitjo també per tu el millor per aquest any, Margarida i Pere... i per els teus fills i tota la teva familia¡¡.

glutoniana ha dit...

Ai jo també vaig descobrir esta botiga quan vivia a Barcelona. Es d'aquelles botigues que te quedaries a viure a dins :)

Si has tret la recepta del blog de Margarida impossible que et surtissin malament.

Bones festes!

josepb. ha dit...

Glutoniana; Doncs com molt bé dius, aquesta casa és per quedar-s'hi a dormir, i també a esmorzar, i dinar, i sopar...
És de la Margarida per tant és éxit assegurat la recepta dels carquinyolis.
Com has pogut veure a les "fotos" casa Gispert, també té productes sense gluten.
Bones festes també per tu Glutoniana...¡¡ Ah i també a esmorzar i fer un mos. i el resupor...

ANNAFS ha dit...

M' encanten els carquinyolis... No conec aquesta botiga, però deu ser fabulós passejar-s'hi.
Bones festes!

xaro ha dit...

Com la Gemma, pel l'únic que em sap greu no viure a Barna és per aquest munt de botigues i tallers que no puc disfrutar!!!!!!

M'encanten els carquinyoles i aquests han de estar boníssims.

Bon Any!!!!!

núria alemany ha dit...

Hola! Aquest comentari sembla spam però no ho és, només una mica de publicitat: A Salsa Books (editorial de llibres de cuina) hem creat una pàgina facebook i us convidem a apuntar-vos-hi. Podeu participar en els concursos que hi fem i guanyar llibres. Si us plau, feu-ne difusió! Gràcies i perdoneu la intrusió. Ara mateix sortegem un llibre de Carme Ruscalleda si pengeu fotos dels vostres plats de Nadal.
http://www.facebook.com/#/pages/Barcelona-Spain/Me-gusta-cocinar-con-Salsa/187723095792?ref=ts

Margarida ha dit...

Hola, Josep!

Veig que et van agradar els carquinyolis, que els has volgut fer tu mateix!
Saps? Jo compro els fruits secs a Badalona, a Can Corbera, però quan vagi a Barcelona penso passar-me per aquesta botiga. Ha de ser impressionant veure el taulell i la decoració original.
Fas una feina molt maca divulgant botigues com aquesta, que jo particularment desconeixia.
També he vist que has canviat el disseny del bloc. M'agrada, estic convençuda que ha millorat.
Bé, espero que tinguis un Bon Any i que ens puguis ensenyar moltes més coses. És maco aprendre coses de la història del nostre país.

josepb. ha dit...

Annafs; -M`agrada cuinar- Ho és de fascinant passejar´hi per aquesta botiga i els carquinyolis queden d'allò tant i tant bé de bons.
Unes molt bones festes també per tu Anna i tota la teva familia.

josepb. ha dit...

Xaro; -El raconet de la cuina- Com l'hi vaig dir a la Gemma, no cal baixar a Barcelona per poder verure botigues d'aquestes... a Sant Feliu de Guixols, teniu La Vienesa -no és centenaria- amb uns productes molt i molt bons i de gran qualitat.
Aquí a Sant Feliu vaig comprar els productes per poder elaborar els "brunyols" de l'Empordà, quànt varen fer -i encara fan- la fira del "brunyol" en varen vendre per poder fer-na un kilo... el resultat és que tenía al vespre més de quatre kilos d'aquets deliciosos "brunyols"¡¡.
La veritat que ho són de deliciosos aquets carquinyolis¡¡
Igualment per tu i tots els teus¡¡.

Núria; -Moltes gràcies per la teva informació, ho tindrè preseent.

Margarida; -El món de la cuina- Que bé ja tens internet... passejar-se per aquesta botiga, és passejar-se per el temps i amb temps també vaig fer aquets carquinyolis que vaig treure del teu bloc i vaig posar un enllaç. Aquestes botigues, fires, mercats... formen part també "del món de la cuina" per poder fer receptes tant suqülents com aquets carquinyolis¡¡.

GLÒRIA ha dit...

Josepb,
Aquest és un post interessantíssim i, pelque veig, deus haver batut un recort de comentaris.
Espero que en vagis fent més d'aquesta mena i, naturalment, dels que vulguis.

PILAR ha dit...

Síiiiii! Una de les millors tendes de Barcelona. Sempre que puc compro els fruits secs allí perque el gust que tenen acabadets de torrar es magnific. I sempre acabo sortint amb alguna coseta més.
Els carquinyolis t´han quedat genials. Que bons i fàcils que son, oi?
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Glória; -Arbre de foc- Al igual que un bon producte -al menys jo- no busco la quantitat -comentaris- busco la qualitat del que crec que m'agrada i després ho comperteixo, si els comentaris -bloquistes- així ho veuen, amb dono per recompensat, per a mi molt millor que un premi¡¡ :-D

Pilar; -El Cau de cuina- Doncs sí Pilar, aquesta botiga amb més de cent cinquanta anys al seu voltant, guarda cada vegada que hi vas, algun producte que et recorda algún "racó" del teu pensament de quànt cuinava la mare o l'àvia i ho feia amb aquell producte acabat de comprar i és clar...¡ i el producte que està al costat també, i l'altre igual... i és quant sortim -a mi també em passa- amb més productes, dels que anavem en principi a buscar :-D
El carquinyolis van quedar molt bons i fàcils de fer... els productes són de; Casa Gispert éxit assegurat i la recepta de la Margarida del món de la cuina... asseguradísim :-D
Fins la propera Pilar.¡

Cuina Cinc ha dit...

Molt bon dia Josepb!
Moltes gràcies pel descobriment d'aquest post de Casa Gispert. És una de les botigues genuïnes i amb història!
M'ha agradat aquest aire fresc i la manera com redactes el post:Les persones, la botiga, la recepta, el barri. Gràcies!
I a més a més donar-te les gràcies. He vist que t'has fet seguidor de CuinaCinc.
Que tinguis un molt bon dia!
Fins ben aviat,:))

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; -Cuina Cinc- Casa Gispert, és una casa amb més de 150 anys d'história, i aixó vol dir tradició, prestigi, reconeixament de les coses ben fetes...
La manera de redactar el post, és que el veig, colocan-m'hi dins i escoltan tots cinc sentits.
Gràcies a tu Fina per descobrir-me tu també.
Salutacions Fina¡¡ :O) :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,