MANDONGUILLES AMB MONGETES

23 de febrer del 2009



He volgut fer una de les receptes d’aquest llibre que l’Enric de Samfaina d’Arts ens va donà a conèixer en el seu bloc, sobre els Àpats de fonda -el qual jo, ja tenia-. Les receptes que hi trobem són molt compatibles amb les cuines que tenim avui en dia a casa nostra i per tant són de molt bon fer. Dic aixó, perquè els àpats d’aquest suculent llibre,- recollits per Jaume Carles i Font-, de diferents fondes i també de diferents llocs de Catalunya, podríem relacionar-los perfectament amb diferents personatges i amb els seus oficis relacionats amb l’època, que hi devien de fer parada en aquest indrets.

El traginer - per exemple- que devia parar en aquella fonda que coneixia, tot pensant amb aquell “suquet” del fricandó o dels peus de porc, al igual que també amb aquell “suquet” mariner, que la mestressa de la fonda preparava. Per després un cop en acabar de dinar, sortir de la fonda “ben preparat” per continuar el seu camí. També aquell representant de “vetes i fils” que s’ho arreglava be; primer ensenyant-li les novetats a la senyora Maria de “Novedades Maria” per després tot seguit, continuar i fer parada a la fonda del poble, per menjar-hi l’arròs dels dijous…

Què… fem parada… i fonda?

.- Mandonguilles amb mongetes.-


Els ingredients per a 6 persones serà:

- 1 Kg. De mongetes del ganxet.
- 600 grams de carn trinxada de porc.
- 400 grams de carn trinxada de vedella.
- 6 tomàquets madurs.
- 1 Ceba grossa de Figueres.
- Un parell de grans d’all.
- 1 got de vi ranci.


Per fregir les mandonguilles:

- 2 Ous.
- Farina.
- Farina de galeta.
- Julivert.
- Oli de oliva.
- Sal.

Jo les mongetes les deixo amb remull el dia abans, l’endemà les escorro i els hi canvio l’aigua, poso una micona de sal i les deixo a foc ben baix durant 25 minuts,- un cop l’aigua està bullint-.

Barrejarem les dues carns, els dos ous, posarem també les cullerades que necessiti de farina de galeta, el julivert tallat ben petit, els dos alls tallats finament i ho salpebrarem. Farem les mandonguilles envadornades amb les dues farines i tot seguit les courem en una paella amb l’oli calent. Un cop estiguin cuites, les reservarem.

Aprofitarem l’oli de les mandonguilles, l’escalfarem – si cal l’hi posem una mica més d’oli- i l’hi posarem la ceba talladeta molt fina, al cap d’una estoneta li tirarem els tomàquets, una pessigada de sal i la copeta de vi ranci, ho taparem i ho deixarem fins que quedi tot ben estovat.

Quànt tinguem el sofregit a punt el posarem en una cassola hi tirarem les mandonguilles i les mongetes, cobrint-les amb el seu propi suc. Rectificarem de sal i ho deixarem coure a foc lent 45 minuts. Aquest és el temps que podem dir, que el plat el podem donar per acabat.

Blocaires bona parada… i fonda!

9 comentarios:

Francesc ha dit...

T'ha eixit un post redó! M'ha encantat la introducció. Salutacions

la vella carmanyola ha dit...

JosepB; que degut al poc exit que ha tingut la calçotada en blog. Em decidit que ja la farem l'any vinent.

Em sap greu pq ens haguessim conegut però hi ha trobarem una altre excusa.

Gràcies pel teu interes!

ANDREU I ANNA

Maria ha dit...

Que bones semblen i te n'han sortit un munt, Josep. Les receptes de sempre.... sempre resulten.

josep ha dit...

JosepB
Magnífica i suculenta recepta, de las de sempre, de les que mai passaran malgrat les modes.
Felicitats!

La cuina vermella ha dit...

Per sucar-hi pa!! que bones aquestes mandonguilles exquisides!!

Unknown ha dit...

La meva tia, em va regalar 1 kg. de monxetes del ganxet, ara ja sé que fer amb elles, i les mandonguilles m'encanten, molt bona combinació.
Recors...

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; -A la taula i al llit.-
Primer de tot, esperem tots plegats que ben aviat estiguis en tots nosaltres, explicant-nos e informar-nos de les teves cróniques. És el desitg dels blocaires que t'apreciem.
La introducció m'ha la vaig imaginar a la fonda, amb la gent entrant i dinant aquells àpats tant suculents de la mestresa i dels cambrers fent equilibris per què no caigués el "suquet".
Records per a l'Oretto.¡

Andreu i Anna;.-Vella Carmanyola.- Com ja us vaig dir en el vostre bloc, esperem que la próxima trobada sigui més "bona". Una abraçada.

Maria; -Menta Fresca.- Les de sempre i sempre surten bones, per què el que és bo i de qualitat té que sortir bo per "nassos". Fins aviat¡.

Josep; -Café de nit.- Magnífiques, suculentes i delicioses... com sempre¡
Fins aviat¡.

Txell i Kike; -Cuina vermella-
Desitjo que la teva esquena segueixi la seva evolució.
El pa era -hi dic era- el que hi havía a la "foto"... Una abraçada per a tots dos.

Teresa; -Tot es Art.- Tens una tía, que sap el que regala i tu l'hi donaràs un bon partit aquestes mongetes amb mandonguilles,de segur que sí. Que vaigui de gust Teresa¡

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Quina bona recepta. Amb productes així no pot fallar. Salut!!!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Olles i somriures; Es ben cert d'aquesta manera no falla mai.
Les receptes de sempre i productes de qualitat no pot fallar. Fins aviat¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,