PASTÍS CASOLÀ DE SANT JORDI

20 d’abril del 2009




Corría el segle XV on, la llavor de la Fira dels Enamorats començar a fecundar a la ciutat de Barcelona. La trobada dels enamorats en aquesta diada era l’entrega d’una rosa vermella, que significa passió, acompanyada de l’espiga, que significa fecunditat. La passió va anar implantant-se i fou a la Capella de Sant Jordi on, les senyores i senyoretes rebien la rosa un cop acabada la misa, tot surtin del Palau de la Generalitat. Sant Jordi – cavaller de professió- tot seguint els llarcs camins carregats i plens d’espines, imposar la seva disciplina tot matant l’eix del mal que tenia forma de dragó, convertint els llarcs camins plens de penombres, en injeccions de fecunditat… Rius i rius de tinta de tots colors han corregut al voltant de la vida i les llegendes de Sant Jordi, i com que no ja diada sense el seu pastís, aquí us presento el de Sant Jordi que, mentre llegim -i testem- aquesta poesia de Salvador Espriu retrobem la felicitat d’aquesta diada. Senyor sant Jordi, patró cavaller sense por, guarda'ns sempre del crim de la guerra civil. Allibera'ns dels nostres pecats d'avarícia i enveja, del drac de la ira i de l'odi entre germans, de tot altre mal. Ajuda'ns a merèixer la pau i salva la parla de la gent catalana. Amén/.../

Ingredients per fer el pa de pessic:

- 125Grams de sucre
 - 140 Grams de farina.
- 1 Sobre de llevat en pols.
- 5 Ous.
- El suc d’ una llimona.

Preparació: 

Primer de tot separarem les clares dels rovells. Barrejarem els rovells d’ou amb el sucre i ho vetarem fins que obtinguem una massa harmònica. A part, vetarem també les clares ben fortes a punt de neu. Tot seguit quant tinguem les dues parts batudes, les barrejarem tot afegint la farina tamisada i també el llevat i ho remenarem fins a obtenir una massa que sigui força esponjosa. Un cop acabat tot això, ho col·locarem al forn –que ja el tindrem prèviament calent- a 180º durant 25 minuts. Un cop al pa de pessic el tinguem del tot fred, el partirem en dos trossos horitzontalment, a dins hi posarem la crema que a la vegada la farem de la següent manera;

Ingredients:

- 250 Grams de mantega 
- 75 Grams de sucre glaç. 
-  1 Culleradeta de cacau. 
- 2 Rovells d’ou.-

Preparació:

Treballarem els dos rovells d’ou junt amb el sucre i afegirem la mantega fins que quedi una pasta unida i fina, al final i afegirem el cacau. Tant sols en queda el guarniment que el farem de la següent manera;
 
Ingredients:

- Sucre glaç.
-Cacau en pols.
- 150 Cc. d’aigua  
-100 Grams de sucre.
- 1 Taronja petita.
- Un parell d’escuradents.

Preparació:

 Amb el sucre i l’aigua farem un almívar i amb la pell de la taronja farem una rosa, la cosirem amb els escuradents i, tot seguit la posarem amb l’almívar entre 15 a 20 minuts al foc. Quant la traiem, la deixarem en un plat amb un xic d’oli per tal que no s’enganxi. Cobrirem tot el pa de pessic amb el sucre glaç, pel damunt del dibuix de Sant Jordi fet amb el cacau i en un cantó col·locarem la rosa. (blocaires bona diada¡.)

17 comentarios:

Glòria ha dit...

Josep,

T'has avançat amb aquest pastís, eh?. Molt bona feina, t'ha quedat espectacular!. Bon dia de Sant Jordi!.

Sargantana ha dit...

Bona diada :)

Mercè ha dit...

Josep, molt bona idea aquest pastís per Sant Jordi!! Jo tinc pendent també fer unes postres especials! :)
Bona Diada!! :)

La cuina vermella ha dit...

bona Diada!!

Oreto Doménech ha dit...

Visca Sant Jordi! I bona diada per a tu també, Josep.

Unknown ha dit...

Noi, si que vas fort amb el tema de Sant Jordi. La poesia de'n Salvador Espriu molt bonica, i molta feina en el pastís, la taronja també es menja?
Bona diada de Sant Jordi.

El cullerot Festuc ha dit...

Josep, quin pastís tan preciós que has fet per celebrar aquesta feta tan nostra!!! T'ha quedat perfecte!!!
Petunets,
Eva.

ANNAFS ha dit...

Quin pastís més bo! Jo també en volia fer un per celebrar la diada, però so sé si tindré temps...

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Quina feinada Josep. M'ha agradat molt. Feliç diada a tu també. Salut!!!!

Maria ha dit...

Josep, t'has equivocat amb el títol... això de pastís casolà no correspon. Seria millor Esplendid pastís de Sant Jordi.
T'ha quedat molt be.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Glória; -el café de nit- Les editorials ja fa mesos que saben els dies que tenen que treure demà. Jo només he fet un pastís un parell de díes abans res més. Igualment per a vosaltres¡.
Sargantana; -L'hort del sol- Igualment per a tu i els teus.
Mercè; -Cuina per llaminers- Celebro molt que t'hagi agradat. Espererem enciosos aquestes postres teves tant especials. Igualment per a tu i tots els teus, Mercé¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Txell i Quique; -La cuina vermella- IGualment per a vosaltres¡.
Oreto; Primer de tot moltes gràcies per entrar en el meu blog. Que visqui molts anys repartint civisme i bones sensacions per a tots. Digue-li al Francesc que aquí té un troçet de passtís per a ell. Gràcies un altre cop i feliç Sant Jordi per tots dos¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Teresa; -Tot es art- He posat la poesia de Salvador Espriu per què crec que ens va deixar una molt bona lectura per pensar. El pastís és pa de pessic i un cop està reposat -fred- s'obra i s'hi pot posar el que vulguis a dins. La taronja es pot menjar, doncs és feta amb almivar, al igual que es pot menjar el Sant Jordi i el drac junt amb les lletres, doncs són fetes amb plantilla i cacau per sobre. Igualment per a tu i tots els que t'estimen Teresa¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Eva; -El Cullerot festuc- Moltes gràcies un altre cop, per deixar-me un nou missatge, ja et vaig explicar que em va passar.
Celebro deveres, que t'hagui agradat tant com jo fent-ho. PERTUnets també Eva.
Annafs; -M'agrada cuinar- El menys per menjar-ne un troçet d'aquest, si vols, sí que hi ets a temps. Salutacions.
Olles i somriures; La feinada és relativa si les coses es fan amb amor i aquest pastís -com tot el que hi poso- està fet d'aquesta manera. Feliç Sant Jordi¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Maria -La menta fresca- Moltes gràcies per els teus elógis, aixó amb dona vitalitat i ganes de fer les coses encara millor. Salutacions per al teu pare, i feliç dia de Sant Jordi Maria¡¡.

Gemma ha dit...

Josep, bon Sant Jordi a tu també!
Estic segura que amb aquest pastís, una rosa i un llibre, no ens faltarà res per passar un sant Jordi perfecte :)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -La cuina de casa- Ja ho veus Gemma, ens conformem amb poc, els catalans... dolçor; perfum i lectura. Igualment un bon dia de Sant Jordi per a tu i tots els que t'envolten.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,