DOLÇ DE CASTANYES

25 d’octubre del 2009



La castanya és originària de Ponto Euxino -Àsia Menor-. Existeixen a Europa des de el segle Vè, que van arribar des de Grècia. Després van ser conegudes a Roma i Espanya. Necessiten d’un clima templat, peró que sigui humit per poder creixa sense problemes. Són els fruits secs en menys calories i també amb menys grasses. Tenen propietats molt semblants als cereals. Són riques en proteïnes, minerals i també en vitamina C. El seu arbre és el castanyer. Les castanyes podem menjarles crues, bullides, rostides i també dolçes. A França és molt freqüent trobar un dolç de castanya conegut com a marrón-glacé. Una de les formes més senzilles de menjar-les és, posant-les en unes paelles foradades, fogons o també en contenidors metàl·lics a foc valent al voltant de 15 a 20 minuts. En els Països Catalans i més concretament a Viladrau -Osona- des de fa quinze anys és celebra la festa de la castanya on podem trobar; col·loquis, xerrades, receptes dels diferents restaurants de la població i de la comarca, com també caminades populars per El Montseny, per saber més d’aquest fruit sec de tardor. A Galícia, la festa de la recollida de la castanya s’anomena Magosto, Astúries Magüestu i a Cantàbria, la Magosta.

Abans d’acabar uns refranys sobre la castanya: Castanya bullida, castanya ensopida. Castanya sencera, al foc peta. Llampecs per Sant Joan, les castanyes ho pagaran.

 Bé, anem per feina i… per la recepta¡¡

Ingredients:

-1 Kilo de Castanyes.
- Un litre de llet.
- 250 grams de sucre.
- Nata per muntar
- Una micona de mantega.
- 1 Got d’aigua.
- Vainilla (opcional)

Preparació:

Primer de tot, farem un tall per la part més bombada de la castanya; les posarem en una cassola i les cobrirem amb aigua, salant-les lleugerament. Deixarem que bullint durant deu minuts, -a partir que l’aigua comença a bullir-, passat aquest temps deixarem que s’escorrin bé i tot seguit les pelarem, treien la pel·lícula interna del seu interior. Bullirem la llet perfumada amb una micona de vainilla. Tirarem les castanyes i les deixarem coure junt amb la llet/vainilla al voltant d'uns 40 minuts, acabat aquest temps passarem les castanyes pel minipimer, i ho decantarem. Farem un almívar amb el sucre i una micona d’aigua, quant comenci a bullir,-sense deixar de remenar- i veiem que l’almívar comença a ser espès, ho tirarem al puré que tenim reservat de castanyes, junt amb un tallet de mantega i un gotet de nata líquida, ho remenarem ben remenat i ho posarem a la nevera, al voltant d’una hora. Servirem amb bols petits, acompanyats amb nata muntada. (blocaires que vaigi de gust i... bona castanyada!!)

22 comentarios:

Marta Padenous ha dit...

...castanyes...fa poc he descobert el marrón galcé...però aquest dolç...ostres...ho hauré de probar!
Ptnts

ELS PEIXOS ha dit...

Que tal Josepb??
Això be a ser com una melmelada ?? crec que no , oi ??
Te molt bona pinta , i ara tenim que menjar castanyes siguin de la forma que siguin , que quan s'acaben , ja no en tenim fins l'any que ve.
Fins aviat Josepb

josep ha dit...

Josep,
Tot i no ser massa "castanyer", haig de reconeixer que aquesta crema t'ha quedat sensacional. Felicitats!

Mai ha dit...

Això ho he de probar jo!!! tenim castanyes i s´han d´ aprofitar .
Una idea excel-lent.
salutacions Josep

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Però que bona ha d'estar. Molt bona proposta per aquests dies. Salut!!!!

Gemma ha dit...

Una recepta molt apropiada per l'època. Precisament estic buscant una recepta semblant de puré de castanyes do´ç i em sembla que aquest em pot anar molt bé!

El cullerot Festuc ha dit...

Quina pinta tan bona que té aquestes postres!!! Però només de pensar que s'ha de pelar 1 kg de castanyes em fa tirar enrenre...mira que és empipador, eh?
Petuents,
Eva.

maragda ha dit...

Quina entrada més xula!

I una altra cosa:

Tanto La Olla Suiza como nosotros queremos agradecer vuestra entrega, participación y buena acogida, así que era imprescindible agilizar el esperado resumen, y aquí lo tenéis:

Resumen HEMC 37: Aperitivos
Resumen en La Quinta de Luculus

Gracias de nuevo!

la vella carmanyola ha dit...

JosepB; saps que a les muntanyes de Prades hi han molts castanyers??? doncs em sembla que dissabte que vull anar a fer una volteta amb la bici en replegaré unes moltes i provaré la teva crema. Que t'ha sembla si me la copio??

Rècords

Mercè ha dit...

Castanyes... i que bones que són!!! I aquest dolç, ha de ser deliciós!! Llàstima que aquí només en trobo als súpers xinos i coreans i no són massa bones. Però hauré de provar de fer la teva crema!
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Deu-vosguard a tothom, sigueu benvinguts¡¡

Marta; -Pa de nous- Desitjo que t'hagi agradat aquest dolç, encara que la recepta que jo tinc porta 300 grams -que jo l'hi vaig posar- amb 250 també hi fa¡¡. Salutacions per tu també Marta¡¡.

Dolors; -Els Peixos- Doncs sí em de menjar castanyes, i aquesta és un altra manera de fer-ho, no et sembla?. Fins la propera Dolors¡¡.

Josep; -El café de nit- És un dolç/crema que és diferent per menjar com a postres, donant-li un altre toc diferent.

Mai; -Maiblog- Doncs vinga dona ha provar-ho i a menjar-ho. No sé si la idea és exel.lent, al menys és diferent. Salutacions per tu també Mai¡¡.

Olles i somriures; És un dolç, que com dic queda molt bo, l´únic que el sucre amb 250, quedaría no tant ambafat de sucre. Salut també per tu Olles¡¡.

Gemma; -La cuina de casa-Celebro que t'hagi encertat en que pugis fer aquesta recepta. Crec que va molt be si s'ha de fer una "castanyada", doncs servit amb petits bols, no és com les castanyes i els moniatos, que sempre queden enganxats per terra o dins del cava... etc. d'aquesta manera queda "recullit" a dins del bol.

Eva; -El cullerot festuc- Quànt pelo patates, per fer una truita -per exemple- em poso assentat davant de la "tele" mirant les noticies i sense adonarme'n hi ha tinc les patates pelades i tallades, amb les castanyes, fer-li un tall i després palar-les, es fa deseguida i de la mateixa manera. PERTUnets també per a tu Eva¡¡.

Anna; -la Vella Cermanyola- Doncs si vas amb "bici" per les muntanyes de Prades, també pots trobar algún que altre bolet... podría ser que la recepta canvies no?. Peró si no trobes cap bolet, aquí tens la recepta del dolç de castanyes¡¡. Una abraçada i records a la teva mare¡.

Mercé; -cuina per llaminers- Com diuen en castellà; "a falta de pan buenas son tortas" de segur que tu -i sens un postre dolç- la treuràs d'allo millor, segur que sí¡¡.
El sucre -com ja he dit- amb 250 en té suficient. Una abraçada per tu també Mercé¡¡.

ANNAFS ha dit...

Les castanyes són boníssimes. Aquest dolç de castanyes l' he de provar em sembla deliciós.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna; -M'agrada Cuinar- Doncs proveu-ho i ja em diràs que tal, jo així ho vaig fer i el vaig trovar força bo.

RUBEN ha dit...

Josep! Molt encertada aquesta recepta en aquestes dates! Una molt bona alternativa per acompanyar amb uns panellets i un gotet de moscatell!

Ruben ha dit...

Devem estar connectats, perquè m'has deixat un comentari mentre t'estava escrivint aquí :-D
A mi com m'agraden més és a la brasa, amb el permís, és clar, del marrón glacé, però només de veure'n el preu o la recepta i la feinada que porta, me'n passen les ganes!

La cuina vermella ha dit...

aquest dolç quedaria fantàstic a les creps, oi?
bona castanyada a tu també!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Ruben: -A la cuina- Podría ser una alternatíva, per acompanyar també a la festa de la magosta -si apretes a l'enllaç ho veuràs- es fa per recuperar la cullita de la castanya i també per coneixa els vins novells de la verema del setembre.
Surfzone; -Catacuina- Moltes vegades, els plats senzills, són els grans triunfadors a les taules... les castanyes a la brasa són d'alló més deliciós¡¡. Salutacions Surfzone¡¡.
Quique i Txell; -La cuina vermella- ... i perquè no?Igualment per a vosaltres "vermells"

Maria ha dit...

Molt bona Josep aquesta crema. Sempre m'ha fet mandra treballar amb les castanyes. Són un rotllo per pelar. A veure si m'animo amb la teva crema.

No tot són postres ha dit...

És una espècie de compota de castanyes aquest dolç? És molt dolç?
Té molt bon aspecte aquesta crema, una manera de menjar castanyes amb cullera i sense embrutar-te els dits!
PTNTS
Dolça

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria; -La menta fresca- Benvinguda de nou¡¡. Preparar les castanyes, no porta massa enrenou, aquest dolç de castanyes, l'únic que tè, que jo el vaig deixar reposar amb la llet, un día per l'altre, i el dia següent el vaig acabar. Salutacions Maria¡¡.

Dolça; -No tot son postres... a la cuina- Les compotes -per regla general- és un puré de fruites que es tallen i es trituren i després es cou amb aigua i sucre.
Aquest dolç, quànt vaig tenir les castanyes pelades i a punt i un cop reservades, a "part" vaig fer el carmel, després vaig tirar-ho a les castanyes,junt amb una micona de mantega i nata líquida i vaig passar-hi el minipimer.
Com ja he anat dient amb altres "bloquistes" amb 200/250 potser n'hi hauría prou de sucre, jo vaig seguir la recepta que tenia apuntada la meva mare. Tens tota la raó Dolça, doncs quànt anem a "castanyades" sempre acabem trobant les castanyes enganxades al terra o també dins dels gots de cava...etc, aquesta forma és més neta, no et sembla? Salutacions Dolça¡¡

PILAR ha dit...

Jo utilitzó el dolc de castanyes per farcir el braç de gitano però sempre l´havia comprat fet. Provaré aquesta recepta per la propera vegada.
Fins aviat!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -Cau de cuina- Potser és una mica entretinguda de fer, tallar les castanyes i bullir-les 6 minuts i després palar-les..., ara la satisfacció de menjar un dolç de castanyes, d'aquesta forma i fet a casa, crec que val la pena.
Com he anat repetint en els altres companys "bloquistes", amb 200/250 de sucre també l'hi va bé. Salutacions Pilar¡¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,