CASSOLA DE BACALLÀ AMB SALSA D'AVELLANES

8 de setembre del 2009



El bacallà aquest peix tant i tant arrelat a les cuines i també a les taules catalanes, ens expliquen els historiadors gastronòmics que ens el van donar a conèixer els bascos que feien les rutes cap a Terranova i el Mar del Nord i només ells coneixien la ruta del apreciat peix. Els bascos feien fortes comandes de sal a les salineres de Torrevella (Alacant) i també a les de Menorca. Aquestes comandes eren introduïdes cap el Païs Basc amb tracció de sang –mules- cap els Pirineus i quant arribaven el seu destí, cobrien l’apreciat bacallà amb la sal per tal de conservar-ho amb bones condicions. Els catalans van prendre bona nota i per la seva part tenien les salineres molt més a prop i el bacallà el compraven en els bascos. El resultat és aquesta constància que les mestresses de casa i els restauradors han sabut treure del bacallà. 

Ingredients per a quatre persones.

4 Trossos de morro de bacallà. 2 Gots d’oli d’oliva. Farina per arrebossar.
Per fer la salsa: 5 Grans d’all ben picats. 1 manat d’alls tendres. 1 Copa de xerès. 1 Got d’oli d’oliva. ¼ de litre de fumet. ½ Got de crema de llet. 20 Grams de farina. 125 Grams d’avellanes torrades i triturades. Julivert picat.

Preparació:

Posarem una paella al foc amb oli. Quant estigui calent, fregirem els trossos de bacallà enfarinats i, quant estiguin ben daurats, els traurem i els reservarem.. Seguidament i en el mateix oli tallarem els alls crus i els tendres. Un cop estiguin cuits, hi abocarem la farina, ho remenarem bé i tirarem el xerès, i després el fumet. Ho remenarem ben remenat i ho deixarem a foc lent. Passats 10 minuts incorporarem les avellanes i mig got de crema de llet, deixant-ho 10 minuts més. Dins de la cassola hi posarem els trossos de bacallà, ho col·locarem al forn un parell o tres de minuts i ho servirem. (bon profit!)

18 comentarios:

Glòria ha dit...

El bacallà, per fregir-lo, amb la pell amunt o la pell avall?, recordes la pol·lèmica amb la Mireia Carbó?, je, je

ELS PEIXOS ha dit...

Jo a casa no faig mai bacallà i el meu marit quan anem a dinar fora sempre demana bacallà.Jo no se mai quan esta desalat, o em paso o no hi arribo , tot plegat és un xou...

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Provarem aquesta salsa amb el bacallà, té bona pinta

Núria ha dit...

Quan era petita, no m'agradava gens!!Però ara m'encanta aquest peix amb personalitat...Té molt de gust i amb aquesta salsa ha de quedar boníssim...

Núria

Marta Padenous ha dit...

...recordo la polèmica! (no el resultat!)
Al Baix Camp el mes de Setembre és el més d'anar a plegar avellanes per excelència....i aquest plat els hi va que ni pintat!
Boníssim
Ptnts

Francesc ha dit...

M'encanta el bacallà i aquesta recepta ha de ser boníssima!!! Salutacions

No tot són postres ha dit...

Josep, aquesta recepta serviria per a la nova secció del meu blog LA RECEPTA DEL MES. M'encanten les avellanes, com a bona reusenca que sóc, i aquesta combinació amb el bacallà ha de quedar bé!

PTNTS
Dolça

El cullerot Festuc ha dit...

Jo el bacallà només m'agrada en esqueixada o brandada...pero amb aquesta salseta d'avellanes...fa un goig!!!
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

La salseta ha de ser boníssima, amb una combinació d'ingredients molt encertada. Jo, com sempre, canviaria el bacallà per un altre peix, però la salseta la faria tal qual, és d'aquelles de sucar-hi pa!

ANNAFS ha dit...

Les salses amb fruits secs m' encanten... i amb el bacallà hi deu quedar boníssima.

Mercè ha dit...

Josep, jo no sóc gens de bacallà, però aquesta recepta es pot fer amb algun altre peix, perquè la salsa ha de ser deliciosa!
Petons!

PILAR ha dit...

A mí el bacallà m´agrada de totes les formes i amb aquesta salseta ha de ser molt bó. Ho provarem.
Fins aviat!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

M´ha agradat molt la teva explicació i la recepta ha de ser boníssima!!!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Bona combinació, sí senyor.Salut!!!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Perdoneu el meu retard en contestar-vos, peró el pont de la diada he esta fora, buscant "recons amagats". Ja us explicaré.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Glória; -El café de nit- Jo la pell no l'hi dono massa importancia, el que conte és el resultat i fet amb aquesta salseta de avellanes, queda molt fineta. Salutacions Glória¡¡.
Els Peixos; Has obert un "front" amb el dessalat del bacallà. En el proper "post" dedicat al bacallà hi posaré el dessalat, com jo el faig.
A peu coix; Doncs si la proves ja m'ho diràs. Fins la propera¡¡.
Núria; -Cocinarte- Tens tota la raó amb aquest peix, té molta personalitat. El meu pare diu; Que el bacallà, no és peix... és veritat, és diferent a tots els altres peixos¡¡. La salseta que l'acompanya prova-la, el resultat, exquisit Núria¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Marta; -Pa de nous- El resultat excel.lent, tant per els del Baix Camp, com per els que els hi agrada aquest peix. Fins la propera Marta¡¡.
Francesc; -A la taula i al llit...- Doncs tens el plat i el resultat assegurats Francesc¡¡.
Dolça; Celebro que sigui del teu agrat. Els fruits secs, i les avellanes en concret, tenen infinitat de variacions i de molts plats, a part dels postres¡¡.
Eva; -El Cullerot Festuc- Fa goig de veure... i de menjar¡¡. Pertunets també Eva¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -La cuina de casa- Ja veig que el bacallà no és el teu fort... però amb un altre combinació de peix, per sucar-hi pa igual¡¡.
Anna; -M'agrada cuinar- Com he dit una mica més amunt, les salses en fruits secs, tenen moltes i bones interpretacions, si la posem en un peix que t'agrada... està tot dit no?. Fins un altre Anna¡¡.
Per cert Anna¡, ja vas fer el pastís de mongetes del ganxet?
Mercé; -Cuina per llaminers- La salseta que va sobrar, la vaig aprofitar, l'endemà per un parell de talls de llomillo que tenía a la navera... en peix de segur que n'hi ha més d'un que l'hi prova força bé aquesta salseta. Salutacions Mercé¡¡.
Pilar; -El Cau de Cuina- Celebro ha ver-te endevinat aquest plat, doncs ara... ha disfrutar-lo, quànt el fagis. Salutacions Pilar¡¡.
Maria José; -Dit i Fet- M'agradat que t'agradés aquesta explicació del bacallà, són históries, que jo trobo molt interessants, saber d'on venen i -en aquest cas el bacallà- el rasó que ha tingut fins els nostres dies. Moltes gràcies per visitar el meu bloc¡¡. Una abraçada Maria José¡¡.
Olles i Somriures; Com a bona reusenca, les avellanes ni "pintades" si a sobre aquesta salsa la posem damunt del bacallà, -com dius tu- la combinació excel.lent¡¡. Fins la provera "olletes"



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,