LA CUINA A LES TERRES DE L'EBRE

1 d’octubre del 2009



Un món de cultures.-

La cuina d’un territori és també la seva història...així comença el llibre que amb el nom de; La cuina a les Terres del Ebre de, M. Carme Queralt Tomàs, és el que ens explica i ens dóna a coneixa en la introducció d’aquest llibre i, continuant amb la lectura segueix explicant-nos: [...] la cuina de les Terres de l’ Ebre presenta unes característiques singulars en el conjunt de Catalunya, fruit de la història i de les nombroses tradicions culturals que hem viscut –i vivim- la gent d’aquestes Terres, les comarques del Baix Ebre, (Tortosa) el Montsià (Amposta) i també a la Terra Alta (Gandesa) [...] i així continua parlant i explicant-nos sobre aquest fascinant món de cultures que van deixar, en aquest racó que són les Terres del Ebre.

Aquest llibre vol donar-nos a conèixer la cuina estratègica d’aquestes comarques, amb la influencia islàmica, i que, amb quasi 1000 anys de assentament van ocupar tots el racons de les Terres del Ebre. Els sarraïns que dominaren aquestes terres fins la frontera d’Andalús –Tortosa- proporcionaren els gustos exòtics i els perfums de les especies vingudes de la relació que la cultura islàmica tenia amb altres cultures –Balí, Java, Sumatra, Filipines...- tant fossin per interessos comercials, com a nivell d’ expedicions o bé viatges realitzats per les diferents cultures de l`época, sense oblidar l´influéncia Mediterrània i també les comarques veïnes d’Aragó i del País Valencià.

Les receptes que hi trobarem són el recull de M. Carme Queralt Tomàs, nascuda a Tortosa - llicenciada amb Antropologia Cultural per la Universitat de Barcelona- i que amb l’ajut de les mestresses de casa de les diferents comarques, podrem llegir tant les paraules relacionades amb els estris –aïna, ribell, ribelleta...- com els ingredients per fer-ho –abadejo, bajoques, aladroc, maçana, xixorretes...- per acabar la recepta i trobar-nos a peu de pàgina, les poblacions on es feien dites receptes.

Al final del llibre hi trobarem el vocabulari de les paraules -que jo aqui he posat en vermell- amb la traducció com les coneixem “nosaltres”.

Aquest llibre podem trobar-lo a: Cossetània Edicions . La primera edició és del març del 2000; la segona del abril del 2001; i aquesta que teniu aquí, del març del 2006.

(bloquistes; bona lectura i bon profit!)

6 comentarios:

ANNAFS ha dit...

Un llibre molt interesant... Ja miraré si el trobo, donçs m' agrada saber maneres de cuinar i recpetes d' altres llocs.

josep ha dit...

La cuina de les diferents comarques és tan variada com extraordinària. Les terres de l'Ebre tenen una quantitat de platsmagnífics. Nosaltres tenim una col·lecció de cuina catalana per comarques i les receptes ebrenques són de les que més m'agraden.
Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

Que tal Josepb , com estas??
Aquest llibre si que me'l compraré , ara jo també soc una mica de les terres del Ebre i m'interessa tot el que fan.
Moltes gracies i fins aviat.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -M'agrada cuinar- Jo l'he trobat molt interessant, doncs a part de la léxica que si troba, si poden trovar moltes receptes que queden molt i molt bé i amb ingredients que es poden trobar a totes les botigues i supermercats. El preu -que em vaig descuidar de posar-li al "post"- és de 12€. Fins la propera Anna¡¡.

Josep -El café de nit- Doncs és ben cert, la cuia de les Terres del Ebre, és molt varidada i rica amb variació... sense oblidar els "cocs"¡¡. Fins la propera Josep. Records a la Glória¡¡.

Els peixos; Celebro a ver encertat en aquest llibre¡. Fins la propera "peixos".

bajoqueta ha dit...

Com no ha de ser bo venint de les Terres de l'Ebre jajaja. (jo sempre agranant cap a casa).

La veritat és que m'encanten estos llibres que tenen receptes d'un territori determinat, coneixes moltes coses com tu dius.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Bajoqueta; -A la taula i al llit...- Doncs, molt ben agranat, la veritat¡. Un receptari molt facilot, amb receptes explicades -i després recollides- per senyores grans de les comarques del Ebre.
Doncs és ben cert bajoqueta, com molt bé dius, coneixes receptaris d'un lloc en concret i, repeteixo, fàcils de fer. Fins ben aviat Bajoqueta¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,