MONGETES DEL GANXET AMB "CULIS" DE TOMÀQUET.

8 de maig del 2009





hemc 33 - piensa globalmente come localmente
.- Mongetes del Ganxet.-

Aquesta es la meva aportació al hemc 33 que ajonjolí de la flor del Calabacín ha proposat, amb el títol de; Piensa globalmente, come localmente.

Aquesta mongeta considerada per a molts la millor del món, es troba a les comarques del Maresme i també a les del Vallés Oriental i Occidental, al igual que a la comarca de La Selva, on durant els últims anys han revifat considerablement, aquest fet és potser degut, al gust que deixen a la boca i també a la poca granulació que s’hi troba, amb un tacte suau i consistent al paladar. Avui en dia, es compren ja cuites i embassades, encara que aquestes que jo us presento, són bullides al fogons de casa meva i en un punt de cocció que les fa úniques… al menys per a mí.

Aquesta mongeta de color blanc, té una forma plana, molt semblant a la d’un ronyó i amb un ganxet –d’aquí el nom- a un dels extrems que la caracteritza i, han estat els pagesos primer, qui en principi la cultivaven per a consum propi, per després conrear-la a nivells mes elevats per comercialitzar-la i poguer-la assaborir en els mesos de tardor per els paladars més exigents.

Pastís de mongetes del ganxet amb “culis” de tomàquet.

Ingredients:
(Per a 6 persones)

- 2 Pebrots vermells.
- 1 Kilo de cebes.
- ½ Kilo de mongetes del “ganxet”.
- 4 Ous.
- 200 Grams de nata líquida.
- 6 Filets d’anxoves.
- 25 Grams de mantega.
- Sal i pebre.

Per fer el “culis” necessitarem: ¾ de tomàquets vermells i forts; 1 got d’oli; vinagre i sal.

Preparació:
 
Escalivarem els pebrots, els pelarem i seguidament els tallarem a tires. Reservarem.

Pelarem les cebes, les tallarem a làmines fines i les courem en una paella amb poc oli i deixarem que es vagin fent a poc a poc fins que quedin confitades. Reservarem.

Un cop tinguem les mongetes bullides, les aixafarem amb una forquilla fins que obtinguem un puré ben fi, hi posarem la nata líquida i ho barrejarem tot plegat amb els ous -sencers-. Ho salpebrarem i ho reservarem.

En un motlle de plum-cake engreixarem amb una micona de mantega el fons del atuell. Primerament hi posarem una tercera part del puré de mongetes, al damunt la ceba confitada, un altre capa de mongetes, després els filets d’anxoves, els pebrots escalivats i per sobre de tot, la resta del puré de mongetes.

Ho deixarem al forn a una temperatura de 180º al “bany maria” al voltant d’uns 40/45 minuts fins que quedi ben cuallat.

Per fer el “Culis”, deixarem escaldar els tomàquets, després els pelarem i també traurem el màxim de llavors possibles abans de posar-los pel minipimer, hi posarem una cullerada de vinagre, sal i després anirem tirant l’oli a poc a poc.

Posarem una micona de "culis" al fons del plat i pel damunt col·locarem un tros del pastís amb el pebrot i la ceba que ens haurem reservat. (bon profit¡.)

.- Judías del “Ganxet”.-


Esta es mi aportación al hemc 33 que ajonjolí de la flor del Calabacín ha propuesto, con el título de; Piensa globalmente, come localmente.

Esta judía considerada para muchos, la mejor del mundo, es genuina de la comarca del Maresme, en el litoral catalán, y también propia del Valles Oriental y Occidental al igual que la comarca de La Selva.

Probablemente este aumento de la producción en estas zonas se deba al gusto que dejan en la boca y también a la poca granulación que en ella se encuentra, con un tacto suave y consistente al paladar. Hoy en día, se compran ya cocidas y embasadas, aunque estas que aquí presento están hervidas en los fogones de mi casa y en un punto de cocción que las hace únicas… al menos para mí.

Esta judía de color blanco, tiene forma plana, muy parecida a un riñón y que en forma de gancho –de aquí el nombre “ganxet”- a uno de los extremos así la caracteriza y, han sido los payeses primero, que en principio la cultivaban para consumo propio, para después cultivarla a niveles comerciales, para poderla saborear en los meses de otoño los paladares mas exigentes.


Pastel de judías del “ganxet” con “culis” de tomate.

Ingredientes:
(Para 6 personas)


- 2 Pimientos rojos.
- 1 Kilo de cebollas.
- ½ Kilo de judías del “ganxet”.
- 4 Huevos.
- 200 Gramos de nata líquida.
- 6 Filetes de anchoas.
- 25 gramos de mantequilla.
- Sal y pimienta.


Para hacer el “culis” necesitaremos ¾ de kilo de tomates rojos y fuertes; 1 vaso de aceite; vinagre y sal.-


Preparación:

Pondremos a cocer a rescoldo los pimientos, una vez terminados, los pelaremos y los cortaremos a tiras. Reservaremos.

Pelaremos las cebollas, las cortaremos a láminas finas y las coceremos en un cazo con un poco de aceite, hasta que veamos que están bien confitadas. Reservaremos.

Trituraremos las judías con un tenedor hasta conseguir un puré bien fino y lo mezclaremos con los huevos y también la nata líquida. Pondremos la sal y la pimienta. Reservaremos.

Con la mantequilla engrasaremos un molde de plum-cake y con un papel en el fondo -también engrasado- pondremos una tercera parte del puré de judías, por encima la cebolla confitada, otra capa de judías, los filetes de anchoa, los pimientos cocidos a rescoldo y para finalizar el resto del puré de judías.

Lo dejaremos al “baño maria” unos 40/45 minutos hasta que quede bien cuajado.

Para preparar el “culis” escaldaremos los tomates, una vez terminados los pelaremos, sacaremos todas las semillas posibles y los pasaremos por el “minipimer”, poniéndole una cucharadita de vinagre, sal e iremos tirando el aceite poco a poco.

Serviremos poniendo el “culis” en el fondo del plato y por encima colocaremos un trozo de pastel adornándolo con pimiento y cebolla, los cuales, ya tendremos reservados. (buen provecho¡.)

11 comentarios:

El cullerot Festuc ha dit...

Que bones que son les mongetes del ganxet! Jo en tinc de congelades´, i aquesta recepta la trobo molt atractiva!
etunets,
Eva.

PILAR ha dit...

Trobo que les mongetes del ganxet son de les més bones que he provat mai. Aquesta recepta es molt original y amb tots els ingredientes que hi posses i que, personalment, m´agraden molt, ha de estar molt bona.
Salutacions

Sargantana ha dit...

Quina manera més original de menjar llegum. Deu ser ben bo tant fred com calent.
Salut

ANNAFS ha dit...

Aquesta recepta me la reservo per el dinar de família que fem cada any. Segur que els sorprendrà, com m' ha sorprés a mi, donçs em sembla boníssim.
Les motgetes del ganxet, les millors.

xaro ha dit...

Quina bona pensada, presentar-les d'aquesta manera. Segur que estan per llepar-se els dits!!!!!!

Mercè ha dit...

Josep, trobo que és una recepta ben original per presentar les mongetes del ganxet!! Deliciós!!
Petons! :)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Eva; -el cullerot Festuc- Sens cap dubte Eva, les mongetes del ganxet són de les millors que es troben al mercat. Aquesta recepta es atractiva i està molt i molt bona -puc asegurar-ho- si la fas ja m'ho diràs. PERTUnets també Eva¡.

Pilar; -El Cau de Cuina- Estic d'acord amb tu Pilar, com aquestes mongetes poques n'hi ha, doncs són com dius tu de les millors que es troben al mercat.
Doncs te'ns la recepta, els ingredients t'agraden, tant sols queda... posar-t'hi i a disfrutar del plat.Moltes gràcies per entrar en el meu bloc. Que vaigi de gust. Una abraçada. Josepb.

Sargantana; -L'hort del sol- Trobo que si sargantana, es una manera de menjar llegum totalment diferent. Aquesta recepta jo l'he fet en altres ocasions i sempre he quedat be, tant es pot menjar freda com calenta i acompanyada amb "el culis" i sucar-hi una mica de pa... en fi¡¡. Fins aviat sargantana. Josepb.

Anna; -M'agrada cuinar- La familia de segur que disfrutaràn amb aquest plat, pensa Anna que quànt el facis, de segur que et demanaràn la recepta. Acompanyada amb el "culis" de tomàquet... per sucar-hi pa. Disfruteulo. Josepb.

Xaro; -Cuinetes- per llepar-si els dits ben llepats, t'ho puc assegurar Xaro. Si el presentes d'aquesta manera amb el "culis", com a molt pots posar-hi una mica d'esquerola i un tomàquet amanit, per acompanyar. Josepb.

Mercé; -Cuina per a llaminers- Original i també molt i molt bo Mercé, al igual que deliciós, doncs amb tots els ingredients que hi porta, quànt surt del "bany maria" i ho deixes refredar, sembla que tallis un plum-cake per esmorzar. Es pot menjar tant fred com calent, acompanyat amb el "culis" de tomàquet. Una abraçada.

Espero qe si el feu, poseu el meu enllaç. Gràcies a tots per entrar en el meu bloc. Una abraçada per a tothom. Josepb.

Ajonjoli ha dit...

josep, muchas gracias por tu participación. No conocía esta legumbre, seguro que es de una calidad extraordinaria. A ver si adapto la receta a las judías que encuentro por aquí.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Ajonjoli; -La flor del calabacín- Me fascinó el tema sobre el HEMC que propusiste. Buscando recetas sobre este tema, encontré divertida esta para colgarla en mi bloc, y darla a conocer por partida doble; la primera por las judías del -ganxet- y la cercanía del producto –tema que tu propusiste- y la segunda; por la forma de preparar estas judías, pués colocadas en un molde de cake, las hace diferentes para ser acompañadas del “culis” de tomate, y también con una ensalada de lechugas, endívias y tomate. Puede servirse como primer plato frio o caliente, al igual que como plato único… todo depende de lo comilones que sean los comensales. Saludos. Josep.

Maria ha dit...

Apa Josep, que tu no t'has limitat a fer unes mongetes amb botifarra, eh? aquest és un plat original i molt bo, tant de presentació com de sabor.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria; -La menta fresca- També si pot posar la botifarra eh?. Celebro qe t'hagi agradat, si el fas quedaràs molt i molt bé, de debó¡. Josep.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,