TERRINA DE "ROSSINYOLS"

27 de novembre del 2008


.- Terrina de “rossinyols”.-

Els bolets –junt amb altres fruits del bosc- ens anuncien la arribada d’aquesta estació, parada obligatòria per assaborir aquets micènic, que amb un ampli ventall de textures i sabors omplen de plaer aquesta estació. Jo he volgut agafar “els rossinyols” per variar una mica dels bolets de sempre com ara: rovellons; llenegues; pinetells… encara que també tots ells de gran poder culinari.

El “rossinyol” és un bolet de color groc intens, fa una olor agradable, fruitada, i el seu gust és dolç. és un comestible excel·lent.

Jo us els presento amb aquesta terrina i acompanyats amb aquesta salsa “deglacé” o també dita espanyola. Crec que val la pena parar i fer aquesta “festa” amb aquets “rossinyols”, junt amb els altres ingredients que tot seguit us explicaré.


Ingredients.

- ¾ de kilo de “rossinyols”.
- 4 Ous.
- 200 cc. de nata líquida.
- 1 Ceba de Figueres.
- 1 Trufa.
- Mantega i farina. (per untar el motlle).
 - Oli.
- Sal, pebre i nou moscada.

Per la salsa dels peus dels “rossinyols”
 
- 100 c. c. de nata líquida.
- 1 Ceba de Figueres.

Per a la salsa “deglacé”, o espanyola necessitem:
 
- 1 Ceba de Figueres.
- 1 Pastanaga.
- 1 Culleradeta de farina.
- 1 Gra d’all.
- 1 Culleradeta de tomàquet concentrat.
- 1 Pom de d’herbes; llorer, farigola i julivert.
- ½ l. de brou.

Preparació.
 
Netejarem els “rossinyols” separant els barrets dels peus i d’aquests darrers en traurem els micelis de baix de tot.
Separarem els barrets dels peus i els barrets els tallarem a trossos grans i dels peus els tallarem petits i els reservarem per fer-hi la salsa.

Sofregirem la ceba en una paella amb oli i abans que la ceba agafi color l’hi posarem els barrets dels “rossinyols” ho saltajarem una micona; desprès hi tirarem la nata líquida, incorporerem la trufa tallada ben petita i també una mica del seu suc, ho salpebrerem i l’hi possarem la nou moscada. En un bol a part batarem els quatre ous i la barreja que tenim a la paella la incorporerem junt amb el ous. Un cop estigui ben remenat ho posarem en un motlle de “plum cake” untat amb la mantega i una micona de farina. Ho col·locarem al "bany maria" al voltant d’uns 35, màxim 40 minuts.

Mentrestant farem la salsa “deglacé” o espanyola. En un cassó posarem la ceba tallada ben petita i la pastanaga tallada a daus, ho sofregirem i tirarem la farina deixant-la torrar una micona i tot seguit l’hi posarem el gra d’all trinxat ben petit, el tomàquet concentrat i el pom d’herbes, junt amb el brou, ho salpebrerem i ho deixarem al foc al voltant d’uns 30 minuts, a foc ben lent.

Colarem la salsa amb el colador xinés i la reserverem… Qué… anem bé no?, doncs la terrina que està el forn comença a fer una olor de bosc…

Desprès picarem el peus dels bolets reservats junt amb la ceba trinxada i quant estiguin un xic tendrets i afegirem la nata líquida i al cap d’una estoneta, la salsa “deglacé” que tenim reservada.

Servirem la salsa al fons del plat i damunt un parell o tres de trossos de la terrina de bolets. Servirem la resta de la salsa en una salsera a part.

Blocaries… bon profit!

13 comentarios:

Francesc ha dit...

Xicot, quin canvi d'imatge!! La recepta t'ha quedat molt i molt abellidora. Salutacions

Gemma ha dit...

Aquesta terrina pot ser perfectament un entrant de categoria pels dinars de festes...
M'agraden molt aquests pastissos que admeten variacions. Amb uns rossinyols frescos i una mica de trufa, acompanyat de la salsa espanyola, aquesta terrina és tot un luxe de plat!

Maria ha dit...

Que bonet sembla aquest plat...
Perquè no em perdi les teves entrades, et poso als blogs amics i ja no em despistaré més.
Fins la propera...

El cullerot Festuc ha dit...

Sóc fan de les terrines!!! i aquesta de rossinyols ha de ser ben bona....
Petunets,
Eva.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc, renova o morí¡¡, no podia anar amb aquell pedaç de paper que semblava o volía sembla un bloc¡¡, al menys ara ho tinc posat per ordre; cuina, teatre, musica... la recepta -com dius tu- abellidora i molt i molt bona, et convido... a fer-la¡¡ i si vinguessis a casa naturalment a menjar-la.


Gemma és una terrina d'alló més i més bó, tenim que aprofitar aquesta estació, que ens dona aquests productes tant meravellosos i exisists que es la tardor.
La salsa acompanyada per sobre i després a part amb una salsera, per poder repetir o també per sucar-hi una micona de pa.

Maria; -La menta fresca-, està molt bonet de debó¡¡ et dono la raó i també les gràcies per inclourem amb els blocs amics, fins aviat¡¡

Eva; és -millor dir- era de bona¡¡, tant sols queda la "foto", però queda d'alló més i més bo.
Per cert¡¡tinc fet els pastís de pastanaga -el penjaré aviat- quin éxit de "taquilla", es van acabar taotes les "localitats". El meu pare la pastanaga no li va gaire, i quànt el va probar em va dir: de que c... és?, de pastanaga -li vaig dir- ...peró si a mí no m'agrada la pastanaga..., doncs l'hi va encantar, de debó una delícia Eva¡¡ PERTUnets també Eva¡¡

josep ha dit...

Els rossinyols efectivament son un dels bolets més gustosos. La pinta que té aquesta terrina es fenomenal.
Felicitats!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Josep; de segur que és un dels bolets més bons, encara que estem acostumats als rovellons.
Pasa com els nadals que sens a cantar... "pero mira como beben los peces en el río"..., i es troben nadalenques més maques, pero no tant conegudes.
També es troben bolets excepcionals i realment gustosos i no tot acaba amb els rovellons¡.
Una terrina d'alló per cada bé per tu i per els convidats¡. Gràcies.

Glòria ha dit...

Aquesta terrina és una bona idea per portar a aquells sopars on tothom ha de portar alguna cosa. Me l'apunto!.

Fins aviat

la vella carmanyola ha dit...

Hola Josepb!! ja era hora que em deixes caure pel teu blog. Aquesta terrina m'agrada molt i jo que al meu poble tenim una tocineria que es fa la seva elaboració de vianda!! tindre de provar-ho!!

Fins aviat!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Glória.- Doncs si la portes, ja m'ho diràs, encara que porta una micona de feina -la salsa "deglacé" o espanyola- i després passar-la pel col.lador xinés. La satisfacció de fer-la i portar-la per donar-la a conéixer i menjar-la tot seguit... com diría Josep Pla; aixó no té rival. Salutacions Glória¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Andreu i Anna o Anna i Andreu. Benvinguts aquest blog, espero que el deixar-te caure, no haigis prés mal, jejeje¡¡.
Quánt vaig a veure alguna pel.licula d'aquestes americanes -que el principi sur el lleó, etc-Sens a parlar dels personatges de negocis que diuen: Parla amb el meu advocat o parla amb el meu assesor d'imatge. Quina gran sort de poder viure en un poble i que puguis dir; vaig a veure el "meu" tocinaire i amb la tranquil.litat que saps que el que et donarà és el mateix que menja ell i la seva familia. Que vaigi de gust¡¡ Salutacions.

xaro ha dit...

Aqui hi ha una altre fan de les terrines i aquesta es nova. Amb el que m'agraden a mi els bolets aviat la faré!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xaro; estic content de haver-te endevinat aquesta recepta. Aixó de anar donant cops de cec, sense coneixa a la gent físicament¡.
Doncs si t'agraden el bolets...que vaigi de gust Xaro, no te le perdis. Salutacions.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,