MERCAT DEL NINOT t (2a part i última). L'EIXAMPLE I EL MODERNISME

23 de novembre del 2009






Surto del Mercat del Ninot i tot passejant un parell de travessies i dins del mateix carrer Mallorca i més concretament al n º 283, si troba el Palau Casades d’estil eclecticista –barreja d’estils- i actual seu del Col·legit d’Advocats de Barcelona, dins de l’edifici si troba la biblioteca, amb més de 300.000 volums. Aquesta biblioteca està a disposició dels col.legiats des de 1883 i està considerada com una de les biblioteques jurídiques més important d’Europa. Enfront si troba el Palau Ramón Montaner edifici modernista començat l’any 1889. Cal admirar els mosaics vidriats, situats sota la volada del terrat. En l’actualitat és la seu de la Delegació del Govern de Catalunya. Passant a l’altre cantó del carrer si pot veure la Casa Thomàs (1895-1898), aquesta casa fou projectada per Lluís Domènech i Montaner, per encàrrec del industrial Josep Thomàs. Antigament la planta baixa era dedicada a la litografia i en el primer pis, si trobava l’habitatge del propietari. Els ornaments principals son; motius vegetals i ferro. És molt favorable veure molts d’aquets edificis -a part de la sustentació dels mateixos- l’ aplicació que se li donà a l’hora de fer-los embellidors i donar-los forma per decorar mobles, calaixeres, entrades, escales, finestres... m’estic referint a El Ferro, mirar-se moltes d’aquestes cases i tornar-les a mirar sense repetir cap vegada una figura o una forma dins del mateix edifici és... fascinant, deliciós...¡¡. També que de ben segur, hauria -i és- de deliciós, enfilar-se damunt d’un d’aquest ascensors modernistes, tot entrant dins de les cases i un cop dins llegir el diari -i potser esperant el dinar- i seure al costat d’una de les glorietes, tot veient com l’eixample creixia als seus peus... a veure quina hora és...?...bufa¡... tres quarts d’una, tinc que marxar, sinó no tinc temps de fer aquest bacallà... sort que la recepta és de la Mireia Carbó... i amb les seves explicacions i bon fer, senzill, i ràpid també.

Torno a passar per el Mercat del Ninot, i més concretament per la carpa situada a la plaça; Dr. Ferrer Cajigal –tocant quasi al mercat- i és aquí on es troben les parades que fins a la tardor del 2011 hi estaran per les obres del edifici del mercat, deixant “modern” aquest edifici tant emblemàtic a la zona i el qual estarà equipat amb un aparcament, càmeres frigorífiques, moll de càrrega i descàrrega, calefacció... i on El Ninot, seguirà fent de reclam... així ho espera tothom... Me’n vaig a fer el dinar¡¡

.-Bacallà amb ceba confitada a la taronja .- Ingredients: (per a 4 persones) 4 Talls de bacallà (o qualsevol peix) preferiblement blanc. Ou, farina i oli -si voleu arrebossar-lo i fregir-lo-.

Per fer la ceba confitada:

3 Taronges;2 Cebes grans;2 Cullerades de sucre o mel; Panses i pinyons;Oli d’oliva;Sal i Pebre. Tallarem les cebes en juliana ben fines, ratllarem la pell d’una taronja i en una paella amb un raig d’oli, courem a foc lent les cebes, amb una micona de sucre o bé de mel, el suc de 3 taronges, la pell de la taronja ratllada, les panses i els pinyons i una micona de sal –compte amb la sal si feu servir bacallà al punt de sal- i el pebre. Podem posar-hi també una micona de taronja confitada a dauets petits. Un cop estigui al seu punt, escamparem la ceba confitada damunt d’un atuell que pugui anar al forn i a sobre posarem el peix –en aquest cas el bacallà- i li tirarem un rajoli d’oli per sobre. Courem a 180º amb el comandament d’escalfor dalt/baix, al voltant d’uns 15-20 minuts. Servirem el bacallà junt amb una terrina amb la confitura al costat, per tal que els començals puguin servir-se.
(Blocaires que vagi de gust.¡¡) La recepta és « copiada » del blog del Ruben; A la cuina, que a la vegada ell va treure-la del llibre de la Mireia Carbó; La cuina que no amoïna. Salutacions ben coordials Mireia i Rubén¡¡.
(*) Recreació virtual de la futura façana del mercat del Ninot al carrer de Mallorca. Foto: EL PERIÓDICO

15 comentarios:

No tot són postres ha dit...

Es molt bona aquesta manera d efer el bacallà, us en puc donar fe!
PTNTS
Dolça

Cristina ha dit...

Quan era petita i anava a casa de la meva àvia sempre anava a jugar al parc on ara hi ha la carpa del mercat del ninot, en tinc molt bons records. Quina bona pinta que té aquest bacallà!!

josep ha dit...

Josep,
Una passejada per l'Eixample ens descobreix mil racons diferents,i cada dia de nous. Una delícia, com també ho es aquest bacallà que has preparat. Felicitats per tot.

bajoqueta ha dit...

Bon dia Josep, que no veig el teu mail al perfil i t'ho escric aquí.
Me tens intrigada, a les meues receptes sempre poses: "Done-li molts records al Francesc¡¡." i jo és que no conec a cap Francesc jajaja

ELS PEIXOS ha dit...

Moltes gracies Josepb per totes aquestes explicacions que ens fas tan interesants, però avui el que més m´agrada és aquest bacallà amb aquesta ceba confitada que no ho havia vist mai .Li faré al meu marit que crec que li agradará molt, sobretot la ceba d´aquesta manera.
Felicitats per el post i per la recepta tan especial.

Maria ha dit...

Si, ja el recordo haver llegit aquest bacallà.. Ha de ser ben fi al paladar i amb un gran aroma.
Quin bon cuiner que estas fet..

la vella carmanyola ha dit...

mmmmm m'agrada ;))

Josepb, jo n'havia fet amb suc de taronja natural de bacalla i panses i quedava molt que molt bó. tindre de recuperar la recepta i posar-la.

A veure quan fem una trobada per "Barcelonejar" una mica que els de fora de Barcelona sempre només i venim a fer cursos, metges, compres però mai a fer el guiri i Barcelona te coses favoloses que no pas cal anar a veure-les a altres paisos!

Molts rècords

RUBEN ha dit...

ei Josep! perdona el retard, no paro quiet! M'alegra que t'hagi agradat la recepta, com tots sabem les receptes de la Mireia donen molt bon resultat sempre, si vas a la classe de nadal ja passaràs les receptes, que jo m'he quedat sense plaça!
Fins aviat!
Ruben

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

En primer lloc disculpar-me, per no contestar abans,però he tingut paletes -i jo també n'he fet- i ja se sap, moltes ganes que vingin però després, moltes ganes que marxin.
Sigueu benvinguts com sempre i gràcies per els vostres comentaris, és la millor satisfacció que pots tenir. Gràcies de nou¡¡.

Dolça; -No tot son postres... a la cuina- La fe mou muntanyes -aixó diuen- però en aquest cas en poca fe, tens un plat senzill, fàcil i bo dels bons. Una abraçada per tu també Dolça¡¡.

Cristina; -Crijoarmael- Potser sense volguer, t'he despertat aquest "racons amagats" que tens d'infantesa... dels quàls en tens tants bons records... per tant ho celebro Cristina. Referent al bacallà proveu-ho... i ja em diràs¡¡.

Josep; -El café de nit- Doncs sí Josep, tens tota la raó, sortir del Mercat del Ninot i tant sols "mirar" el teu voltant et trobes amb una petita part del que he posat en aquest "post" descobrint noves coses i façanes i portalades, entrades, ascensors -el del "post" és de l'any 1913 i es troba al Carrer Mallorca 284, no us el perdeu, val la pena¡¡- per sortir d'aquets "racons amagats" i arribar a casa i poder fer aquest bacallà amb confitura de ceba... que més és pot demanar? Records a la Glória¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Bajoqueta; Espero que amb les explicacions que t'he donat sapigués disculpar el meu "despiste", fins la propera Bajoqueta¡¡.

Dolors; -Els peixos- Totes les explicacions que he fet, tant sols han estat l'estona d'anar al Mercat del Ninot i "veure" el que hi ha a tot al voltant, estic convencut, que en el mercat que tu estàs, de segur que si troben també "racons amagats" d'aquesta mena. Desitjo que us hagi agradat aquest bacallà -especialment al teu marit- Salutacions¡¡.

Maria; -La menta fresca- Sí que ho és sí aquest bacallà de fí... i fet amb les explicacions de la Mireia Carbó -i també fet amb una micona d'amor-no es necessita res mes¡¡

PILAR ha dit...

Quin bacallà més bo! Una vegada en vaig menjar de bacallà amb salseta de taronja i em va agradar molt. Ara ja tinc la recepta. Gràcies.
Jo quan vaig per l´eixample sempre vaig mirant per les finestres, sobre tot si es de nit i tenen els llums encesos.... M´agrada mirar els artesonats dels sostres! LLàstima que mols dels pisos han estat reformats i s´els han carregat.
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna i Andreu; -La vella carmanyola- .... mmmm a mí també m'agrada aquest bacallà...:) per cert comprat al Mercat del Ninot i sortir per els seus voltants et trobes amb aquestes petites meravelles enganxades per les parets, en els portalons, baranes, escales, ascensors -aquest del "post" és de casa particular, vaig entrar-hi i vaig demanar permis per fer-hi la "foto"- hagués pogut fer-na moltes més parts d'aquest passeig per el modernisme, aixó és un petit "testet" del molt que hi ha en aquest carrer Mallorca i voltants. Una abraçada -per la padrina també-.

Rubén; -A la cuina- Sempre és "premit" assegurat les receptes de la Mireia Carbó. Així que les tingi t'ho envio. Una abraçada Rubén¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -El cau de cuina- El peix -si és fresc- no necessita masses explicacions, el bacallà amb la "personalitat" que té s'acompanya -en aquest cas- amb ceba confitada de taronja, que l'hi dona una suavitat prou mareixadora per menjar-ho.
Les façanes les quàls pertaneixen a cases modernistes que he posat l'enllaç, totes elles estàn en molt bon estat, doncs són llocs públics, i moltes d'elles amb restauracions "aguantant" la fesomía del modernisme tal i com era, encara que també sempre si pot trobar algún brètol i embrutar alguna d'aquestes joies modernistes d'alguna façana o porta particular. Una abraçada Pilar¡¡.

Gemma ha dit...

El meu germà viu al costat del mercat del Ninot i sempre hi va a comprar... I ara que està en obres encara el té més a prop ;)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma;-la cuina de casa- Un bon mercat, amb bons productes i també qualitat, al igual que també amb molt de carisme dintre de l'eixample i una llarga tradició en moltes de les seves parades.
Que bé que ho tè el teu germà vivint tant i tant a prop no?. :)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,