POR I DINERS (SENSE ESCRÚPOLS)

5 de juny del 2009



Por i diners és la tercera entrega de la sèrie; Cent anys que van transformar Catalunya.

L’autor, Francesc Cabana (Barcelona 1934) tot marxant de l’erudició, i amb escrits i cartes de industrials i empresaris de l’època, ens explica el fets que cada any (1906-1923) van succeir. La Setmana Tràgica, –per exemple- fa la crònica del dia a dia amb tots els atentats, amb el resum final de les esglésies cremades. Una lectura senzilla i amena, relats curts de poques pàgines cadascun i, on podem llegir –cada any- de manera independent. Gènere a mig camí entre crònica histórica i la novel·la, amb relats d’una època apassionant, plena de fets històrics, la creació de la Mancomunitat i el cop d’estat de Primo de Rivera.

La primera entrega; -El cabaler de Cerdanya- (1844-1875) ens parla dels anys de la Revolució Industrial, en la qual els cabalers –els que no heren hereus- eren obligats a marxar de casa seva, aniran a les ciutats i es convertiran moltes vegades en empresaris.

La segona entrega; –catedrals de cotó- (1876-1905) ens parla de la creació d’una industria cotonera, que serà fonamental per al desenvolupament econòmic català i al voltant de la qual s’anirà creant riquesa.

Francesc Cabana i Vancells (Barcelona, 1934) és advocat, economista, periodista i historiador especialitzat en temes econòmics. Els seus treballs sempre han estat al voltant de la economía catalana. Les seves obres que perfilen la història bancària i la burgesia del país, amb títols com: Caixes i bancs de Catalunya (4 volums, 1996-2000) o també: La burgesia catalana (1996). Al igual que també amb l’ economía general, amb títols com: 37 anys de franquisme a Catalunya. Una visió econòmica (2000); cada any exposat cronològicament, pot ser llegit independentment.

Francesc Cabana és col·laborador habitual del diari Avui. L’any 1998 rebé la Creu de Sant Jordi.

La primera edició d’aquest llibre és del maig del 2009. Editada per editorial Proa. (A tot vent).

3 comentarios:

ANNAFS ha dit...

Donçs ja sé el llibre que m' enduré de la bliblioteca. Molt bona recomanació. A mi m' agrada molt la novel.la històrica, així que aquest tinc ganes de llegir-lo.

josep ha dit...

Josep
Ha de ser una bona novel·la, a mi em va agradar molt les Catedrals de Cotó de la mateixa sèrie. Serà questió de llegir-la. Gràcies per la recomanació.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna;-M'agrada cuina- Cel.lebro que t'hagi donat una bona recomenació. Aquest llibre, al igual que els dos anteriors que han sortit són cróniques curtes, hi estan escrites cronológicament per anys, poden-lo llegir independenment per l'any que volgis. Ja m'ho diràs que tal t'ha semblat, fins aviat Anna¡¡.

Josep; -El café de nit- Quànt vas posar el "post" del llibre de les catedrals de cotó, vaig fer-ta el comentari que jo, estava llegint-lo, a mí em va agradar molt també aquest llibre. Pensa que aquest està fet amb el mateix "guió" i els anys posats cronológicament, igual que catedrals de cotó. Desitjo que t'agradi, tal com m'ha agradat a mí. Fins aviat¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,